Kosten schutting plaatsen

Kosten schutting plaatsen
Gemiddelde kosten schutting plaatsen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 250 € 650 € 2.000 € 500 - € 1.000

Wilt u lekker in de tuin kunnen zitten zonder dat de buren u kunnen zien? Of wilt u voorkomen dat de hele buurt via de tuin naar binnen kan gluren? Voor privacy in huis en tuin is een schutting plaatsen dé oplossing. Of u nu een bestaande- of nieuwbouwwoning heeft, een tuinafscheiding of schutting is onmisbaar. Wij zetten de kosten en de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Wat kost een schutting?

Schutting kosten zijn per tuin verschillend. Gemiddeld kunt u uitgaan van € 50,- tot € 200,- per meter. De totale kosten hangen dus voor een groot deel van de lengte van de schutting. Ook het materiaal, de montagekosten en eventuele extra’s zoals een poort of begroeiing spelen bij het bepalen van de prijs ook een belangrijke rol. Het laten plaatsen van een schutting kost gemiddeld € 15,- tot € 30,- per meter.

Kosten schutting
Soort schutting Schutting prijs per meter (incl. plaatsen)
Hardhout schutting € 75,- tot € 200,-
Kunststof schutting € 75,- tot € 200,-
Schutting van natuurlijk materiaal € 25,- tot € 100,-
Composiet schutting € 80,- tot € 150,-

Schutting laten plaatsen? Offertes aanvragen

Schutting plaatsen

Een schutting plaatsen kunt u zelf doen of laten doen. Hoe de schutting moet worden geplaatst, hangt af van het materiaal. In onderstaande stappenplan schetsen we grofweg hoe schutting plaatsen in zijn werk gaat.

Stap 1: Bedenk wat voor schutting u wilt

Er valt veel te kiezen, dus bedenken wat voor soort schutting u wilt is een belangrijke eerste stap. U kunt kiezen voor een lager tuinhek of een hoge schutting van diverse materialen. Meet zo nauwkeurig mogelijk hoeveel meter schutting u nodig heeft. Dit helpt bij het bestellen van de materialen en bij het inschakelen van een vakspecialist.

Stap 2: Is er een vergunning nodig?

In sommige gevallen is het nodig een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een schutting. Check dit altijd vooraf met de gemeente of via de website van de Rijksoverheid. Ook een overleg met eventuele buren raden we van harte aan. Wellicht kunnen jullie zelfs samen de schutting (laten) plaatsen. Door vooraf te controleren en te overleggen, voorkomt u problemen achteraf.

Stap 3: Schakel een hovenier in (optioneel)

Via onze website kunt u vrijblijvend meerdere schutting plaatsen offertes aanvragen om met elkaar te vergelijken. Let daarbij op prijs, beschikbaarheid en keurmerken. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen de schutting zelf te plaatsen om kosten te besparen.

Stap 4: Voorbereiding

Verwijder oude schuttingdelen, planten en boomwortels om de plek waar de schutting moet komen. Waar nodig kunt u zand gebruiken om de bodem op te hogen zodat deze overal gelijk is. Span vervolgens een lijn om aan te geven waar de nieuwe schutting komt. Door deze lijn goed waterpas te maken, kan de schutting straks keurig recht geplaatst worden.

Stap 5: Schutting plaatsen

Het plaatsen van een schutting kan in de meeste gevallen in één dag. Plaats eerst de schuttingpalen. De gaten voor de schuttingpalen kunt u maken met een grondboor. Hierin slaat u de schuttingpaal tot deze boven de grond de juiste hoogte heeft. Giet eventueel beton om de paal in de grond voor extra stevigheid. Monteer vervolgens de schutting aan de schuttingpalen. Boor hierbij de gaatjes aan de binnenkant van de palen. Dan kunt u gemakkelijk de verbindingshoekjes en het schuttingdeel vastmaken. Zorg ervoor dat het schuttingdeel ongeveer 8 centimeter boven de grond hangt.

Stap 6: Netjes afwerken

Voor een extra mooi eindresultaat werkt u de schutting netjes af. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van oneffenheden, het plaatsen van paalkappen, het installeren van een poort, het plaatsen van beplanting en het beitsen van het hout.

Schutting laten plaatsen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten schutting plaatsen

Hieronder volgen enkele voorbeelden van de kosten voor het plaatsen van verschillende schuttingen.

Samen met de buren

Door de schutting samen met de buren te plaatsen, kunt u kosten besparen door deze te delen. De schutting kan in dit geval exact op de scheidingslijn van de tuin geplaatst worden en beide kanten profiteren van een mooie tuinafscheiding en de gewenste privacy. Kiest u voor een schutting van hardhout? Dan bent u per huishouden € 40,- tot € 100,- kwijt (inclusief plaatsen).

Groen en voordelig

Wilt u graag veel groen in de tuin en/of geeft u liever niet teveel geld uit aan een nieuwe schutting? Plaats dan gaasschermen en laat deze begroeien met klimplanten. Gaasschermen kosten gemiddeld € 6,- per meter. Houd er rekening mee dat hier nog wel de kosten voor de beplanting bij komen. Voor klimop is dat gemiddeld € 15,- tot € 30,- per meter.

Duurzame tuinafscheiding

Kunststof schuttingen en schuttingen van hardhout gaan extra lang mee en zijn daardoor een duurzame keus. Kosten hiervoor liggen tussen de € 75,- en € 200,- euro per meter, inclusief plaatsen.

Schutting laten plaatsen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden schutting kosten?

Wanneer u een schutting laat plaatsen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Materiaal

Hoe duurzamer het materiaal voor een schutting, hoe hoger vaak de prijs. De goedkoopste optie is het plaatsen van een gaasscherm of bamboemat. U kunt ook kiezen voor een schutting van geïmpregneerd hout, hardhout, kunststof of composiet.

Keuze 2: Wel/geen poort

Voor makkelijke toegang tot de tuin is een poort in de schutting vrijwel onmisbaar. Een poort moet stevig zijn, passen bij het materiaal van de schutting en voorzien zijn van deurbeslag en eventueel een slot.

Keuze 3: Zelf plaatsen of schutting laten plaatsen

Door de nieuwe schutting zelf te plaatsen, bespaart u de kosten van het inhuren van een vakspecialist. Hiervoor heeft u wel een flinke dosis handigheid en technische kennis nodig, plus het juiste gereedschap. Bij het inhuren van een hovenier heeft u de zekerheid dat de schutting snel en op juiste wijze wordt gemonteerd.

Keuze 4: Klimplanten

Voor een extra groene uitstraling van de tuin, kunt u de schutting laten begroeien met klimplanten. Met klimop is uw schutting het hele jaar door voorzien van prachtig groen blad.

Verdeling kosten schutting plaatsen

Schutting laten plaatsen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten schutting plaatsen

Ter afsluiting van dit artikel volgen hieronder nog de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de kosten bij het plaatsen van een schutting.

Wat zijn de gemiddelde kosten schutting plaatsen?

Voor het kopen en laten plaatsen van een schutting betaalt u gemiddeld € 65,- tot € 250,- per meter. U kunt gratis en vrijblijvend een offerte schutting plaatsen aanvragen bij diverse hoveniers voor exacte prijzen voor de schutting die u op het oog heeft.

Wat is de maximale hoogte van een schutting?

Een schutting naast of achter het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting?

In sommige gevallen heeft u een vergunning nodig om een schutting te mogen plaatsen. Vraag dit vooraf altijd na bij de gemeente of kijk op de website van de Rijksoverheid. Overleg ook altijd met de buren voor u een schutting plaatst en kijk vooraf goed naar de ligging van de erfgrens.

Schutting laten plaatsen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten schutting plaatsen

© DenBoma - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen