Kapschuur bouwen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Kapschuren staan weer volop in de belangstelling en dat heeft een reden. Een kapschuur is ruimtelijk en multifunctioneel en geeft uw tuin direct een landelijke uitstraling. Het bouwen van een kapschuur is de moeite waard. In dit artikel leest u alles over de voordelen, de toepassing en over hoe u te werk kunt gaan om een kapschuur te realiseren.

De meerwaarde van een houten kapschuur

Heeft u plannen om een overkapping in uw tuin te plaatsen? Dan is een houten kapschuur een aanrader. Hieronder enkele voordelen van de kapschuur op een rijtje:

  • Een kapschuur is multifunctioneel
  • Een kapschuur geeft uw tuin een landelijke uitstraling
  • Met een kapschuur als ontspanningsruimte kunt u altijd buiten zitten, ook in de winter of als het regent
  • Dankzij de hoge kap voelt een kapschuur heel ruimtelijk aan en is de lichtinval goed
  • U kunt op een veilige manier terrasverwarming in de kapschuur plaatsen
  • Een kapschuur heeft nauwelijks onderhoud nodig, zeker wanneer dakpannen gebruikt worden
  • Er is meestal geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een kapschuur

U kunt een kapschuur bouwen als opslagruimte, bijvoorbeeld voor hout. Maar kapschuren zijn ook uitermate geschikt als carport of als stijlvolle landelijke terrasoverkapping. Met de juiste voorbereiding kunt u de kapschuur ook zelf bouwen, zodat u de maat en stijl helemaal naar uw hand kunt zetten.

Houten kapschuur met berging of als veranda

Een kapschuur is een multifunctionele ruimte. Klussers gebruiken de kapschuur waarschijnlijk het liefst als bergruimte waar ze hout en andere materialen droog kunnen bewaren. Tuinliefhebbers kiezen eerder voor een kapschuur als veranda, om het hele jaar door buiten van de tuin te kunnen genieten. Als de kapschuur groot genoeg is, kunnen diverse gebruiksvormen zelfs worden gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan een kapschuur met een gedeelte als opslag en het resterende gedeelte als terras. Door te spelen met de indeling kan de overkapping maximaal gebruikt worden.

Houtsoorten: Hardhouten of Douglas kapschuur

De meest populaire houtsoorten die gebruikt worden voor kapschuren zijn Douglas hout en tropische hardhoutsoorten. Het laat zich raden dat hardhout prijziger is dan Douglas hout. Daar staat tegenover dat een hardhouten kapschuur met gemak 10 jaar langer meegaat dan een exemplaar van Douglas hout.

Kapschuur laten bouwen? Offertes aanvragen

Kapschuur op maat: zelf doen

Gaat u het liefst voor maatwerk? Dan kunt u de kapschuur zelf bouwen. U heeft dan de vrije hand als het gaat om ontwerp en u kunt alle details perfect aanpassen aan de beschikbare ruimte. Toch is het belangrijk om vooraf goed te plannen hoe u de bouw van uw kapschuur gaat aanpakken. Stel uzelf de juiste vragen zoals: Welke houtsoort past binnen mijn budget? Wat wordt de functie en hoe wordt de indeling? Wil ik wel of geen zijwanden? Wat doet de schuur met het uitzicht?

Om zelf een kapschuur te bouwen heeft u een goede bouwtekening nodig. Aan de hand van deze tekening koopt u het hout en de benodigde montagematerialen in.

In deze fase speelt de keuze voor de houtsoort een rol. Zoals eerder genoemd ligt die keuze hier vooral tussen Douglas hout en tropisch hardhout. Douglas hout heeft een mooie kleur en is er in geïmpregneerde of onbehandelde vorm. Wanneer u kiest voor onbehandeld Douglas hout, dan zult u het moeten beitsen om te zorgen dat het langer bestand is tegen weersinvloeden. Een voordeel van Douglas hout is dat het makkelijk te bewerken is. Dat komt de bouw ten goede, want er moet heel wat gezaagd en geschaafd worden.

Hardhout is duurder en wellicht iets lastiger in de bewerking, maar het gaat wel een stuk langer mee. Vergeleken met Douglas hout kan dat al gauw 10 jaar schelen. Hardhout is duurzaam en heeft nauwelijks onderhoud nodig, waardoor u veel langer onbezorgd plezier zult hebben van uw kapschuur.

Tip: Koop uw hout altijd bij de betere houthandel en beoordeel de kwaliteit van elke plank.

Zelf bouwen: aan de slag

Voorafgaand aan het bouwen van uw kapschuur maakt u de ondergrond vrij. Met piketpaaltjes en touw kunt u precies aangeven waar alle elementen geplaatst moeten worden.

Het dak en eventuele wanden van de kapschuur hebben te maken met windbelasting. Veranker de palen daarom goed in de grond, op een diepte van minimaal 60 centimeter. Voor extra stevigheid kunt u de palen zelf vastzetten met snelbeton of gebruik maken van betonpoeren. Let er dan op dat deze tenminste 15 centimeter boven de grond uitsteken voor een stevig en robuust fundament.

Voor het waterdicht maken van de kapschuur kunt u gebruik maken van EPDM-folie. Deze folie plakt u met kit op het dak van de schuur.

Het bouwen van uw kapschuur uitbesteden

Wilt u de kapschuur laten bouwen? Dan raden we u aan offertes aan te vragen bij diverse partijen. Aan de hand daarvan kunt u een weloverwogen keuze maken.

Een tussenoplossing is het aanschaffen van een kapschuur bouwpakket. In dat geval worden de materialen en bouwtekening geleverd en kunt u de kapschuur zelf in elkaar zetten.

U kunt er ook voor kiezen om de kapschuur te bouwen in samenwerking met een klusbedrijf. In dat geval zorgt u vaak zelf voor de voorbereiding van de grond. Het klussenbedrijf zorgt vervolgens voor de aanvoer van materialen, de verdere opbouw en de afwerking.

Wat kost een kapschuur?

De kosten van een kapschuur lopen erg uiteen. Afmeting en houtsoort spelen hierin een belangrijke rol. De prijzen lopen uiteen van € 900 tot € 15.000 en zijn dus grotendeels afhankelijk van uw wensen. Daarbij maakt het een groot verschil of u de kapschuur zelf gaat bouwen of dat u dit uitbesteedt. Uitbesteden kost wellicht meer, maar bespaart u ook een heleboel werk. Bovendien weet u zeker dat ervaren vakmensen een stevige constructie neerzetten die jaren mee gaat. Zo heeft u gegarandeerd lang plezier van uw houten kapschuur.

Kapschuur laten bouwen? Offertes aanvragen

Kapschuur bouwen

© ucpage - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen