Vrouwenmantel - Alchemilla

Vrouwenmantel (Alchemilla) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 7 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Vrouwenmantel vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vrouwenmantel online bestellen

Vrouwenmantel snoeien: wanneer & hoe

De vrouwenmantel is een sterke vaste plant. Na een regenbui lijkt het alsof regendruppels als parels op het blad zweven. Dit geeft een prachtig effect. Vrouwenmantel houdt van uitzaaien. Wanneer u niets doet, heeft u al snel een hele tuin vol met deze planten. Heeft u dit liever niet, dan is snoeien van alchemilla een must. Sterker nog, door vrouwenmantel te snoeien, stimuleert u een tweede bloei in hetzelfde jaar.

Wanneer kan ik vrouwenmantel snoeien, is een veelgehoorde vraag. U kunt dit het beste na de bloei, in juli doen. U verwijdert dan uitgebloeide en dode bloemen, knipt oude bloemstengels en het oudste blad af. We noemen dit de vormsnoei. Als u dit heeft gedaan, bestaat de kans dus dat er in het najaar een tweede bloei ontstaat. Na deze tweede bloei kunt u oude bloemstengels nogmaals wegsnoeien. Het blad laat u staan, omdat dit de plant bescherming biedt in de winter. Tussen het dichte blad schuilen bovendien ook allerlei nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes.

Aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar kunt vrouwenmantel in zijn geheel terugsnoeien. Knip de plant dan tot enkele centimeter boven de grond af en hark het afval weg. We noemen dit de grote snoei vroeg in het voorjaar. Gebruik voor het snoeien van vrouwenmantel altijd schoon en scherp snoeigereedschap.

Vrouwenmantel verzorging & onderhoud

Qua verzorging is vrouwenmantel een makkelijke plant. De plant groeit op vrijwel elke grondsoort, zolang deze maar wel goed waterdoorlatend is. Tweemaal per jaar (maart en juni) vrouwenmantel bemesten is voldoende. Dit zorgt ervoor dat de plant goed kan groeien. Vrouwenmantel is winterhard.

De plant kan niet goed tegen droogte. Het is daarom aan te raden om alchemilla regelmatig rijkelijk te besproeien, zeker bij erg warme en droge dagen. In de zomer sproeit u bij voorkeur in de avonduren. U kunt beter af en toe veel water geven dan iedere dag een klein beetje. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van het wortelgestel. Let er bij het verzorgen van vrouwenmantel in ieder geval op dat de grond, tussen de gietbeurten door, niet helemaal droog komt te staan.

Vrouwenmantel planten: wanneer & hoe

U kunt het hele jaar door vrouwenmantel planten, behalve als het vriest en/of de bodem nog bevroren is. De standplaats voor vrouwenmantel is bij voorkeur een plekje in de zon. In de zon komt deze plant goed tot zijn recht, maar op halfschaduwrijke plaatsen zal de plant ook groeien, al zal de bloei dan wel iets minder zijn.

Heeft u alchemilla in pot gekocht en wilt u deze in uw tuin plaatsen? Verwijder de plant dan uit de pot en krab de wortels wat los uit de kluit. Graaf een gat in uw tuin dat twee keer zo groot is als de pot en plaats de plant in dit gat. Druk de grond goed aan en hark het geheel netjes bij. Strooi vervolgens wat korrelmest en geef rijkelijk water. Dit laatste is belangrijk voor het wortelen. De bodem dient hiervoor voldoende vochtig te zijn. Na het planten van vrouwenmantel dient u dus geregeld water te blijven geven.

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Vrouwenmantel stekken & vermeerderen

U kunt op diverse manieren vrouwenmantel vermeerderen. Zoals eerder al gezegd zaait de plant zichzelf gemakkelijk uit. U hoeft hiervoor niets te doen, behalve bloemen weg te knippen voordat deze zaad kunnen vormen als u het uitzaaien in wilt dammen. U kunt ook wat zaadjes verzamelen uit de oude bloemschermen en deze in een potje met stekgrond uitzaaien. Als de plantjes opkomen, zet u ze vervolgens afzonderlijk in een grotere pot. Zodra de plantjes groot genoeg zijn gegroeid, kunt u de nieuwe vrouwenmantel verplaatsen naar uw tuin. Het beste is om op ongeveer vijftien centimeter van elkaar de nieuwe stekjes van alchemilla te planten.

Nog een gemakkelijke manier om vrouwenmantel te vermeerderen is door in het voorjaar de plant te scheuren. U haalt dan de plant met kluit en al uit de grond, scheurt deze in twee of drie delen en plant elk deel los van elkaar weer in uw tuin uit. Voeg gelijk wat nieuwe humusrijke aarde toe voor een betere groei en geef voldoende water.

Vrouwenmantel ziekten

Vrouwenmantel is een gemakkelijke plant en heeft nagenoeg nooit last van ongedierte, plagen of ziekten. Bij zeer vochtig weer kan de plant worden aangetast door meeldauw. Dit is een schimmel. U herkent deze schimmelinfectie doordat er op de bladeren een witte, poederachtige aanslag verschijnt. Om verdere verspreiding van deze schimmel te voorkomen, verwijdert u tijdens de verzorging van alchemilla de aangetaste bladeren. U kunt als extra ook de plant nog wat uitdunnen en ervoor zorgen dat de grond niet te nat is.

Vrouwenmantel kopen

Koop Vrouwenmantel bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Vrouwenmantel soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Vrouwenmantel vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen