Duizendblad - Achillea

Duizendblad (Achillea) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 39 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Duizendblad vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Duizendblad online bestellen

Duizendblad snoeien: wanneer & hoe

Duizendblad is de Nederlandse naam voor Achillea. Het is een vrij sterke, vaste plant met vaak een geurend aromatisch blad. Bijen, hommels en vlinders zijn dol op deze plant. Bij de verzorging van duizendblad hoort ook het snoeien van de plant. Een knipbeurt zorgt er soms zelfs voor dat de plant opnieuw licht gaat bloeien.

Wanneer duizendblad snoeien?

U kunt duizendblad snoeien in het voorjaar, zo rond maart. Knip dan dood blad en bladeren die er slordig en lelijk uitzien helemaal tot aan de grond af. Na de bloei, in augustus of september knipt u uitgebloeide bloemstengels tot aan de grond toe af. Door na de bloei duizendblad te snoeien, loopt deze opnieuw uit en geniet u ook in het najaar nog van een mooie, bloeiende plant. Gebruik voor het snoeien van achillea scherp en schoon snoeimateriaal. Hark na het knippen van de plant al het snoeiafval zorgvuldig weg.

Duizendblad verzorging & onderhoud

Het verzorgen van duizendblad is niet ingewikkeld. De plant stelt geen hoge eisen. De bloeitijd van duizendblad is van juni tot augustus-september. De plant groeit in vrijwel elke soort tuingrond. U maakt duizendblad blij met een matig tot voedselrijke bodem met een voorkeur voor een zandige grond. Bemesting is eigenlijk niet nodig. Eenmaal per jaar een voorjaarsbemesting met compost is voldoende. U kunt ook af en toe rond de voet van de plant wat kalk strooien. Dit bevordert de bloei. Het zorgt niet alleen voor een lange bloeiperiode, maar ook voor een heerlijke geur.

Duizendblad houdt niet van een te natte bodem. U hoeft de plant dus niet regelmatig water te geven, want de plant kan redelijk wat droogte aan in de volle grond. Alleen bij erg warme dagen is water geven wel aan te raden. Onkruid dat tussen de plant gaat groeien, dient u tijdens de verzorging van duizendblad te verwijderen. Duizendblad is winterhard maar niet wintergroen. In de winter sterft de plant bovengronds af, om vervolgens in het voorjaar weer boven te komen. Tijdens de verzorging van achillea in het voorjaar haalt u de dode, oude bladeren weg.

Duizendblad planten: wanneer & hoe

De beste standplaats voor duizendblad is in de zon in een normale, vrij droge tuingrond. De plant staat graag in de zon en houdt van warmte, maar half-zon is ook prima. Plant achillea niet in de schaduw van struiken of bomen. Voor het planten van duizendblad is het belangrijk om de grond goed doorlaatbaar te maken. Er mag geen water op blijven staan.

Heeft u duizendblad in pot gekocht? Graaf dan een plantgat dat net wat groter is dan de pot zelf en strooi wat aanplantaarde in het gat. Dit is om het aangroeien te bevorderen. Dompel voor het planten de duizendbladplant in een emmer met water en laat de wortels zich goed volzuigen. Verwijder de pot en zet de plant in het plantgat. Vul het gat verder op met omliggende aarde en druk alles goed stevig aan (met de handen). Strooi een klein beetje korrelmest en geef de nieuwe plant wat water. Herhaal dit af en toe, zeker wanneer u duizendblad gaat planten in een droge periode.

Duizendblad stekken & vermeerderen

Duizendblad vermeerderen kan door te zaaien of door te scheuren (delen). De uitgebloeide schermen bevatten veel zaad. Wanneer u die dus laat staan, zaait de plant zich vanzelf uit. Duizendblad vermeerderen door te scheuren gaat als volgt. U graaft de plant uit de grond. Vervolgens steekt u er een deel of meerdere delen af. Doe dit met een scherpe schop. U verdeelt als het ware de plant in kleinere stukken. De beste plantdelen plaatst u terug in de grond. Deze zullen weer uitgroeien tot volwassen duizendbladplanten.

De plant wordt ieder jaar een beetje ouder. Met het ouder worden, kan ook de bloei afnemen. Regelmatig delen houdt de plant gezond. Door de plant dus te verjongen (duizendblad vermeerderen door te scheuren), bent u verzekerd van een rijke bloei. De beste tijd om achillea te vermeerderen is aan het einde van de winter, in het vroege voorjaar of in de herfst.

Duizendblad ziekten

Duizendblad is voor plantenziekten en plagen nauwelijks vatbaar. Bij een langdurige, natte potkluit of een natte bodem als de plant in de volle grond staat, kan wortelziekte optreden. Zorg daarom voor een droge grond en geeft niet te veel water tijdens het verzorgen van achillea.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen