Mediterrane tuin

15/08/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wilt u ook na uw vakantie dat ultieme vakantiegevoel vasthouden? Maak dan van uw tuin een mediterrane tuin. Door uw tuin een Zuid-Europees tintje te geven, brengt u dat fijne, ontspannen vakantiesfeertje naar uw eigen tuin. U houdt het hele jaar het vakantiegevoel vast. In dit artikel geven we u tips hoe u uw tuin in mediterrane sfeer kunt brengen.

Wat zijn de kenmerken van een mediterrane tuin?

Een mediterrane tuin kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen en warme aardetinten. Zo wordt er regelmatig gebruikgemaakt van geel of warm oranje tuintegels, aangevuld met terracotta plantenpotten. Qua materialen zien we vaak natuursteen en hout. Het voordeel van zo’n zomerse tuin is dat u het allemaal niet zo perfect en netjes hoeft aan te leggen. Rechte vormen en strakke lijnen worden vervangen door ronde vlakken en asymmetrische lijnen. Alhoewel een moderne mediterrane tuin ook zeker in opkomst is.

Hoe een mediterrane tuin aanleggen?

Het aanleggen van een mediterrane tuin wordt gedaan aan de hand van een aantal onderdelen. Met de volgende elementen geeft u uw tuin een mediterrane twist:

  • Vormen
  • Bestrating
  • Kleurgebruik
  • Beplanting
  • Geuren

Vormen

In een mediterrane tuin voeren asymmetrie en ronde vormen de boventoon. Standaard borderbakken zijn vaak strak en recht van vorm. Als alternatief kunt u van keien bakken maken. Kies daarnaast voor tegels met structuur en zoveel mogelijk voor grof behandelde materialen. Denk aan een pergola van ongeschuurd hout.

Bestrating

Om het natuurlijke karakter van een vakantietuin te benadrukken, kunt u voor mediterrane tuinbestrating het beste kiezen voor grind en tegels gemaakt van natuursteen. De zachte tinten geven een zonnig en warm effect. Wissel tegels af met grindpaadjes en borders. Creëer een speels effect door de tegels in een bepaald patroon te leggen en borders van oude stenen te maken. Maak het niet te netjes.

Mediterrane tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Kleurgebruik

Zoals eerder al benoemd, onderscheidt een Zuid-Europese tuin zich door een natuurlijk kleurgebruik. Gebruik vooral veel aardetinten. Mediterrane tuinkleuren zijn bijvoorbeeld bruin, geel, rood, perzikkleur en oudroze. Ook frisse wittinten en ecru worden steeds meer gebruikt bij de aanleg van een zonnige tuin.

Beplanting

Bomen en planten horen ook thuis in een mediterrane tuin. Vaak worden dezelfde soort planten gebruikt, bijvoorbeeld magnolia en jasmijn. Erg populair is de olijfboom. Een prachtige boom met groen pastelkleurige bladeren en een grove stam. Ook de druiven- eucalyptus- en citroenboom brengen uw tuin in mediterrane sfeer.

Geuren

Geuren mogen niet ontbreken in uw Zuid-Europese tuin. Bloemen en planten, zoals jasmijn en magnolia geuren al goed. Maak daarnaast gebruik van kruidenplanten. Zet kruiden als tijm en rozemarijn in terracottapotten. Vergeet daarnaast de lavendel niet. Vlinders, hommels en bijen komen op deze heerlijk geur af. En natuurlijk geniet u er zelf ook van!

Grote en kleine tuinen in mediterrane sfeer

Een mediterrane tuin is voor elk tuinformaat te ontwerpen. Het maakt niet uit of u een grote of kleine tuin heeft, een mediterrane stijl is in ieder formaat tuin te integreren. De kunst is om in de tuin sfeervolle elementen te stoppen en te spelen met lijnen. Stem kleur en materiaal goed op elkaar af. Zorg er wel voor dat de tuin niet te kitscherig wordt of overvol raakt. Bij een grote tuin heeft u uiteraard meer mogelijkheden.

Mediterrane tuin ideeën

Graag geven we u ook nog een aantal mediterrane tuintips die, als de tuin dit mogelijk maakt, eigenlijk niet mogen ontbreken.

Tip 1. Pergola

Een pergola in de tuin. Deze houten constructie kunt u laten begroeien met bijvoorbeeld druivenranken of passiebloem. Het geeft uw tuin niet alleen een sfeervolle uitstraling, maar het creëert ook schaduw. Zet er een eettafel onder en u eet op zomerse avonden echt in een mediterrane sfeer.

Tip 2. Mozaïek

Mozaïek is typisch Zuid-Europees en hoort dus ook zeker thuis in uw moderne mediterrane tuin. Beplak een plantenbak met mozaïektegels, gebruik het op de grond of bestraat er een paadje mee. De tegeltjes geven direct kleur aan uw mediterrane tuin. Gebruik mozaïek niet overmatig veel. Dit kan te opzichtig worden.

Tip 3. Fontein

Een fontein in uw tuin brengt vooral veel gezelligheid. Daarnaast is het water altijd in beweging en kan het gekletter erg rustgevend zijn. Bovendien verkoelt het water uw tuin in de zomer. Kies wel voor een fontein gemaakt van natuursteen en/of een rond model.

Tip 4. Paadjes

Leg kronkelige paadjes aan in uw mediterrane tuin. Vul deze op met beige of ecru grind. Of maak een pad van grote keien en plaats borders met mediterrane planten. U creëert een glooiend effect door de borders in hoogte af te wisselen. Op en top mediterranée!

Mediterrane tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Mediterrane tuin

© elenathewise - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus