Vingerhoedskruid - Digitalis

Vingerhoedskruid (Digitalis) is een plantengeslacht uit de Scrophulariaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 18 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Vingerhoedskruid vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vingerhoedskruid online bestellen

Vingerhoedskruid snoeien: wanneer & hoe

Met vingerhoedskruid in uw tuin geniet u niet alleen van een mooie bloemenpracht, maar ook van hommels en bijen. De plant is dan wel giftig, maar als u voorzichtig bent, kunt u er zeker veel plezier aan beleven en volop van genieten. In principe hoeft u digitalis niet te snoeien. Veel mensen laten de plant zichzelf uitzaaien. Als de bloem wordt verwijderd, bestaat er een kleine kans dat deze het jaar erna niet opnieuw tevoorschijn komt. Gelukkig is de kans dat de bloemen wel weer gaan bloeien het jaar erop een stuk groter dus u kunt gerust vingerhoedskruid snoeien.

Wanneer vingerhoedskruid snoeien? U kunt het beste na de bloei vingerhoedskruid snoeien. Lange uitgebloeide bloemaren knipt u af tot aan de basis van de plant. Hiermee stimuleert u een tweede bloei van de kleinere bloeiaren. U kunt dan aan het einde van het groeiseizoen alle uitgebloeide aren terugsnoeien tot aan de grond. Bladeren die in winter beschadigd raken, verwijdert u in het voorjaar. Gebruik tijdens het snoeien van digitalis stevige werkhandschoenen, omdat de plant giftig is.

Vingerhoedskruid verzorging & onderhoud

Qua verzorging stelt vingerhoedskruid weinig eisen. De plant heeft geen speciaal onderhoud nodig. Omdat digitalis van nature aan bosranden groeit, houdt de plant van humusrijke grond. Voeg daarom af en toe wat humusrijke mest aan de bodem toe. Zorg daarnaast dat de grond waar vingerhoedskruid staat niet te nat is. Een licht vochtige bodem is prima, want van een te droge grond wordt de plant ook niet blij. Geef de plant bij erg warme en zonnige dagen wat extra water.

Door na de eerste bloei de uitgebloeide stengels te verwijderen, stimuleert u digitalis om een tweede keer te bloeien. De vingerhoedskruid bloeitijd is ongeveer van juni tot en met september. De plant is goed winterhard.

Vingerhoedskruid planten: wanneer & hoe

U kunt het beste vingerhoedskruid planten in een bodem die goed doorlatend en humusrijk is. Dit zorgt voor een goede groei van de plant. De standplaats van digitalis is zon, halfschaduw tot een schaduwplek. U kunt vingerhoedskruid dus ook tussen andere struiken of bomen plaatsen. U kunt vingerhoedskruid kopen, maar ook de plant zaaien. Zaaien kan van ongeveer april tot en met mei-juni. U moet wel geduld hebben, want het kan zomaar twee jaar duren voordat de digitalis volgroeid is.

Vingerhoedskruid stekken & vermeerderen

Vingerhoedskruid is feitelijk een tweejarige plant, maar doordat de plant zichzelf rijkelijk uitzaait en daardoor jaar na jaar weer opkomt, behoort het kruid tot de vaste planten. Vingerhoedskruid vermeerderen gaat dus automatisch doordat deze zichzelf uitzaait. Digitalis kan duizenden zaadjes verspreiden. De jonge plantjes zullen eerst een bladrozet vormen en in het tweede jaar bloemaren produceren. Het nieuwe vingerhoedskruid gaat dus pas in het tweede jaar bloeien. Door de uitgebloeide bloemen en stengels te verwijderen, voorkomt u dat u het jaar erop duizenden nieuwe vingerhoedskruidplantjes in uw tuin krijgt.

Als alternatief kunt u enkele zaaiingen opgraven en deze individueel in een pot zetten. U kunt dan het beste na de bloei van de digitalis de zaadjes oogsten. Vervolgens kunt u in de herfst of het voorjaar het jonge vingerhoedskruid verplaatsen naar een geschikte plek in uw tuin.

Vingerhoedskruid ziekten

Vingerhoedskruid is zoals gezegd giftig voor mens en dier. Hoewel dit geldt voor alle delen van de plant, moet u in het bijzonder voorzichtig zijn met de bladeren en de zaden. Gebruik daarom altijd tuinhandschoenen bij het verzorgen van digitalis en vermijd contact met open wondjes. Het gif is gelukkig niet dodelijk, maar als het uw lichaam binnenkomt, kunnen wel (ernstige) klachten optreden. Pas ook op met kinderen en huisdieren.

Vingerhoedskruid zelf is niet erg gevoelig voor ziekten en ongedierte. De bladeren van de plant kunnen zo nu en dan aangetast worden door schimmelziekten, zoals bladvlekkenziekte en meeldauw. Er ontstaan dan vlekken op de bladeren van de digitalis of er vormt zich wit of grijs schimmelpluis. Deze schimmelziekten treden vaak in natte weersomstandigheden de kop op.

Aangetaste bladeren kunt u het beste direct verwijderen en het is raadzaam om bij het bewateren van vingerhoedskruid niet op de stengel en bladeren te gieten.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen