Engelse tuin

22/08/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als u van tijdloos en stijlvol houdt, liefhebber bent van een romantische en natuurlijke sfeer in uw tuin, dan past de Engelse tuin helemaal bij u. Weelderige borders vol kleurige bloemen, spannende doorkijkjes, kronkelpaden en gezellige zitplekjes, dat is de Engelse cottage tuin. In dit artikel alles over deze tuin vol romantiek.

Is een kleine Engelse tuin te realiseren?

Een Engelse tuin is uitgevoerd in de Engelse landschapsstijl. Het is een landschapstuin vol bloemen, vaak een paradijsje bij de woning. Prachtige Engelse tuinen zijn bijvoorbeeld Hidcote Manor en Sissinghurst. Als tuinontwerper kunt u hier veel inspiratie vandaan halen. En ook al heeft u geen landgoed achter uw woning, met de juiste onderdelen creëert u ook van uw kleine tuin een Engelse cottage tuin.

Welke materialen gebruiken in een Engelse tuin?

Een Engelse tuin is een tuin zonder symmetrie en evenwicht. Voor een echte Engelse tuin gebruikt u natuurlijke materialen. Creëer de typisch Engelse sfeer door gebruik te maken van een combinatie van bloemen, planten, gras en steen. In Engelse cottage tuinen ziet u vaak grind en steen in aardetinten. Dit komt omdat er in Engeland veel steengroeven zijn. Het gebruik hiervan ligt dan ook voor de hand. Grind versterkt de weelderigheid van de plantenborders en past uitstekend bij de knusse sfeer.

Een ander soort materiaal dat u kunt gebruiken is hout. Hout kunt u bijvoorbeeld gebruiken als borderrand, als zitje, pergola of als afscheiding van een ruimte. Daarnaast behoren brocante spullen, vintage en gerecyclede materialen ook zeker thuis in een Engelse tuin.

Welke planten in een Engelse tuin?

In een Engelse tuin mogen planten natuurlijk niet ontbreken. Echte klassiekers zijn hortensia’s en rozen, rozen en nog eens rozen. In sierlijke witte potten of borders zijn deze planten een lust voor het oog. Een rozenboog met klimrozen of andere kleurrijke klimplanten, zoals geurende kamperfoelie zijn eveneens een mooie aanvulling. Tweejarige planten doen het ook geweldig in een Engelse cottage tuin. Denk aan duizendschoon en vingerhoedskruid. Daarnaast zijn blauwe regen, mosrandjes, ridderspoor en het Zeeuws knoopje eveneens sfeermakers in een Engelse tuinstijl.

Hanging baskets met bijvoorbeeld geraniums zijn echte musthaves in zowel een grote als in een kleine Engelse tuin en mogen dan ook zeker niet ontbreken. En waar u wellicht niet zo snel aan denkt, is gras. U kunt een aantal vlakken met gras in de tuin aanleggen en deze met buxussen omlijnen. Gras speelt dus ook zeker een rol in een Engelse cottage tuin.

Engelse tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Hoe een Engelse cottage tuin aanleggen?

U heeft voor het aanleggen van een Engelse tuin echt geen tuinarchitect nodig. Met onze tips creëert u eenvoudig uw eigen Engelse cottage tuin.

  1. Ontwerp uw tuin
  2. Leg het tuinpad aan
  3. Prieeltje of pergola
  4. Water
  5. Finishing touch

Tip 1: Ontwerp uw tuin

U kunt de aanleg van uw Engelse tuin natuurlijk uit het hoofd doen, maar nog leuker en misschien handiger is het om eerst uit te tekenen wat u wilt toevoegen aan uw huidige tuin en wat weg kan. Waar wilt u het terras? En vergeet daarbij de schaduwplekken niet. Hoe loopt het pad? Waar is plek voor bloemen, groen en decoratie?

Tip 2: Leg het tuinpad aan

Het pad door een Engelse cottage tuin is erg belangrijk. Het pad zorgt waar u mag lopen en waar u naartoe wordt geleid. Kronkelende paadjes zijn erg populair. Kies qua bestrating voor grind of kleine getrommelde stenen. Getrommelde stenen hebben een authentieke uitstraling. Ook warme roodtinten geven de Engelse sfeer goed weer. Kies bijvoorbeeld voor een strook rode tegels.

Tip 3: Prieeltje of pergola

Een mooie sierlijke, begroeide pergola of een prieeltje waar u rustig kunt zitten om te genieten van uw tuin hoort helemaal bij een romantische Engelse tuin. Zet hierin een mooie tuinbank of een bistrosetje en kom helemaal tot rust. Zet bij voorkeur het prieel of de pergola aan het pad, zodat u er gemakkelijk bij kunt komen.

Tip 4. Water

Heeft u genoeg ruimte in uw tuin? Dan is een natuurlijke vijver, waterornament of waterloopje ook nog een optie om toe te voegen aan uw Engelse cottage tuin. Water past uitstekend in het plaatje van deze Engelse tuinstijl. Het kabbelende water is erg rustgevend en trekt bovendien kikkers, vogels en andere insecten aan.

Tip 5. Finishing touch

De finishing touch bij het tuinontwerp van de Engelse cottage tuin is de decoratie. Denk aan een oud houten kratje, oude zinken emmers, een houten schommelstoel, een gieter, terracottapotten en tuinkussens met bloemenprints. Kies voor ronde vormen en kleurrijke en vrolijke prints. Met dit soort accessoires maakt u de Engelse tuin helemaal af.

Engelse tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Japanse tuin

© Yolfran - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus