Mahonie

Mahonie is een heester uit de Berberidaceae familie en het geslacht Mahonia en er staat 1 soort Mahonie in onze plantengids.

De bloeitijd van een Mahonie ligt in maart en april en de bloemen zijn geel van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Mahonie online bestellen

Mahonie snoeien: wanneer & hoe

Mahonie is een aantrekkelijke heester vanwege zijn vrolijke, gele bloemen en decoratieve bladeren. De mahonie bloeitijd is al vroeg in het jaar, rond maart, april. De struik is dus echt een blikvanger in het voorjaar, omdat er vaak verder nog weinig in bloei staat. Het is een langzame groeier dus de mahonie snoeien is niet vaak nodig. Als u toch de struik een knipbeurt wilt geven, vraagt u zich wellicht af wanneer u het snoeien van de mahonie dan het beste kunt uitvoeren. U haalt in ieder geval na de bloei uitgebloeide bloemen weg.

Mahonie snoeien doet u met een scherpe en schone snoeischaar. Takken die aan de onderkant helemaal kaal zijn geworden, kunt u gerust tot zo’n dertig of veertig centimeter boven de grond terugsnoeien. Doe dit voor de bloei (in februari). Dit gaat helaas wel ten koste van de bloei in dat jaar, want het duurt weer even voordat de heester gaat bloeien. Als alternatief snoeit u jaarlijks steeds een derde van de oudste takken weg. Dit zorgt ook weer voor verjonging van de struik. Na het snoeien van de mahonie brengt u rond de basis van de heester een laag compost aan.

Mahonie verzorging & onderhoud

De mahonie is in onderhoud een makkelijke heester. Eenmaal aangegroeid heeft de mahonie nauwelijks verzorging nodig. Net als het snoeien van de mahonie, is het geven van water ook niet echt noodzakelijk. Alleen als het erg droog is, geeft u af en toe wat water. De mahonie bemesten is eveneens niet echt nodig. Geef om de twee jaar een beetje organische mest en breng een laagje compost aan na de snoei.

De mahonie is winterhard en wintergroen. Alleen bij strenge vorst kunnen bladeren uitdrogen en geel of bruin worden. U kunt dan het beste de struik beschermen door deze af te schermen met een vliesdoek. Verder overleeft de mahonie zonder problemen onze winters. We vertelden het al, de mahonie is qua verzorging supermakkelijk. U heeft er weinig omkijken naar.

Mahonie planten: wanneer & hoe

U kunt op veel plekken in uw tuin de mahonie planten. Net als bij de verzorging, stelt de mahonie aan zijn standplaats ook niet erg veel eisen. De heester doet het op gedeeltelijk zonnige plekken net zo goed als op een standplaats met veel schaduw. U kunt de mahonie planten onder boomgroepen als onder beplanting, maar u kunt de struik ook een plekje geven op een schaduwrijke hoek. Veel zon in uw tuin? Voor de mahonie is een standplaats in de zon ook geen probleem. De bodem dient dan wel vochtiger te zijn.

De heester komt in de meeste grondsoorten goed tot zijn recht, al heeft de struik wel een voorkeur voor een humusrijke grond. Alleen een natte bodem die niet goed doorlatend is, is slecht voor de mahonie. Deze grond kunt u verbeteren voordat u de mahonie gaat planten. Maak dan de grond goed los en meng deze met scherp zand.

U kunt het beste in het voorjaar de mahonie planten. Graaf een plantgat dubbel zo groot als de wortelkluit van de heester. Bij een zandbodem mengt u de aarde met vergane compost. Maak de kluit voor het planten nat (dompel deze in een bak met water) en plaats vervolgens de heester in het gat. Vul het gat op met de aarde, druk goed aan en geef daarna goed water. Gaat u meerdere struiken mahonie planten? Houd dan voldoende ruimte tussen de heesters aan. Geadviseerd wordt om een plantafstand van ongeveer een meter aan te houden.

Mahonie stekken & vermeerderen

U kunt de mahonie door wortelstekken vermeerderen, via afleggen of door delen. In het voor- of najaar kunt u de mahonie stekken van de struik afhalen. Deze plaatst u in een potje of bak met aarde en stekpoeder. Zodra de stekken wortels krijgen en groter worden, kunt u de struikjes los in de grond planten. Bij het delen van de mahonie, graaft u de struik uit en steekt, scheurt of deelt u deze in een of meerdere stukken. Ieder deel plant u opnieuw.

De mahonie vermeerderen via afleggen doet u ook in het voor- of najaar. U buigt een jonge, krachtige scheut aan de onderzijde van de heester voorzichtig naar beneden totdat deze de grond raakt. Bedek de tak met wat grond en zet hem desgewenst vast zodat deze niet terug kan springen. Houd de grond voldoende vochtig zodat de tak goed wortel kan schieten. Zodra de afgelegde tak wortels heeft, knipt u deze los van de heester en plant deze voorzichtig uit in uw tuin.

Mahonie ziekten

De mahonie is een sterke heester die alleen gevoelig is voor de schimmelziekten roest en meeldauw. Bij roest verschijnen er aan de onderzijde van de bladeren roodbruine vlekken en bij meeldauw komt een wit poederachtig pluis op het blad tevoorschijn. Zodra u dit tijdens de minimale verzorging van mahonie opmerkt, verwijdert en vernietigt u de zieke delen. U kunt de aangetaste delen ook behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Mahonie kopen

Koop Mahonie bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Mahonie soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Mahonie en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Mahonia aquifolium Heester Maart, April Geel Lichte schaduw / Halfschaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen