Kunstgras: voordelen & nadelen

02/05/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een gazon van kunstgras in de tuin, daar zijn de meningen nog wel eens over verdeeld. Sommige mensen moeten er absoluut niet aan denken en zweren bij echt gras, terwijl anderen het juist heerlijk vinden. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van kunstgras voor u op een rij, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen indien u kunstgras in uw tuin overweegt.

Voordelen van kunstgras

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voordelen van kunstgras in uw tuin.

Kunstgras heeft amper onderhoud nodig

Het grootste voordeel van kunstgras is dat het heel onderhoudsvriendelijk is. Een gazon van echt gras heeft veel onderhoud nodig, zoals gras maaien, sproeien, bemesten en verticuteren. Met een gazon van kunstgras in de tuin is dat allemaal niet meer nodig, en dat scheelt u behoorlijk wat tijd.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat kunstgras helemaal geen onderhoud nodig heeft, maar In vergelijking met het onderhouden van echt gras is het onderhoud van kunstgras simpel. Het belangrijkste is dat u het kunstgras goed schoonhoudt. Verwijder ook regelmatig bladeren en takken van bomen of planten, dit voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Dit kunt u het beste doen door het kunstgras schoon te vegen met een harde bezem, wat als bijkomend voordeel heeft dat de grassprieten weer mooi rechtop komen te staan.

Altijd een mooi groen gazon

Een ander groot voordeel van kunstgras is dat het er altijd mooi uit blijft zien. Het gras blijft mooi groen van kleur, bevat geen kale plekken, mos of onkruid, en u kunt het na zware regenval direct betreden. Kunstgras ziet er dus in ieder seizoen van het jaar goed uit, terwijl echt gras in de winter kan verkleuren, er kale plekken kunnen ontstaan en na een paar flinke regenbuien in een modderpoel kan veranderen.

Kunstgras gaat lang mee

Kunstgras gaat tegenwoordig ook jarenlang mee, het is niet meer zo dat u het na een paar jaar alweer moet vervangen omdat het versleten is. Het is van zeer hoge kwaliteit en ook kleurvast, weersinvloeden zoals zon, regen en sneeuw hebben geen invloed op de kleur van het gras. Wanneer u kiest voor kunstgras kunt u jarenlang genieten van uw gazon.

Kunstgras laten leggen? Plaats uw klus

Kunstgras is geschikt voor vrijwel iedere ondergrond

Voor het aanleggen van een gazon van echt gras moet de ondergrond eerst bewerkt worden om deze geschikt te maken voor het leggen van graszoden of het zaaien van gras. Kunstgras kan echter op vrijwel iedere ondergrond aangelegd worden, zolang deze maar vlak is. Dit kan een zandbed zijn, maar u kunt kunstgras ook op tegels of uw balkon leggen.

Geen extra kosten voor onderhoudsproducten of gereedschap

Voor een kunstgras gazon hoeft u geen onderhoudsproducten of gereedschap aan te schaffen, en dat scheelt natuurlijk in de kosten. Denk bijvoorbeeld aan bemesting, bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, een grasmaaier en sproeiers. Bovendien hoeft u kunstgras ook geen water te geven, waarmee u dus ook bespaart op waterverbruik.

Nadelen van kunstgras

Kunstgras heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen, hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste nadelen wanneer u kiest voor kunstgras in uw tuin.

Hogere aanschafprijs

Het grootste nadeel van kunstgras is de hogere prijs, u betaalt meer voor het aanleggen van een gazon van kunstgras dan voor graszoden leggen of het inzaaien van een gazon. Daar staat dan wel weer tegenover dat kunstgras heel lang mee gaat en u er dus bijna geen onderhoud aan heeft. Maar u zult dus wel de afweging moeten maken of de hogere aanschafprijs past binnen uw budget.

Kunstgras mist de charme van echt gras

Veel mensen genieten van de geur van gras dat pas is gemaaid, iets wat met kunstgras niet voorkomt omdat het geurloos is en u het ook niet hoeft te maaien. Bovendien zullen ook dieren en insecten zoals vogels, bijen en vlinders niet zo snel op een kunstgras gazon afkomen. Maar of dit een voordeel of nadeel van kunstgras is, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke voorkeur. Houdt u niet van insecten? Dan beschouwt u dit waarschijnlijk juist als een voordeel van kunstgras.

Kunstgras wordt warmer dan gras

Kunstgras wordt warmer dan echt gras wanneer de zon er een tijdje op staat, al is dit nog niet te vergelijken met bestrating in uw tuin. Maar op hele warme dagen in de zomer en wanneer de zon er vol op schijnt is het wel een goed idee om eerst even te controleren hoe warm het kunstgras is voordat u of uw kinderen er met blote voeten op gaat staan. Is het kunstgras erg warm? Dan kunt u het afkoelen door het te sproeien, of u legt er een deken op.

Kunstgras laten leggen? Plaats uw klus

Kunstgras voordelen nadelen

© FrameAngel - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus