Kosten terras aanleggen

Kosten terras aanleggen
Gemiddelde kosten terras aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 425 € 850 € 2.750 € 640 - € 960

Zodra u de tuindeur uitstapt wilt u het liefst terecht komen op een mooi en netjes terras. Dichtbij het huis is vaak de plek waar de tuinmeubels een plekje krijgen en waar u tijdens de warmere maanden het liefst hele dagen vertoeft. Wilt u een nieuw terras laten aanleggen? Op deze pagina bespreken we de mogelijkheden en de kosten voor het aanleggen van een terras.

Wat kost een terras aanleggen?

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een terras liggen rond de € 640 - € 960. Dat is inclusief tegels en het uurtarief van de stratenmaker. Het soort tuintegel dat u kiest is van grote invloed op de uiteindelijke prijs van uw nieuwe terras. In onderstaande tabel ziet u een aantal gemiddelde prijzen.

Kosten terras aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief stratenmaker € 35 - € 60
Tarief stratenmaker per m² € 20 - € 40
Betonnen tegels € 15 - € 35 per m²
Gebakken tegels € 45 - € 60 per m²
Houten tegels € 20 - € 60 per m²
Natuursteen tegels € 45 - € 75 per m²
Grind / split € 10 - € 13 per m²
Zand (voegen en ophogen) € 50 - 70 per m³
Opsluitbanden € 5 - € 10 per meter
Sierkeien € 8 - € 40 per m²
Afscheidingsbanden € 12 - € 35 per meter

Terras laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten terras aanleggen

Kleine terrassen, grote terrassen, goedkope tuintegels en dure tuintegels…er valt veel te kiezen! Om beter in te kunnen schatten wat terras aanleggen kost in uw tuin, delen we hieronder een aantal prijsvoorbeelden.

Terras van gebakken waaltjes

Veel terrassen in Nederlandse achtertuinen worden gemaakt van gebakken waaltjes. Deze waaltjes zijn een stuk sterker en slijtvaster dan betonnen waaltjes. Laat u een terras aanleggen van 10 m² gebakken waaltjes, dan kost dat gemiddeld € 1000.

Een luxe terras

Om het terras een extra luxe uitstraling te geven, kunt u gebruikmaken van een exclusieve tegelsoort. Een andere optie is om gebakken waaltjes te gebruiken, maar deze in een mooi patroon aan te leggen. Hier is een stratenmaker uiteraard langer mee bezig, wat zorgt voor hogere kosten. Het aanleggen van een luxe terras kost gemiddeld € 1.400.

Een mooi terras voor een klein budget

Wilt u een nieuw terras laten aanleggen, maar hier niet te veel geld in investeren? De voordeligste optie is het terras aanleggen van klinkers of betonnen waaltjes in een eenvoudig legpatroon. Een voordelig terras van 10 m² kost gemiddeld € 850.

Verdeling kosten terras aanleggen

Terras laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van terras aanleggen?

Wanneer u een terras laat aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf doen of een stratenmaker inhuren

De voordeligste optie bij het aanleggen van een terras is zelf doen. Hiermee bespaart u uzelf het tarief van de stratenmaker. Als uw budget het toelaat is het inhuren van een stratenmaker echter wel een aanrader. U voorkomt daarmee mogelijke pijn in rug en knieën en weet achteraf zeker dat het terras op de juiste manier is aangelegd. Een stratenmaker weet wat hij moet doen om verzakking en verkleuring van tegels te voorkomen en zorgt voor een goede waterafvoer.

Keuze 2: Hoe groot wordt het terras?

Waar het terras precies komt te liggen en hoe groot het terras wordt, zijn belangrijke keuzes om te maken voor u een offerte voor terras aanleggen aanvraagt. Om dit te bepalen kijkt u allereerst naar de beschikbare ruimte. Daarna is het goed om te bedenken welke meubels u op het terras kwijt wil kunnen. Een klein romantisch hoekje achterin de tuin beslaat minder vierkante meters dan een ruim terras waar u met de hele familie wilt kunnen eten. Ook de stand van de zon kunt u meenemen in uw beslissingsproces. De één heeft graag zo lang mogelijk volle zon op het terras, terwijl de ander misschien liever in de schaduw vertoeft.

Keuze 3: Het soort tuintegels

Wat tuintegels betreft is er volop keuze. Gebakken tegels zijn populair en worden het meest gebruikt. Ze zijn klein, stevig en perfect om bijzondere patronen mee te leggen. Betonnen tegels zijn de goedkoopste optie. Betonnen tegels zijn verkrijgbaar in vele maten, vormen en kleuren. Een echt luxe terras kunt u laten leggen van natuursteen. Dit zijn veelal grote, luxe en duurzame tegels. Natuursteen tegels zijn zeer sterk en onderhoudsvrij. Voor een heel natuurlijke sfeer in de tuin kunt u ook kiezen voor houten tegels. Tegels van hardhout zijn sterk en blijven lang mooi.

Keuze 4: Extra wensen

Wanneer u een terras laat aanleggen, wilt u natuurlijk ook dat dit zo lang mogelijk mooi en stevig blijft liggen. Zeker als het terras veel gebruikt wordt is dit een belangrijk aandachtspunt. Om de bestrating stevig op zijn plek te houden, kunt u gebruikmaken van opsluitbanden. Bij niveauverschil in de tuin kunt u afscheidingsbanden gebruiken. Ook sierkeien worden regelmatig rondom terrassen gebruikt. Deze hebben een mooie natuurlijke uitstraling en zorgen voor goede afwatering.

Terras laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten terras aanleggen

Heeft u vragen over wat een terras aanleggen kost? Overleg dan met een stratenmaker bij u in de buurt over mogelijkheden en prijzen. Om u op weg te helpen, beantwoorden we hieronder alvast een aantal veelgestelde vragen over de kosten van terras aanleggen.

Wat is de goedkoopste tuintegel?

De goedkoopste tuintegels zijn betonnen tuintegels. Gemiddeld kosten betonnen tegels € 15 - €35 per m². Betonnen tegels zijn verkrijgbaar in diverse maten, vormen en kleuren. Houd er rekening mee dat de tegels na enkele jaren wel beginnen te verkleuren.

Wat kost een nieuw terras aanleggen?

De kosten voor het aanleggen van een terras zijn afhankelijk van de afmeting, de tegels en verdere specifieke wensen. Gemiddeld bent u een bedrag tussen de € 640 - € 960 kwijt voor het aanleggen van een nieuw terras.

Moet ik opsluitbanden rondom mijn terras plaatsen?

Opsluitbanden zorgen ervoor dat het terras strak en stevig op zijn plek blijft liggen. Wij raden het gebruik van opsluitbanden daarom zeker aan, zeker wanneer het terras veel gebruikt wordt.

Terras laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten terras aanleggen

© LenaTru - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen