Kosten tuin bestraten

Kosten tuin bestraten
Gemiddelde kosten tuin bestraten
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 400 € 820 € 2.500 € 645 - € 960

De tuin bestraten is een flinke klus. Het kost veel tijd en het is zwaar werk. Geen wonder dat de meeste mensen hiervoor een stratenmaker inhuren. De stratenmaker weet precies welke tegels geschikt zijn, kent verschillende legpatronen voor de bestrating en zorgt ervoor dat uw nieuwe terras, tuinpad of oprit vakkundig en stevig gelegd wordt. Op deze pagina leest u over de kosten van tuinbestrating en over de mogelijkheden.

Wat kost een tuin bestraten?

Het bestraten van een tuin kost gemiddeld € 645 - € 960. Dit betreft de kosten voor de tegels en het tarief van de stratenmaker. De kosten om de tuin te bestraten kunnen behoorlijk uiteen lopen. Dit heeft te maken met het type tegels dat u kiest en met de moeilijkheidsgraad van het legmotief. In onderstaande tabel ziet u een opsomming van diverse gemiddelde prijzen voor het inhuren van een stratenmaker, de tegels en het benodigde zand.

Kosten tuin bestraten
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief stratenmaker € 35 - € 60
Tarief stratenmaker per m² € 20 - € 40
Tegels € 15 - € 70
Grind / Split € 10 - € 13 per m²
Zand (voegen en ophogen) € 50 - € 70 per m²
Opsluitbanden € 5 - € 10 per meter
Afscheidingsbanden € 12 - € 35 per meter
Sierkeien € 8 - € 40 per m²
Betonnen tegels € 15 - € 35 per m²
Gebakken tegels € 45 - € 60 per m²
Natuursteen tegels € 45 - € 75 per m²
Koppelstones € 15 - € 25 per m²
Flagstones € 25 - € 40 per m²
Waaltjes € 40 - € 60 per m²
Grindplaten € 12 - € 16 per m²

Tuin laten bestraten? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuin bestraten

Wanneer u van plan bent om de tuin te (laten) bestraten, zult u al snel zien dat er veel mogelijkheden zijn. Allereerst de keuze welk deel van de tuin u wilt laten bestraten. Wilt u tegels in een groot deel van de tuin, kiest u voor een nieuw terras, een tuinpad of wellicht de oprit? Als dat eenmaal duidelijk is, volgt de keuze voor een tegelsoort en een legpatroon. Met al die mogelijkheden kan het lastig zijn om in te schatten wat het kost om de tuin te bestraten. Onderstaande voorbeelden geven een idee van verschillende opties en de bijbehorende kosten.

Een voordelig laagje grind

Een snelle en goedkope oplossing voor het bestraten van de tuin is het gebruiken van grind. Grind zijn kleine steentjes die in de tuin gestort worden. Het is een eenvoudige klus die u prima zelf kunt uitvoeren. De kosten voor grind zijn gemiddeld € 10 - € 13 per m².

Tegels voor een klein budget

Wel tegels in de tuin, maar niet de hoofdprijs betalen? Kies dan voor een terras, oprit of tuinpad van koppelstones. Dit zijn goedkope tegels die gemiddeld € 15 - € 25 per m² kosten. De stratenmaker kan de koppelstones in een eenvoudig patroon leggen, zodat ook de stratenmaker kosten beperkt blijven.

Een terras van prachtig natuursteen

Bestrating van natuursteen geeft uw tuin echt iets bijzonders. De tegels zijn uniek qua kleur en structuur en kosten gemiddeld € 45 - € 75 per m². Perfect wanneer u gaat voor een sfeervolle tuin met natuurlijke uitstraling.

Verdeling kosten tuin bestraten

Tuin laten bestraten? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuin bestraten?

Wanneer u de tuin laat bestraten, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: De tuin (laten) bestraten

Veel mensen huren voor het bestraten van de tuin een stratenmaker in. Het bestraten van de tuin is een zware klus en het is erg belangrijk dat de tegels netjes en stevig gelegd worden. Zelf de tuin bestraten kan ook, maar uitbesteden bespaart u veel tijd en zwaar werk. Bovendien heeft een stratenmaker veel kennis van tegelsoorten en legpatronen, waardoor hij van uw bestrating echt iets moois kan maken. De investering is dus zeker de moeite waard.

Keuze 2: Tegels, grind of split?

Bij het bestraten van de tuin denkt u wellicht allereerst aan tegels. Maar er zijn andere opties. Zo kunt u de tuin ook vullen met grind. Deze kleine losse steentjes zijn door de natuur gemaakt en door rivieren afgezet. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en een goedkoop alternatief voor tegels. Grind kost gemiddeld € 10 - € 13 per m².

U kunt ook kiezen voor Split. Split lijkt op grind, maar bestaat uit steentjes die door machines gebroken en gezeefd zijn. Hun vorm is dus geforceerd gemaakt, waardoor split breuken heeft en scherpere randen dan grind. Split kost gemiddeld € 12 - € 13 per m².

Keuze 3: Tegelsoort

Gaat u toch voor bestrating met tegels, dan heeft u de keuze uit verschillende soorten. Er zijn tegels van beton, gebakken tegels en natuursteen tegels. Betonnen bestrating is over het algemeen het goedkoopst, gebakken waaltjes worden het meest gekozen en natuursteen is de duurste optie. Voor een natuurlijke uitstraling kunt u ook kiezen voor houten tegels. Die hebben weinig onderhoud nodig en kunnen goed tegen temperatuurverschillen. Net als andere tegels zijn houten tegels dus ook heel geschikt voor het bestraten van een terras of tuinpad. Voor het bestraten van de oprit raden we aan te kiezen voor een stevige steen van tenminste 7 centimeter dik.

Keuze 4: Extra mogelijkheden

Geef uw bestrating een speelse en natuurlijke uitstraling door sierkeien te gebruiken. Dit maakt uw terras of tuinpad echt helemaal af! Om te voorkomen dat het terras na korte tijd verzakt kan de stratenmaker gebruikmaken van opsluitbanden. Die houden alle tegels keurig op hun plaats. In een tuin met hoogteverschillen kunnen afscheidingsbanden uitkomst bieden. Kiest u voor grind? Overweeg dan om grindplaten als ondergrond te plaatsen. Grindplaten kosten € 12 - € 16 per m² en zorgen ervoor dat het grind goed op zijn plek blijft liggen.

Tuin laten bestraten? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuin bestraten

Heeft u vragen over het bestraten van de tuin en de kosten voor tuinbestrating? Dan kunt u daarvoor altijd terecht bij een stratenmaker bij u in de buurt. Hieronder beantwoorden wij alvast enkele veelgestelde vragen over de kosten van tuin bestraten.

Wat is het uurtarief van een stratenmaker?

Het uurtarief van een stratenmaker is gemiddeld € 35 - € 60. Dat komt neer op zo’n

€ 20 - € 40 per m². Hoeveel werk een stratenmaker heeft hangt onder andere af van de moeilijkheidsgraad van het legpatroon.

Zijn opsluitbanden noodzakelijk bij het bestraten van de tuin?

Opsluitbanden zijn niet noodzakelijk, maar wel echt een aanrader. De banden komen rondom de bestrating te liggen en zorgen ervoor dat de tegels stevig op hun plek blijven. Opsluitbanden zijn relatief voordelig en kunnen een hoop leed voorkomen.

Wat is de duurste tuintegel?

De duurste tuintegel die u kunt kiezen is de natuurtegel. Deze bijzondere tegels met zeer natuurlijke uitstraling geven uw tuin een vleugje extra sfeer en luxe. Bijkomende voordelen zijn dat natuurtegels geen onderhoud nodig hebben. De tegels verkleuren niet en gaan lang mee.

Tuin laten bestraten? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuin bestraten

© artalis - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen