Voorjaarsbloeiers

Zo tegen het einde van de winter zijn de meeste tuinen nog wat kaal. We verlangen naar het voorjaar, maar de maand maart kan vaak nog een grillige maand zijn. Wordt het vijftien graden in de plus of toch nog tien graden onder nul? Gelukkig kunt u met de eerste voorjaarsbloeiers al vanaf januari en februari genieten van mooie kleuren en bloemen. Dit artikel staat helemaal in het teken van vroege voorjaarsbloeiers, zowel voorjaarsbloeiers vaste planten als voorjaarsbloeiende struiken en bomen.

Waar voorjaarsbloeiers planten?

Kan de lente voor u niet vroeg genoeg beginnen? Dan zijn voorjaarsbloeiers echt een must voor in uw tuin. De eerste voorjaarsbloeiers vaste planten hebben over het algemeen vrij bescheiden bloemen. Wanneer u deze verspreid door de tuin heeft staan, vallen de bloemen waarschijnlijk niet erg op. Het is daarom aan te raden om vroege voorjaarsbloeiers bij elkaar te planten. De eerste voorjaarsbloeiers verdienen een opvallende plek in uw tuin, zodat u optimaal van kleurige bloemen kunt genieten.

U kunt de voorjaarsbloeiers vaste planten ook combineren met voorjaarsbloeiende bollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en/of blauwe druifjes. Blauwe en gele voorjaarsbloeiers in combinatie met voorjaarsbloeiers bollen onder de heg, langs het looppad of in een border maken van uw kale wintertuin een kleurrijk geheel. U krijg hierdoor al vroeg in het jaar dat heerlijke voorjaarsgevoel.

Welke voorjaarsbloeiers kiezen?

Er is volop keuze in voorjaarsbloeiers, ook al zijn ze niet zo bekend als de zomerbloeiers. Enkele categorieën voorjaarsbloeiers zijn:

 • Voorjaarsbloeiers vaste planten
 • Voorjaarsbloeiers heesters
 • Voorjaarsbloeiers bomen
 • Winterharde voorjaarsbloeiers bollen

Welke voorjaarsbloeiers vaste planten zijn er?

Er is een groot aanbod aan voorjaarsbloeiers binnen de groep vaste planten. De planten lopen al vroeg in het jaar uit en staan dan direct in bloei. Voorjaarsbloeiers vaste planten kunt u bijvoorbeeld onder bladverliezende heesters planten. Tijdens de bloeiperiode heeft de struik nog geen blad en komt de vaste plant prachtig tot zijn recht qua kleur en bloei. Zodra de heester uitloopt, is de vaste plant meestal weer uitgebloeid. Voorbeelden van voorjaarsbloeiers vaste planten zijn:

 • Vrouwenmantel => een plant met een vrolijke geelgroene kleur. De plant heeft daarnaast een bijzondere eigenschap. Na een regenbui blijven de druppels als parels op het blad liggen. Prachtig om te zien.
 • Primula => een rijk bloeiende vaste plant, vaak in opvallende kleuren. Deze voorjaarsbloeiers vaste planten zijn erg populair.
 • Vergeet-mij-nietje => het Amerikaans vergeet-mij-nietje bloeit met schitterende blauwe bloemen. Zeker een lust voor het oog en uw tuin.

Zomerbloeiers online bestellen

Welke voorjaarsbloeiers heesters zijn er?

Voorjaarsbloeiers heesters geven in het voorjaar uitbundige bloei en in het najaar vaak prachtige bladkleuren. Een win-winsituatie dus! Met hier en daar een kleurrijke struik in uw tuin, kan de lente niet meer stuk. Denk aan:

 • Rododendrons => intense voorjaarsbloeiende struiken met overweldigende bloemen in geel, rood, wit, roze en paars.
 • Chinees klokje => echte gele voorjaarsbloeiers. De heester bloeit rijkelijk met knalgele bloemen.
 • Appelbes => deze witte voorjaarsbloeiers heesters geven in het voorjaar witte lentebloesem en in het najaar rode bessen.

Welke voorjaarsbloeiers bomen zijn er?

Er zijn ook bomen die in het voorjaar schitterend bloeien. Eén voluit bloeiende boom kan even indrukwekkend zijn als een hele tuin vol narcissen. Door te kiezen voorjaarsbloeiende bomen begint de lente pas echt. Enkele voorbeelden zijn:

 • Sierkersen => een rijk bloeiende boom met lichtgele, witte, lila of roze bloemen. Deze voorjaarsbloeiende bomen zijn verkrijgbaar in vele soorten en kleuren.
 • Magnolia => als voorjaarsbloeiende struiken en bomen te vormen. De boom kent een schitterende bloei met grote, klokvormige bloemen in verschillende kleuren.

Welke winterharde voorjaarsbloeiers zijn er?

Voorjaarsbloeiers bollen worden meestal in het najaar geplant, net voor de vorst. Tot de winterharde voorjaarsbloeiers bollen behoren onder meer de bekende krokussen, tulpen, hyacinten, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en narcissen. Sommige voorjaarsbloeiers bollen zijn niet winterhard. Deze haalt u voor de vorst uit de grond en laat u vorstvrij overwinteren. Denk aan begonia’s en dahlia’s.

Hoe voorjaarsbloeiers planten?

Gaat u voor de eerste keer voorjaarsbloeiers bollen planten? Houdt u er dan rekening mee bij het kiezen van de soort bollen of deze een plekje met schaduw of juist veel zon nodig hebben. Plant de voorjaarsbloeiers in het vroege voorjaar. Heeft u de geschikte plek(ken) in uw tuin gevonden, dan verwijdert u het onkruid en graaft u een gat. Meng wat tuinaarde door de grond. Stop de bol tot drie keer de lengte van de vol in de grond met de punt naar boven. Plaats kleine bollen ongeveer vijf centimeter uit elkaar. Grotere bollen kunt u zo’n tien centimeter of meer uit elkaar plaatsen (afhankelijk van de grootte). Bedek elke bol met aarde, geef water en groeien maar.

Wilt u niet jaarlijks voorjaarsbloeiers bollen opnieuw planten, kies dan voor voorjaarsbloeiers vaste planten ofwel meerjarige voorjaarsbloeiers. U plant deze eenmalig in het najaar en u geniet in het voorjaar van de meest prachtige kleuren. Kies wel voor voorjaarsbloeiers die goed bestand zijn tegen kou.

Zomerbloeiers kopen

Koop zomerbloeiers bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Voorjaarsbloeiers

© Artanika - depositphotos.com

Plaats een klus