Kosten beregeningsinstallatie

Kosten beregeningsinstallatie
Gemiddelde kosten beregeningsinstallatie
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 120 € 350 € 750 € 150 - € 500

Droge periodes in de zomer kunnen funest zijn voor de planten en het gazon in uw tuin. Door de tuin regelmatig te besproeien, voorziet u de planten van voldoende water om gezond te blijven. Het is een klus waar u in de zomermaanden vrijwel dagelijks aan moet denken. En dat is niet voor iedereen haalbaar. Om ervoor te zorgen dat de planten toch altijd op het juiste moment de juiste hoeveelheid water krijgen, kunt u een automatische beregeningsinstallatie plaatsen. Zo’n installatie gaat jarenlang mee en kan zowel in nieuwe als bestaande tuinen worden aangelegd.

Wat kost een beregeningsinstallatie?

Het laten aanleggen van een beregeningsinstallatie kost gemiddeld € 350. Het systeem zelf kost tussen de € 3 - € 7,50 per vierkante meter. Als u deze zelf installeert bent u dus voordeliger uit. Het is echter aan te raden een hovenier in te huren die verstand heeft van planten en van het aanleggen van de sproei installatie.

Kosten beregeningsinstallatie
Omschrijving Gemiddelde kosten
Uurtarief hovenier € 35 - € 75
Regenton € 30 - € 90 per stuk
Irrigatiesysteem timer € 70 - € 80 per stuk
Druppelaars € 25 - € 35 per 20 stuks
Sproeier € 4 - € 6 per stuk
Tuinslang druppelaar en sproeier (7,5 meter) € 15 - € 20
Slimme sensor buitentemperatuur € 60 - € 150
Slimme sensor bodemvochtigheid € 60 - € 150

Beregeningsinstallatie laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voordelen tuinberegening

Natuurlijk kunt u de tuin dagelijks zelf besproeien met de tuinslang, een sproeier of een gieter. Een beregeningsinstallatie kan dan ‘overbodige luxe’ lijken. Maar niets is minder waar. Er zitten namelijk veel voordelen aan het gebruik van een beregeningsinstallatie:

  • U hoeft niet meer te slepen met tuinslangen en sproeiers.
  • De beregeningsinstallatie zorgt voor gelijkmatige besproeiing en voorkomt droge plekken in het gazon en verdroging van planten.
  • U kunt de hele tuin beregenen met één draai aan de knop. Dat scheelt veel tijd!
  • Automatisch beregenen is mogelijk.
  • Waterbesparing door gerichte beregening.
  • Een beregeningsinstallatie vereist slechts eenmalige aanleg, is onderhoudsvriendelijk en eenvoudig uit te breiden.

Voorbeelden kosten beregeningsinstallatie

Het kan lastig zijn om vooraf in te schatten wat een beregeningsinstallatie kost en wat er mogelijk is. Onderstaande voorbeelden geven een idee van diverse mogelijkheden.

Beregeningsinstallatie bij tuinaanleg

Bij tuinaanleg wordt vooraf een plan gemaakt met betrekking tot de inrichting. Ideaal om daar gelijk de beregeningsinstallatie in mee te nemen. Wanneer de tuin door de hovenier wordt aangelegd, kan hij het beregeningssysteem ook direct installeren. Daar ziet u na afloop niets meer van en het bespaart u de komende jaren heel wat tijd en moeite.

Beregeningsinstallatie in bestaande tuin

Wanneer u een beregeningsinstallatie in een bestaande tuin laat plaatsen, zorgt de hovenier ervoor dat alle planten, bomen en struiken van water worden voorzien. De installatie wordt netjes weggewerkt. Op sommige plekken moet tussen de planten wellicht wat ruimte gemaakt worden om de installatie te plaatsen, maar daar ziet u na een tijdje niets meer van. Bovendien gaat de hovenier vakkundig te werk en zal hij de planten niet beschadigen.

Bovengrondse beregening

Bovengrondse beregening wordt vaak gekozen voor het beregenen van een gazon. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zwenksproeier of cirkelsproeier voor een klein grasveld. Voor grotere oppervlakten is een sectorsproeier of rondsproeier meer geschikt.

Verdeling kosten beregeningsinstallatie

Beregeningsinstallatie laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van een beregeningsinstallatie?

Wanneer u een beregeningsinstallatie wil, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Waar komt het water vandaan?

Er zijn verschillende manieren waarop u de beregeningsinstallatie van water kunt voorzien. De duurste manier is het gebruik van leidingwater vanuit de buitenkraan. Daarbij moet u er wel rekening mee houden dat het tijdens periodes van waterschaarste soms niet is toegestaan om leidingwater te gebruiken voor het besproeien van de tuin.

U kunt ook kiezen voor tuinirrigatie met grondwater. U heeft dan een pomp nodig om het grondwater omhoog te halen. Die pomp is een eenmalige investering, waarna u gratis gebruik kunt maken van het grondwater in uw tuin.

De goedkoopste optie is het gebruik van een regenton. U kunt uw beregeningsinstallatie vrij makkelijk aan een regenton bevestigen en gebruik maken van al het regenwater dat daarin ligt opgeslagen.

Keuze 2: Zelf doen of uitbesteden?

Wanneer u handig bent met tuinieren en het aanleggen van waterleidingen, kunt u de beregeningsinstallatie prima zelf aanleggen. Wilt u er zeker van zijn dat het systeem goed wordt geïnstalleerd, dan kunt u de klus ook uitbesteden aan de hovenier. Die weet precies wat elke plant nodig heeft en zorgt dat het systeem vakkundig wordt geplaatst om alle planten en bomen het hele jaar door van voldoende water te kunnen voorzien. In aanleggen van een beregeningsinstallatie is ongeveer een halve dag werk.

Keuze 3: Automatisch of handmatig inschakelen

Met een draai aan de knop schakelt u handmatig de beregeningsinstallatie in om de tuin te besproeien. Dat is niet moeilijk, maar u moet er op droge dagen wel goed aan denken. Om te voorkomen dat u het vergeet én om ervoor te zorgen dat de tuin ook tijdens uw afwezigheid wordt beregend, kunt u ook gebruik maken van een timer. Er zijn digitale timers die u op het elektriciteitsnetwerk kunt aansluiten en timers die op batterijen werken.

Keuze 4: De oppervlakte van uw tuin

Hoe groter de tuin, hoe uitgebreider de beregeningsinstallatie. We kijken daarbij naar het aantal vierkante meters dat ook daadwerkelijk beregend moet worden. Hoe groter het oppervlakte met planten, bomen, struiken en gras, hoe hoger de kosten voor uw beregeningsinstallatie.

Keuze 5: Soort beregeningsinstallatie

Er zijn verschillende soorten beregeningsinstallaties. Afhankelijk van het oppervlakte van de tuin en uw persoonlijke voorkeur kunt u kiezen voor bovengrondse beregening, ondergrondse beregening en druppelbevloeiing. U kunt deze verschillende systemen ook met elkaar combineren.

Beregeningsinstallatie laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten van een beregeningsinstallatie

Voor specifieke vragen over het plaatsen van een beregeningsinstallatie in uw tuin, kunt u het beste contact opnemen met een vakspecialist bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder alvast enkele veelgestelde vragen.

Welke soorten beregeningsinstallaties zijn er?

Bij het aanschaffen van een beregeningsinstallatie kunt u kiezen uit drie verschillende systemen: ondergrondse beregening, bovengrondse beregening en druppelbevloeiing. Deze verschillende systemen zijn ook te combineren.

Wat kost een beregeningsinstallatie?

Het laten aanleggen van een beregeningsinstallatie kost gemiddeld € 350. Het systeem zelf kost tussen de € 3 - € 7,50 per vierkante meter.

Kan een hovenier een beregeningsinstallatie aanleggen?

Ja, u kunt het aanleggen van een beregeningsinstallatie prima overlaten aan een hovenier. Een hovenier heeft niet alleen verstand van de aanleg van een bewateringssysteem, maar weet ook precies wat de planten in uw tuin nodig hebben. Om kosten te besparen kunt u er uiteraard ook voor kiezen de beregeningsinstallatie zelf aan te leggen.

Beregeningsinstallatie laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten beregeningsinstallatie

© bykofoto - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen