Krentenboompje - Amelanchier

Krentenboompje (Amelanchier) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 2 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Krentenboompje vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Krentenboompje online bestellen

Krentenboompje snoeien: wanneer & hoe

Wat misschien verwarrend kan zijn, is dat het krentenboompje meer lijkt op een struik dan op een boom. Vanuit de hoofdtak van het krentenboompje zal de struik uitgroeien tot een meerstammige boom vorm.

Van nature groeit het krentenboompje in een prachtige vorm. Het drastisch snoeien van deze heester is dan ook eigenlijk niet nodig. Wanneer er ongewenste vertakkingen ontstaan, kunt u deze gemakkelijk snoeien. Doe dit dan in november of december. Zorg ervoor dat er tot onderop een zijtak gesnoeid wordt. Dode stukken hout kunnen altijd gesnoeid worden. Hiervoor hoeft u niet te wachten tot de wintermaanden.  

Het is belangrijk om het krentenboompje absoluut niet meer te snoeien vanaf januari. In deze maand komt de sapstroom van de plant namelijk weer op gang. Wanneer u dan gaat snoeien, bloed de boom dood. In het geval van de amelanchier geldt: liever een jaar niet snoeien, dan fout snoeien. 

Het kan voorkomen dat het krentenboompje aan de onderkant kaal wordt. Dit kan komen doordat de onderkant te weinig zonlicht krijgt. Het krentenboompje kan namelijk erg compact groeien. Als dit het geval is, kunt u ervoor kiezen om de plant een uitdunningssnoeibeurt te geven. Snoei hierbij een aantal overbodige takken weg, zodat er meer licht bij de boom komt. 

Krentenboompje verzorging & onderhoud

Over het algemeen behoeft het krentenboompje geen bijzondere verzorging. Het is een makkelijke, niet veeleisende heester die zich op veel plekken goed kan ontwikkelen. 

Bij goed onderhoud kan het krentenboompje uitgroeien tot een prachtige boomachtige struik met verschillende kleuren door de seizoenen heen. Tijdens het voorjaar komen er prachtige oranjerode tot bruinrode bladeren aan de takken te zitten. 

Tijdens de bloeiperiode (rond eind april) ontstaan er hangende trosjes met witte bloemen. Wanneer de amelanchier is uitgebloeid, vormen zich de vruchten. Deze zijn rood tot donkerpaars van kleur. Deze vruchten zijn eetbaar en smaken zoet en zijn erg in trek bij vogels. Wanneer de vruchten rijp zijn, zullen deze vaak ook snel worden opgegeten door vogels. 

In het najaar ontwikkelen zich gele tot oranje herfstkleuren. Daarna houdt deze bladverliezende heester in de winter grijsachtige takken over. De boom wordt dus helemaal kaal. 

Het krentenboompje is door zijn meerstammige karakter winterhard. Wel zou u extra verzorging rondom de stam van het krentenboompje kunnen leggen. Mulch is hiervoor het beste. 

Krentenboompje planten: wanneer & hoe

Het krentenboompje geeft zijn voorkeur aan een standplaats met een licht vochtige, zure en humusrijke grond. Daarnaast kan de heester geplaatst worden in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig blijft. Kies dus een plek met een goede drainage. Mits de grond niet is bevroren, kan de heester het hele jaar door geplant worden. 

De heester is perfect geschikt voor kleinere tuinen, omdat hij goed compact te houden is als u grondig snoeit. Ook kunt u kleinere varianten kopen om in grote potten te planten voor bijvoorbeeld een balkon. 

Krentenboompje stekken & vermeerderen

Het krentenboompje is een houtachtige struik die het beste vermeerderd kan worden door deze te stekken. Dit kunt u het beste doen door in de maanden tussen december en februari winterstekken of twijgstekken ingekuild te poten in de open lucht. In het voorjaar kunt u deze vervolgens in de volle grond planten.

Het is echter ook mogelijk om het zaad uit de vruchten (krenten) te verkrijgen en deze te laten ontkiemen om vervolgens te planten. Dit is wel meer risicovol dan vermeerderen door te stekken. Kies daarom voor stekken wanneer u sowieso meer kans wilt hebben op een gezonde nieuwe struik. 

Krentenboompje ziekten

De heester is niet per se gevoelig voor bepaalde ziekten en plagen. Wel is het mogelijk dat er meeldauw ontstaat en dit kan schadelijk zijn voor de vruchten (krenten). Meeldauw kunt u herkennen aan de wit-grijze stippen op de bladeren van het krentenboompje. Het is een parasitaire schimmel. Wanneer u dit niet behandelt, kan de plant zelfs afsterven door meeldauw. Wanneer er meeldauw optreedt, dient u het desbetreffende deel van de plant weg te snoeien om verdere besmetting te voorkomen. 

Krentenboompje kopen

Koop Krentenboompje bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Krentenboompje soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Krentenboompje vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen