Abelia - Plantengeslacht

Abelia is een plantengeslacht uit de Caprifoliaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Abelia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Abelia online bestellen

Abelia snoeien: wanneer & hoe

Wanneer en hoe kunt u de abelia het beste snoeien? In oktober, na de bloeitijd van de plant. De bloeiperiode is namelijk van juni tot en met oktober. De uitgebloeide takken kunt u dan licht terugsnoeien. 

Ziet u dode of beschadigde takken bij de abeliaplant? Deze verwijdert u in het voorjaar nadat het gevaar voor de vorst geweken is. Sterke takken kunt u terug snoeien met een derde van de lengte. Nadat u deze heeft verwijderd, zult u merken dat de abeliaplant beter gaat groeien en er nieuwe scheuten zullen gaan vormen.

Wanneer u een onderhoudssnoei gaat doen, kunt u na de bloei een vierde van de takken tot vlak boven de grond terugsnoeien. Zo zorgt u ervoor dat de plant mooi open blijft. Als de lente voorbij is, kunt u de takken met vorstschade ook wegsnoeien. Van een abeliaplant die al een aantal jaar verwaarloosd is, snoeit u alle takken terug tot 15 centimeter boven de grond.

Abelia verzorging & onderhoud

De abeliaplant is een goede keuze wanneer u een plant zoekt die niet veel onderhoud nodig heeft. Deze plant heeft voorkeur voor een ‘gemiddelde bodem’. Het gaat dan om een voedselrijke en droge tot vochthoudende grond. Denk dus aan een grond die niet niet te zwaar of te licht is en een vrij neutrale zuurgraad heeft.

Let op: geef de plant regelmatig water. Zo blijft de plant voldoende gevoed. Bij droge tijden kan de abelia maar slechts een korte tijd overleven. Geef de plant voldoende water, maar vermijd wateroverlast. Mocht er een langere droge fase zijn, dan geeft u de plant extra water.

Abelia is een halfwintergroene struik en het is daarom belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen strenge vorst. Zorg ervoor dat de struik een beschutte standplaats heeft in de winter, afgeschermd van koude en gure wind. Staat uw abelia in een pot? Zorg er dan voor dat deze in de winter een bedekking krijgt of naar een beschutte plek wordt verplaatst. abelia’s in potten zijn namelijk gevoeliger voor vorst dan wanneer deze in de volle grond worden geplaatst.

Abelia planten: wanneer & hoe

De standplaats is erg belangrijk voor de Abelia. Houd er rekening mee dat de plant namelijk erg gevoelig is voor wind en kou. Een beschutte plaats in de zon tot halfschaduw is daarom goed voor de plant.

Houd bij het planten rekening met de afstand tussen de planten. U kunt 1 tot 3 planten per vierkante meter planten. De abelia kunt u ook met verschillende tuinplanten combineren. Hierdoor krijgt u mooie en kleurrijke borders in uw tuin.

Abelia stekken & vermeerderen

Heeft u de wens om de abeliaplant te vermeerderen? Deze plant kunt u vermeerderen door in het midden van de zomer (in de maanden juli - augustus) half verhoute stekken te nemen. Volg vervolgens deze stappen:

  1. Knip de takuiteinden tot tien centimeter lang af. 
  2. Vervolgens stript u de onderste blaadjes af. Laat hierbij enkel de bovenste twee bladparen zitten. 
  3. De stekken plaatst u naast elkaar in een pot, welke is gevuld met voedselarme stekgrond. 
  4. Benevel de stekjes. Zorg hierbij dat de grond ook niet te nat is. De pot met stekken (die elkaar net mogen raken) zet u op een lichte standplaats waar de stekken niet in contact komen met rechtstreekse zonnestralen. 

De eerste winter plaatst u de pot op een vorstvrije plek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kas, serre of tuinhuis. Als de ergste vorst voorbij is, kunt u de bewortelde stekken in de tuin uitplanten en toppen om het vertakken te bevorderen. De plant zal uiteindelijk uitgroeien met mooie bloemen.

Abelia ziekten

Ziekten en plagen zijn verschrikkelijk voor uw planten. Het liefst wilt u deze natuurlijk voorkomen. Ze kunnen namelijk voor veel problemen zorgen bij planten. Plagen bestaan vaak uit lastige beestjes die planten opeten of op een andere manier overlast veroorzaken, waardoor de planten ziek worden. 

De abeliaplant is relatief ongevoelig voor ziekten of plagen. Deze planten kunnen aantrekkelijk zijn voor bladluizen, chlorose en schimmel.

Heeft uw plant last van chlorose? Dit is een tekortziekte die met verse grond en mest te bestrijden is.

Abelia kopen

Koop Abelia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Abelia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Abelia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen