Japanse sierkers

Japanse sierkers is een heester uit de Rosaceae familie en het geslacht Prunus en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Japanse sierkers ligt in april en mei en de bloemen zijn roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 6 meter en 12 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Japanse sierkers online bestellen

Japanse sierkers snoeien: wanneer & hoe

De Japanse sierkers is een prachtige heester. Omdat de takken schuin omhoog groeien, is deze boom geschikt voor iedere tuin, ook de kleine tuin. De Japanse sierkers bloeitijd is in het voorjaar, zo rond april en mei. De struik bloeit dan met grote hangende trossen roze bloemen. Een schitterend gezicht. Wanneer de bloesem is verdwenen, blijft er een struik met mooie groen blad over. De bladeren zullen in het najaar prachtig oranje en rood verkleuren. De Japanse sierkers verveelt dus geen moment en geeft uw tuin ieder seizoen een andere look. De Japanse sierkers is gemakkelijk in het onderhoud. De Japanse sierkers snoeien is wel noodzakelijk, maar niet erg moeilijk.

Wanneer kunt u de Japanse sierkers het beste snoeien? Als het gaat om het wegknippen van zijtakken, het bijknippen of terugsnoeien van takken die te groot zijn geworden, dan kunt u het beste na de bloei de Japanse sierkers snoeien. Ook lelijke, beschadigde en kruisende takken die elkaar in de weg zitten, snoeit u weg. Ingrijpende snoei vindt bij voorkeur plaats in oktober of november. Houd er rekening mee dat het drastisch snoeien van de Japanse sierkers wel ten koste van de bloei gaat, omdat de heester op overjarig hout bloeit. Snoei nooit bij hele strenge vorst of in het vroege voorjaar, omdat de boom dan kan gaan ‘bloeden’. Wilde scheuten onderaan of bij de stam kunt u tussen oktober en maart ergens wegsnoeien. Gebruik voor het snoeien van de Japanse sierkers scherp snoeimateriaal, bijvoorbeeld een takkenzaag of -schaar. Reinig goed het gereedschap na iedere snoeibeurt.

Japanse sierkers verzorging & onderhoud

De Japanse sierkers vraagt weinig onderhoud. Naast snoeien, horen af en toe water geven en een bemesting van de grond tot de verzorging van de Japanse sierkers. Veel tijd bent u er niet aan kwijt, want u hoeft de heester namelijk bijna geen water te geven. Alleen bij langdurige, droge periodes is het aan te raden wat extra te gieten rondom de stam. De grond mag ook zeker niet te nat worden. Daarnaast dient de grond goed doorlatend te zijn, zodat het te veel aan (regen)water weg kan in de bodem. Blijft er water in de grond staan, dan kan wortelrot optreden.

In het voorjaar kunt u de Japanse sierkers bemesten met wat organische meststof. Strooi daarnaast ook kalk aan de voet bij de boom. Dit doet u bij voorkeur enkele weken voordat u de Japanse sierkers een bemesting geeft. De heester is niet groenblijvend en verliest in het najaar zijn blad. Wel is de Japanse sierkers winterhard. Ook in de winterperiode heeft de Japanse sierkers geen bijzondere verzorging nodig.

Japanse sierkers planten: wanneer & hoe

Gaat u in de tuin een Japanse sierkers planten, plant deze dan bij voorkeur in het najaar. De heester heeft het meeste baat bij zonlicht. Kies daarom voor de Japanse sierkers een standplaats in de zon of eventueel halfschaduw. Wat betreft de grond, is de struik niet veeleisend. Een vereiste is wel dat de grond goed doorlatend en niet te drassig is. Het planten van de Japanse sierkers is geen ingewikkelde klus.

U graaft een plantgat, groter dan de pot of kluit van de struik wanneer u deze heeft gekocht. U kunt wat organische mest in het gat mengen en vervolgens de heester in het gat plaatsen. Vul het gat op met losse grond, aangevuld met wat extra aanplantgrond en druk de grond stevig aan. Omdat de Japanse sierkers vrij ondiep wortelt, is het aan te raden om de struik de eerste jaren te ondersteunen met een of twee boompalen. Na het planten van de Japanse sierkers geeft u royaal water. Doe dit wel alleen in de zomermaanden. In de winterperiode is de grond vaak al vochtig genoeg en is de Japanse sierkers toch niet in de groei.

Japanse sierkers stekken & vermeerderen

Een Japanse sierkers stekken en vermeerderen is daarentegen juist geen makkelijke klus. U kunt het natuurlijk altijd proberen. Snijd dan een sterke tak net boven een knoop af. Deze stek zet u op een zonnige plek in de grond. In het voorjaar zal deze stek dan hopelijk uit gaan lopen. Succes is echter niet verzekerd. U kunt ook wat turfmolm en zand in een bak doen en daar de stek in plaatsen. U kunt de stek dan langer kweken, soms wel twee jaar, voordat u deze nieuwe Japanse sierkers een standplaats in uw tuin geeft. 

Japanse sierkers ziekten

De Japanse sierkers is vrij ziekteresistent. Wanneer echter de grond te drassig is, kan de heester vatbaarder worden voor ziekten en plagen. Heel soms kan een schimmel de struik aantasten. U merkt dit doordat er plotseling bloesems en takken van de heester afsterven. Ziet u dit tijdens de verzorging van de Japanse sierkers, haal dan direct de dode takken weg en snoei tot een flink stuk in het gezonde hout terug. Een deel van de nieuwe takken zal ook weer afsterven, maar over het algemeen zal de Japanse sierkers deze schimmelaanval wel overleven.

Japanse sierkers kopen

Koop Japanse sierkers bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Japanse sierkers soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Japanse sierkers en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Prunus serrulata 'Amanogawa' Heester April, Mei Roze Lichte schaduw / Zon
Prunus serrulata 'Kanzan' Heester April, Mei Roze Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen