Buitenkeuken maken

09/01/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Binnen kokkerellen is heel gezellig, maar tijdens de zomerperiode buiten in de tuin lekkere gerechten maken, is natuurlijk nog leuker. Een buitenkeuken is daarom de oplossing voor menig kook- en barbecueliefhebber. U kunt zelf een buitenkeuken maken of deze kant-en-klaar kopen. Wat zijn de voordelen? Welke materialen kunt u gebruiken voor uw diy buitenkeuken? Kortom, dit artikel staat helemaal in het teken van de buitenkeuken.

Wat zijn de voordelen van een buitenkeuken?

Overweegt u een buitenkeuken te maken? Zeker doen, want een tuinkeuken biedt vele voordelen. De belangrijkste zijn:

 • Gezelligheid
 • Zowel binnen als buiten luxe
 • Gezondheid

Gezelligheid

Door in uw tuin een buitenkeuken te maken, kunt u met de hele familie buiten genieten van lekker eten. Gezellig bezig zijn met mooi gezelschap en goed eten. Ook tijdens feestjes kunt u de gezelligheid buiten opzoeken en heerlijke hapjes maken in uw buitenkeuken met bbq. Daarnaast is een buitenkeuken tevens een verlengstuk van uw huis.

Zowel binnen als buiten luxe

In de keuken binnen bent u van alle gemakken voorzien. Met een buitenkeuken kunt u het net zo gek maken. Zeker wanneer u ervoor kiest zelf de buitenkeuken te maken. Een barbecue, gaspit, een blad met ingebouwde wasbak of zelfs een koelkast, het is allemaal mogelijk. Zo geniet u buiten van evenveel luxe als binnen.

Gezondheid

Buitenlucht is goed voor de mens, dat is wetenschappelijk bewezen. Buitenlucht heeft een positief effect op onze weerstand en gestel. Het maakt ons rustig. Dus lekker buiten koken draagt niet alleen bij aan gezelligheid, maar ook aan een goede gezondheid. Met het mooie weer hoeft u ook tijdens het eten bereiden niet meer binnen te zitten.

Is een buitenkeuken iets voor mij?

Wilt u een buitenkeuken maken? Denk dan eerst goed na of het echt iets voor u is. Een buitenkeuken is een investering en neemt in uw tuin ook aardig wat plaats in. Ga daarom voor uzelf na of u de keuken ook daadwerkelijk gaat gebruiken en of u er plezier uithaalt.

 • Barbecuet u regelmatig, ook op doordeweekse dagen?
 • Heeft u te weinig werkruimte rondom de barbecue?
 • Vindt u het in de zomer vervelend om binnen te koken?
 • Nodigt u geregeld familie en/of vrienden uit voor het eten, ook buiten in de zomer?
 • Vindt u het leuk om buiten bijzondere gerechten te bereiden?

Wanneer u de meeste vragen met ja heeft beantwoord, dan kunt u gerust een buitenkeuken maken.

Een buitenkeuken zelf maken of kopen?

U buitenkeuken zelf maken is een prima idee. Zo kunt u de keuken helemaal naar wens bouwen en zelf de materialen uitkiezen die perfect aansluiten bij uw tuininrichting. Heeft u een houten overkapping? Dan is een houten buitenkeuken een goede keuze. U kunt ook een buitenkeuken van steigerhout maken. Gebruik uw eigen fantasie en creativiteit en realiseer uw droom diy buitenkeuken.

Het maken van een keuken voor buiten vergt wel wat inspanning en tijd. U kunt dus ook overwegen een kant-en-klare tuinkeuken te kopen. Deze zijn tegenwoordig in allerlei stijlen te verkrijgen, van strak en minimalistisch tot landelijk. Er zijn vele goede merken, zoals de Boretti buitenkeuken of de Weber buitenkeuken. Natuurlijk kunt u de klus ook uitbesteden aan een professional die er verstand van heeft.

Hoe een buitenkeuken maken?

Gaat u zelf een buitenkeuken maken? We geven u graag wat tips voor een goede start.

Bouwtekening
Voordat u aan de slag gaat met het maken van de buitenkeuken, is het verstandig om eerst een bouwtekening te maken met de afmetingen.

Bepaal de locatie
Plaatst u de keuken los in de tuin of onder een overkapping? Houd er rekening mee dat materialen sneller worden aangetast wanneer deze zijn blootgesteld aan felle zon, regenbuien en andere weersomstandigheden. Zorg daarom altijd voor een beschermende hoes of plaats de bbq buitenkeuken onder een afdak of overkapping.

Ondergrond
Zorg voor een stabiele ondergrond bij het plaatsen van de buitenkeuken, want u gaat met warmte of open vuur werken. Veiligheid staat voorop. Wilt u de keuken op gras plaatsen? Leg dan eerst tegels neer.

Materialen
Voor het maken van een buitenkeuken kunt u kiezen uit vele materialen. Een buitenkeuken van hout is erg populair, omdat hout een sfeervolle uitstraling geeft, gemakkelijk te behandelen is en bovendien erg sterk. Voor een robuuste en stoere look, kiest u voor een buitenkeuken van steigerhout.

De apparatuur en het meubel
U kunt uw keuken voor buiten zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Een werkblad met één of meerdere kastjes eronder. Een barbecue, wat gaspitten, een wasbak om uw handen te wassen, een klein koelkastje misschien? Het is verstandig hier vooraf rekening mee te houden, want dit bepaalt of er een water en/of stroomtoevoer moet komen voor uw buitenkeuken.

 1. Buitenkeuken maken

  © Zveiger - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus