Appelbes - Aronia

Appelbes (Aronia) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Appelbes vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Appelbes online bestellen

Appelbes snoeien: wanneer & hoe

U hoeft bij de appelbes geen rekening te houden met een specifieke snoei. Deze struik mag het hele jaar door gesnoeid worden, om de vorm van de struik te verbeteren. Dit is echter niet nodig voor de fruitproductie. Het is aan te bevelen om na enkele jaren de struik te verjongen door enkele oude takken te verwijderen.

Als u besluit de appelbes te gaan snoeien, dan kunt u dit het beste doen na de bloei, in mei en juni. Knip of zaag de gehele struik terug tot bijna een halve meter hoogte. Zorg er dan wel voor dat u de takken niet tot aan de vertakking afknipt. 

Als u een ruim stuk overlaat, dan kan de aronia op de slapende knoppen uitgroeien. Uw ‘nieuwe’ struik zal bossiger worden als er meer vertakkingen overblijven. 

Appelbes verzorging & onderhoud

Deze struik heeft weinig onderhoud nodig. In principe kan de appelbes een breed scala aan bodems aan, zolang u de struik maar voldoende bewaterd. 

De enige zorg betreft water geven en voeren, u doet dit vooral tijdens het rijpen van de vruchten. Daarnaast is het losmaken van de boomstammen door mulchen met humus, compost, turf en vruchtbare grond ook iets wat nodig is.

De appelbes wordt met de jaren sterker en dikker, maar moet systematisch dunner worden gemaakt. U kunt er ook voor kiezen om de aronia in de vorm van een boom te laten groeien. 

De appelbes is in principe eetbaar. De smaak ervan is wrang-zoet, dit is niet per se naar ieders smaak. Daarom is de eetbare appelbes alleen in verwerkte vorm verkrijgbaar. Mocht de appelbes goede jaren hebben, dan kunnen ze 10 tot 17 kilogram vruchten produceren. Vogels eten deze vruchten ook graag.

Appelbes planten: wanneer & hoe

Plaats de struiken tenminste 1,5 meter uit elkaar. Na verloop van tijd zullen de struiken zich verspreiden en zo de kale ruimtes opvullen. Graag het plantgat even diep als de kluit van de struik. De wortels kunnen zich gemakkelijker verspreiden door de losgemaakte grond die is ontstaan door het brede plantgat.

U kunt bij voorkeur de appelbes in de herfst planten. Dit komt omdat de plant dan al zijn meeste bladeren heeft laten vallen. Het planten van de appelbes kan worden gedaan tot de eerste nachtvorst.

Als u een goede plek heeft gevonden voor de appelbes, is het tijd om de grond losser te maken. Dit is belangrijk om wateroverlast te voorkomen. U kunt daarvoor grind of zand mensen, de voedingsstoffen worden voorzien van compost. 

Eigenlijk groeit de aronia op bijna elke grondsoort, behalve zware klei en lemige zandgrond. Wel heeft de appelbes een voorkeur voor een licht vochthoudende zandgrond. 

Hoewel deze plant liever in de halfschaduw staat, kan hij ook prima vertoeven in de volle zon. Het is dan wel belangrijk dat u de grond vochtig genoeg houdt. 

U kunt de heester voor of na de winter verplanten.

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Appelbes stekken & vermeerderen

Het vermeerderen kan met de zomerstek (mei-augustus). U kunt de appelbes ook vermeerderen door te enten op een Sorbus aucuparia onderstam. 

Appelbes ziekten

De appelbes is een robuuste struik die zelden ziek wordt. Plagen die niet vaak worden waargenomen zijn vorstmotten en lijsterbesmotten. 

De vruchten van de appelbes kunnen wel worden bedreigd door aantasting door de kersenazijnvlieg en vogelpredatie. 

In de warme en natte zomers komen schimmelziekten voor, zoals bijvoorbeeld bladvlekkenziekte. Dit kunt u met een ruime plantafstand grotendeels voorkomen.

Een andere ziekte die de appelbes kan aantasten is bacterievuur. Deze ziekte kan flinke schade aanrichten, helaas zijn er op dit moment vrijwel geen effectieve middelen te vinden. Het is gelukkig niet gevaarlijk voor mensen.

Als de bladeren van de bosbes beginnen te vallen en een lage opbrengst heeft, kan dit duiden op de mot van de appel. Het onthult kleine gaten die worden veroorzaakt door larven. 

Een besmetting van de rode spin kan in de lente voorkomen. De bladeren worden na verloop van tijd grijs en met elkaar versmolten. De bladeren van de aronia beginnen vervolgens wat op te krullen en vallen uiteindelijk af. 

Mocht u dit zonder chemicaliën willen aanpakken, dan kunt u roofmijten, loopkevers of roofwantsen als bestrijding gebruiken. Zeepoplossingen of olijfolie is ook geschikt. 

Appelbes kopen

Koop Appelbes bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Appelbes soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Appelbes vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen