Moderne tuin

12/08/2020   |   23/06/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u een moderne woning? Houdt u van een strak interieur? Dan is een moderne tuin een uitstekende keuze. Strakke tuinen groeien onwijs in populariteit. Logisch, want een dergelijke tuin ziet er mooi uit, is eenvoudig in het onderhoud en erg overzichtelijk. Ideaal voor mensen die tuinieren niet als hobby hebben, maar wel graag van hun tuin genieten. Wilt u een strakke tuin met overkapping? Een moderne tuin met een vijver of een kleine strakke tuin met gras aanleggen? Allerlei moderne tuin ideeën leest u in dit artikel.

Hoe herkent u een moderne, strakke tuin?

Een moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen, een evenwichtig design, symmetrie, duidelijke structuur en beperkte beplanting. De uitstraling is ruimtelijk en rustig, de inrichting minimalistisch en de materiaalkeuze zoveel mogelijk hetzelfde. Het kleurgebruik van een strakke tuin is vaak eenvoudig en ingetogen. Grijs, wit, zwart, groen en desgewenst één accentkleur. De functionaliteit wordt zo goed mogelijk benut. Moderne tuinen hebben vaak meerdere terrassen of aparte zithoekjes om maximaal van de tuin en het gezonde buitenleven te genieten. De sfeer wordt nog eens extra benadrukt met een vijver.

Welke bestrating in een moderne tuin?

In een moderne tuin wordt strakke bestrating gebruikt. Dit zijn vaak grote, vierkante tegels. Hiermee kunt u rechte lijnen vormen en een rustige sfeer creëren. U kunt kiezen voor betontegels, maar steeds vaker zien we ook keramische tegels in een moderne tuin. Deze tegels hebben niet alleen een stijlvolle uitstraling, ze zijn ook duurzaam en erg gemakkelijk in het onderhoud. U kunt de tegels eventueel combineren met houten vlonders, zeker wanneer u kiest voor een strakke tuin met een overkapping van hout. Tot slot zijn kiezels of grind ook erg populair bij een modern tuinontwerp. Een strakke tuin met grind geeft uw tuin een mooie look en is nagenoeg onderhoudsvrij.

Welke beplanting in een moderne tuin?

Ook in een strakke tuin zijn planten nodig. Deze zorgen voor het nodige evenwicht. Vaak denken mensen dat gras niet thuishoort in een hedendaagse tuin, maar niets is minder waar. Een moderne tuin met gras in combinatie met planten en struiken zorgt voor een prachtig decor. U kunt kiezen voor kunstgras of natuurlijk gras. Een strakke tuin met siergrassen zien we ook steeds meer. Het geeft de tuin een luchtige en levendige uitstraling. Het aanbod siergrassen is erg groot, van lage tot hoge soorten. Om uw tuin wat kleur te geven, kunt u grote bloembakken plaatsen. Dit onderbreekt de strakke lijnen, geeft kleur en een speels effect.

Moderne tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Strakke tuin ideeën en tips

Gaat u zelf uw tuin aanleggen of kiest u voor een hovenier? Waarschijnlijk is dat een beetje afhankelijk van de afmeting van uw tuin. Bij een grote oppervlakte is het verstandig om samen met een hovenier een moderne tuin te ontwerpen. Bij een kleine tuin kunt u dit wellicht zelf. Onderstaand geven we u nog een aantal tips die u kunt gebruiken om een grote of kleine strakke tuin te realiseren.

  • Vijver
  • Overkapping
  • Loungeset
  • Decoratie
  • Verlichting

Tip: Op de pagina Moderne tuin ideeën & inspiratie kunt u foto’s bekijken van moderne en strakke tuinen.

Vijver

In een moderne tuin vindt u rechte en strakke vormen. Een vijver past hier uitstekend bij. Kies bijvoorbeeld voor een vierkant of rechthoekig model. Een verhoogde vijver is uitermate geschikt voor een kleine moderne tuin. U kunt er ook voor kiezen twee delen van uw tuin te scheiden door een vijver. Leg een modern bruggetje aan om van het ene naar het andere gedeelte over te steken. Stapstenen kan ook!

Overkapping

Een overkapping vormt een mooi besloten terras waar u tot in de late uurtjes heerlijk kunt genieten van uw tuin. Een overkapping past prima in een moderne tuin en is verkrijgbaar in verschillende materialen. Kies bij voorkeur voor strakke lijnen. Een moderne tuin met overkapping verlengt uw buitengevoel aanzienlijk.

Loungeset

Uiteraard wilt u relaxen in uw moderne tuin, dus tuinmeubelen horen eveneens in uw tuin. Een zithoek of loungeset met strakke lijnen en vierkante tuinkussens versterken de uitstraling van uw tuin. U creëert hiermee een strak geheel.

Decoratie

Decoratie mag natuurlijk ook niet ontbreken in uw strakke tuin. Het maakt uw tuin compleet. Zorg wel voor een neutrale kleur. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft decoraties. Enkele voorbeelden zijn moderne kunstelementen, beelden of bolvormige stenen. Kunstzinnige decoratie geeft uw tuin net dat beetje extra klasse.

Verlichting

Ook in de avonduren genieten van uw tuin? Kies dan voor moderne tuinverlichting. Tuinlampen zijn zeer geschikt om donkere hoekjes te verlichten. Kies voor strak vormgegeven pilaarlampen, lantaarns van roestvrijstaal, een lichtobject of design padverlichting als eyecatcher. De juiste buitenlamp geeft uw moderne tuin de finishing touch.

Moderne tuin

© Julia700702 - depositphotos.com