Kosten tuinarchitect

Kosten tuinarchitect
Gemiddelde kosten tuinarchitect
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 210 € 550 € 1.500 € 400 - € 600

Bent u toe aan verandering in de tuin, maar heeft u geen idee hoe u er écht iets moois van kunt maken? Of zoekt u iemand die al uw goede ideeën kan uitwerken zodat u kunt zien hoe dat eruit zal zien? Dan bent u bij een tuinarchitect aan het goede adres. Een tuinarchitect maakt op basis van al uw wensen en behoeften een tuinontwerp. En, indien gewenst, ook een beplantingsplan om het plaatje compleet te maken. Op deze pagina leest u alles over het inhuren van een tuinarchitect en de kosten.

Wat kost een tuinarchitect

Wanneer u de tuin door een tuinarchitect laat ontwerpen, bent u voor een tuin tot 100 m² gemiddeld € 400 - € 600 kwijt. U kunt daarbij kiezen voor een vrij eenvoudige schets of juist voor een zeer gedetailleerde 3D plattegrond. In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijzen van een tuinontwerp voor grote en kleine tuinen.

Kosten tuinarchitect
Omschrijving Gemiddelde prijs
Tuinarchitect uurtarief € 70 - € 90
Tuinontwerp (tot 100 m²) € 190 - € 500
Tuinontwerp (100 - 200m²) € 500 - € 600
Tuinontwerp (200 - 400m²) € 650 - € 750
Tuinontwerp (400 - 800m²) € 800 - € 950
Beplantingsplan
  • 50% van de ontwerpkosten

Tuin laten ontwerpen? Offertes aanvragen

Hoe gaat een tuinarchitect te werk?

Een tuinarchitect inschakelen doet u natuurlijk niet zomaar. Maar wat kunt u eigenlijk van het ontwerptraject verwachten? Hoewel iedere tuinarchitect en ieder traject anders is, verloopt het over het algemeen als volgt:

Kennismaking, wensen en behoeften

Voordat een tuinarchitect aan de slag kan met tekenen, wil hij eerst weten wat u belangrijk vindt in uw nieuwe tuin. Tijdens een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek leert de tuinarchitect u wat beter kennen en kunt u meer vertellen over uw wensen en behoeften. Na akkoord op de offerte zal de tuinarchitect de tuin nauwkeurig meten en fotograferen. De foto’s, de maten én de input uit het eerste gesprek, zal hij vervolgens gebruiken om een voorontwerp te maken.

Van voorontwerp naar definitief tuinontwerp

Als het voorontwerp klaar is zal de tuinarchitect deze aan u presenteren. Het voorontwerp is een ruwe schets en geeft een goed idee van hoe de tuin er later uit komt te zien. Samen bespreken jullie het ontwerp en maken jullie waar nodig aanpassingen. Nu kan de tuinarchitect het tuinontwerp verder uitwerken. Het definitieve ontwerp is in kleur uitgevoerd en bevat een gedetailleerde weergave van alle elementen in de tuin. Denk daarbij aan bestrating, verlichting, beplanting en materialen. Het definitieve tuinontwerp bevat ook een offerte voor de realisatie.

Realisatie van uw droomtuin

Nu het tuinontwerp klaar is, kan uw droomtuin daadwerkelijk worden vormgegeven. Een hovenier of tuinaannemer zal de tuin maken volgens plan. In veel gevallen is de tuinarchitect in deze fase nog betrokken om toezicht te houden en ervoor te zorgen dat de planten op de juiste plek worden geplaatst.

Tuin laten ontwerpen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuinarchitect

Een tuinontwerp voor een kleine tuin is uiteraard voordeliger dan een ontwerp voor een grote tuin. En een uitgebreide 3D tekening kost meer dan een eenvoudige schets. Onderstaande prijsvoorbeelden geven een beeld van de verschillende opties. Aan de hand daarvan kunt u beter inschatten wat de kosten voor een tuinarchitect voor uw tuin zullen zijn.

2D tuinontwerp vol details

Voor de meeste mensen is een 2D tuinontwerp voldoende om een goed beeld te krijgen van hoe de nieuwe tuin eruit komt te zien. Voor tuinen tot 100 m² vraagt een tuinarchitect gemiddeld zo’n € 300. Het ontwerp toont een mooi overzicht, inclusief details over maten en materialen.

3D tuinontwerp

Met een 3D tuinontwerp biedt de tuinarchitect u echt iets bijzonders. Op het scherm ontvouwt zich een zeer realistische inkijk in uw nieuwe tuin. U kunt er soms zelf ‘net echt’ doorheen lopen! Tuinmeubilair, bloemenperken, een vijver en bijvoorbeeld een pergola zijn in 3D van alle kanten goed te bekijken. Voor een 3D ontwerp rekent een tuinarchitect gemiddeld € 500.

Een snelle schets

Even snel schetsen en dan aan de slag? Een globaal tuinontwerp is de goedkoopste optie die de tuinarchitect u kan bieden. Deze schets bevat geen details en kost gemiddeld € 200.

Verdeling kosten tuinarchitect

Tuin laten ontwerpen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van een tuinarchitect?

Wanneer u een tuinarchitect inschakelt, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Afmeting van de tuin

De afmeting van uw tuin is niet echt een keuze, maar wel van invloed op de kosten van een tuinarchitect. Hoe groter de tuin, hoe meer elementen er in het tuinontwerp verwerkt worden. Dit kost meer tijd en is daarom duurder.

Keuze 2: Schets of gedetailleerd (3D) ontwerp

Het soort tuinontwerp waar u voor kiest, beïnvloedt de prijs. U kunt kiezen voor een simpele, platte tekening, een gedetailleerd tuinontwerp of een 3D tekening waarop u ieder element vanaf alle kanten kunt bekijken. Hoe langer de tuinarchitect bezig is met het ontwerp, hoe hoger de prijs.

Keuze 3: Wel/geen beplantingsplan

Voor een zeer volledig tuinontwerp, kan de tuinarchitect ook een beplantingsplan maken. Hierop is tot in de puntjes uitgewerkt welke planten er geplant worden, hoeveel het er zijn en waar ze komen. Dit geeft een beter beeld van uw toekomstige tuin, maar is ook handig bij het berekenen van het kostenplaatje van de realisatie van uw droomtuin. Een tuinarchitect rekent gemiddeld 50% van de ontwerpkosten extra wanneer het tuinontwerp ook een beplantingsplan moet bevatten. Om tuinarchitect kosten te besparen kunt u uiteraard ook zelf de planten voor de tuin kiezen.

Tuin laten ontwerpen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinarchitect

Heeft u een vraag over de kosten van een tuinarchitect? Dan kunt u altijd vrijblijvend terecht bij een tuinarchitect bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over de tuinarchitect kosten.

Wat kost een tuinontwerp door een tuinarchitect?

De kosten van een tuinarchitect zijn afhankelijk van uw wensen en de afmeting van uw tuin. Gemiddeld kost een tuinontwerp € 400 - € 600.

Kan een tuinarchitect ook een beplantingsplan maken?

Een tuinarchitect kan bij een tuinontwerp ook een beplantingsplan maken. Dit is niet verplicht, maar wel ontzettend handig. In het beplantingsplan tekent de tuinarchitect precies op welke soort plant waar komt te staan. Voor een beplantingsplan door een tuinarchitect wordt gemiddeld 50% van de ontwerpkosten extra in rekening gebracht.

Tuin laten ontwerpen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinarchitect

© krappweis - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen