Japanse tuin

01/08/2020   |   23/06/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een Japanse tuin is vandaag de dag helemaal hot. Dat is ook niet zo gek, want de schoonheid van de bloemen en de mystieke uitstraling van zo’n tuin creëren sfeer en rust. Iets waar de Japanners erg goed in zijn. Tussen de planten in een Japanse tuin waant u zich al snel in een andere wereld. Wilt u ook genieten van zo’n prachtige oase van rust en in uw tuin even ontsnappen aan alle hectiek? Lees dan onze tips en Japanse tuin ideeën.

Uit welke elementen bestaat een Japanse tuin?

Een Japanse tuin aanleggen is zoveel meer dan alleen wat Japanse planten en bloemen in de grond stoppen. Alles in een Japanse tuin heeft een diepere betekenis. Er zit ontzettend veel symboliek in zo’n tuin. Zo bestaat een echte Japanse tuin uit de drie vaste elementen:

 • Water => dat staat voor het leven
 • Planten => die staan voor de natuur (het groen)
 • Stenen => die staan voor rustpunten

Hoe een Japanse tuin maken?

Of u nu een grote of een kleine Japanse tuin wilt maken, kenmerkend zijn dus de drie elementen water, planten en stenen. Creëer met een kleine waterval, een fontein of een vijver water in uw tuin. Zoek stenen in de natuur of koop deze in een winkel voor decoratie en rust. En combineer verschillende plantensoorten die bij elkaar passen. Zorg dat het niet te druk wordt. Gebruik bij voorkeur ook natuurlijk materiaal, zoals hout of bamboe.

Welke beplanting in een Japanse tuin?

In een traditionele Japanse tuin vindt u niet veel bloeiende of felgekleurde bloemen, geen overweldigende bloemenzee dus. Er wordt meer gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende plantensoorten. De diverse kleuren en vormen van het gebladerte brengen uw tuin op een meer rustgevende manier tot leven. Gebruik warme kleurtinten, zoals rood siergras, maar vooral ook vele kleuren groen. Speel daarnaast met lage en hoge planten, bijvoorbeeld varens en kamperfoelie. Ook kunt u uw Japanse tuin aanleggen met bamboe.

Sommige plantensoorten zullen in ons land minder goed groeien als in het verre Oosten, maar u kunt heel goed alternatieven gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld een mooie, groene ondergrond creëren door een lage groenblijvende bodembedekker in uw Japanse tuin te leggen. Deze kunt u gebruiken als vervanger voor het mostapijt.

Japanse tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Japanse tuin ontwerpen

Een echte Japanse tuin ontwerpen is voor tuinarchitecten een kunst waar ze vaak jaren over hebben gestudeerd. Gelukkig zijn er wel een paar basisregels waarmee u zelf eenvoudig een lookalike tuin kunt maken. We zetten wat tips voor u op rij:

 • Diepte
 • Evenwicht
 • Decoratie
 • Meubilair
 • Verrassingselement
 • Doorkijkjes

Diepte

Heeft u geen diepe tuin? Dan kunt u deze wel dieper laten lijken, eenvoudig door lagen aan te brengen. Een kleine Japanse tuin oogt groter als u planten met donkere tinten vooraan in de tuin plant. Naarmate u dieper de tuin ingaat, laat u de kleur geleidelijk lichter worden. U kunt dit ook met verschillende struiken doen of door te werken met niveauverschillen.

Evenwicht

Met evenwicht wordt bij de aanleg van een Japanse tuin het vinden van de juiste balans bedoeld. Wanneer u aan de ene kant van de tuin iets groots (een grote struik) plaatst, dan kunt het beste aan de andere kant een minder volle ruimte creëren met wat kleine onderdelen. Symmetrie hoort niet thuis in een Japanse tuin.

Decoratie

Te veel decoratie past niet bij een Japanse tuin. Maar u kunt bijvoorbeeld wel een Japanse boeddha plaatsen. Uiteraard kunt u ook de decoratieve stenen verspreid over de tuin neerleggen. Legt u meerdere, grotere stenen bij elkaar, let er dan op dat dit een oneven aantal is. Oneven getallen worden in Japan als natuurlijke getallen gezien.

Meubilair

Japanners lopen liever door hun tuin of gaan ergens bij het water zitten om te mediteren. Meubilair zult u niet vaak zien. Wanneer u kiest voor tuinmeubelen, kies dan voor een hout- of bamboesoort.

Verrassingselement

Probeer zoveel mogelijk verrassingselementen in uw Japanse tuin te verwerken. Zorg dat de tuin niet in één keer is te overzien. Leg een pad in bochten aan en plaats een mooie plant, waardoor de rest van het pad voor de wandelaar nog onzichtbaar blijft. Uw tuin wordt dan een soort ontdekkingstocht.

Doorkijkjes

Als u ruimte heeft in uw Japanse tuin, maak dan één of meerdere doorkijkjes. Bijvoorbeeld naar een paadje met grind, een mooi stukje met bodembedekkers of een bijzondere boom. Het lijkt dan net of u naar een ander deel van de tijd kijkt. Japanners zijn er dol op.

Ben u klaar om helemaal zen te worden? Geniet van uw Japanse tuin!

Japanse tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Japanse tuin

© DmitryRukhlenko - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus