Kosten oprit bestraten

Kosten oprit bestraten
Gemiddelde kosten oprit bestraten
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 500 € 925 € 2.150 € 725 - € 1.050

Is de oprit verzakt of heeft u mooie tuintegels op het oog om de oprit stijlvol mee te bestraten? Schakel dan een stratenmaker in om de klus te klaren. Wij vertellen u graag wat er komt kijken bij het bestraten van de oprit en over de kosten van oprit bestraten.

Wat kost een oprit bestraten?

De gemiddelde prijs van uw oprit bestraten is € 925. Er zijn stratenmakers die een uurtarief hanteren en stratenmakers die een bedrag met vierkante meter vragen. Het legpatroon waarin de tegels gelegd moeten worden speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten om uw oprit te bestraten.

Kosten oprit bestraten
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief stratenmaker € 35 - € 60
Tarief stratenmaker per m² € 20 - € 40
Tegels € 15 - € 70 per m²
Zand (voegen en ophogen) € 50 - € 70 per m²
Sierkeien € 8 - € 40 per m²
Opsluitbanden € 5 - € 10 per meter

Oprit laten bestraten? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten oprit bestraten

In bovenstaande tabel ziet u gemiddelde bedragen voor het inhuren van een stratenmaker en het kopen van tegels en zand. Vindt u het lastig om in te schatten wat het zal kosten om uw oprit te bestraten? Onderstaande voorbeelden geven een beter idee van mogelijkheden en kosten.

Prachtige oprit van waaltjes

Hoe ingewikkelder het legpatroon, hoe luxer uw oprit oogt. Vaak rekent de stratenmaker hiervoor per uur, omdat het leggen van een ingewikkeld patroon veel tijd kost. Gebakken waaltjes kosten € 40 - € 60 per m². Het uurtarief van een stratenmaker is gemiddeld € 35 - € 60.

Gebakken waaltjes

Een oprit moet veel gewicht kunnen dragen. Het is daarom een aanrader om te kiezen voor tegels van hogere kwaliteit. Gebakken waaltjes zijn duurder dan betonnen waaltjes, maar zijn wel beter bestand tegen het zware gewicht van auto’s. Gebakken waaltjes kosten € 40 - € 60 per m². Door deze in een eenvoudig patroon te laten leggen, heeft u tegen gunstig tarief een stevige oprit voor de deur.

Goedkope oprit van klinkers

Als het budget weinig ruimte biedt voor dure tegels en ingewikkelde legpatronen, kunt u kiezen voor bestrating van betonnen waaltjes. Betonnen waaltjes worden ook wel klinkers genoemd en kosten € 20 tot € 40 per m².

Verdeling kosten oprit bestraten

Oprit laten bestraten? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van oprit bestraten?

Wanneer u de oprit laat bestraten, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf doen of laten bestraten?

Het is mogelijk om een oprit zelf te bestraten. Toch kiezen veruit de meeste mensen ervoor om hiervoor een stratenmaker in te huren. Bij de oprit is het extra belangrijk dat de bestrating stevig gelegd wordt. De oprit moet immers veel gewicht kunnen dragen. Bovendien bespaart het inhuren van een stratenmaker veel tijd en (zwaar) werk. De meeste stratenmakers hebben ook veel ervaring met het bestraten in diverse (ingewikkelde) legpatronen.

Keuze 2: Tegels

De goedkoopste oplossing is de oprit laten bestraten met betonnen waaltjes. Omdat deze vrij gemakkelijk geproduceerd kunnen worden, zijn ze voordeliger dan gebakken waaltjes. Het zijn echter ook tegels die gemakkelijk kunnen beschadigen. Gebakken waaltjes zijn duurder, maar hebben een slijtlaag die beschermt tegen weersinvloeden en ultraviolette straling. Hierdoor blijven gebakken waaltjes veel langer mooi.

Kiest u liever voor een ander soort tegel? Houd er dan rekening mee dat tegels voor een oprit minimaal 7 centimeter dik moeten zijn. De stratenmaker kan u adviseren over de mogelijkheden op het gebied van tegels en legpatronen.

Keuze 3: Legpatronen

Net als voor het terras en andere tuinbestrating, kunt u ook voor de oprit kiezen uit veel verschillende legpatronen. Als het legpatroon erg ingewikkeld is, is de stratenmaker hier langer mee bezig. Bespreek daarom uw wensen met de stratenmaker bij het opvragen van een prijsopgave.

Keuze 4: Extra opties

Om ervoor te zorgen dat de bestrating op de oprit goed op zijn plek blijft zitten, kan de stratenmaker gebruikmaken van opsluitbanden. Bij niveauverschil in de tuin komen afscheidingsbanden goed van pas. Voor een extra mooie uitstraling kan de stratenmaker rondom de oprit gebruikmaken van sierkeien. Deze extra opties zijn niet noodzakelijk, maar maken de oprit wel steviger en mooier.

Oprit laten bestraten? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten oprit bestraten

Heeft u een vraag over de kosten van oprit bestraten en de tegels die u daarvoor op het oog heeft? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een stratenmaker bij u in de buurt voor overleg en een prijsopgave. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder alvast een aantal veelgestelde vragen over de kosten van oprit bestraten.

Welke tuintegels zijn het meest geschikt om de oprit te bestraten?

De meeste mensen kiezen ervoor om de oprit te bestraten met betonnen of gebakken waaltjes. Betonnen waaltjes zijn prima, maar minder slijtvast dan gebakken waaltjes. Gebakken waaltjes zijn duurder, maar blijven jarenlang mooi. Bij het kiezen van tegels voor de oprit is het belangrijk er op te letten dat de tegels minimaal 7 centimeter dik zijn. Dat heeft te maken met het gewicht dat de oprit moet kunnen dragen.

Wat kost oprit bestraten?

Het bestraten van de oprit kost gemiddeld € 925. Dat bedrag kan oplopen als u kiest voor duurdere tegels of een ingewikkeld legpatroon. Uiteraard speelt ook het uurtarief van de stratenmaker een rol bij het bepalen van de prijs. Het gemiddelde stratenmaker uurtarief ligt tussen de € 35 - € 60.

Wat is de goedkoopste steen om de oprit te bestraten?

De meest voordelige keuze is een oprit van betonnen waaltjes in eenvoudig legpatroon. Betonnen waaltjes, die ook wel klinkers genoemd worden, kosten gemiddeld € 20 - € 40 per m². Hoe duurder de tegel en hoe ingewikkelder het legpatroon, hoe hoger de kosten van uw nieuwe oprit.

Oprit laten bestraten? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten oprit bestraten

© tethysimaging - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen