Kosten boom kappen

Kosten boom kappen
Gemiddelde kosten boom kappen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 375 € 600 € 825 € 475 - € 700

Een boom in de tuin is prachtig, maar soms staat een boom in de weg voor andere tuinplannen. Een boom kappen is echter een lastig project dat u beter door een vakspecialist kunt laten uitvoeren. Die weet immers precies hoe hij de klus het beste kan aanpakken. Op deze pagina laten we zien wat de kosten van een boom kappen zijn en geven we prijsvoorbeelden.

Wat kost bomen kappen

Een boom laten kappen kan al voor de gemiddelde prijs van € 475 - € 700. De prijs is onder andere afhankelijk van de standplaats van de boom en van hoe groot de boom is. In onderstaande overzicht vind u een aantal gemiddelde prijzen:

Kosten boom kappen
Werkzaamheid Gemiddelde prijs
Kleine boom kappen
(4 - 6 meter hoog, 14 - 20 centimeter omvang)
€ 375
Middelgrote boom kappen
(5 - 8 meter hoog, 20 - 35 centimeter omvang)
€ 600
Grote boom kappen
(7 - 15 meter hoog, meer dan 35 centimeter omvang)
€ 775
Boomstronk verwijderen € 100 - € 350

Boom laten kappen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten bomen kappen

De kosten van een boom kappen kunnen enorm variëren. Onderstaande prijsvoorbeelden geven een beeld van diverse situaties en de bijbehorende kosten. Aan de hand daarvan kunt u beter inschatten wat een boom kappen kost in uw eigen tuin.

Kleine boom in een ruime tuin

Wanneer er veel ruimte om een boom is, is het kappen van de boom geen ingewikkelde klus. Een kleine boom kan in een ruime tuin vallen zonder schade aan te richten. De kosten voor het kappen van de boom zullen daarom meevallen, gemiddeld zo’n € 375.

Middelgrote boom kappen en boomstronk verwijderen

Voor het kappen van een middelgrote boom die niet al te moeilijk is om te kappen, bent u gemiddeld € 600 kwijt. Als de boom gekapt is, blijft de boomstronk over. Hierdoor is de grond nog niet te gebruiken voor andere doeleinden. Wilt u ook de boomstronk laten verwijderen? Houdt dan rekening met extra kosten rond de € 100 - € 350.

Een grote boom kappen in een kleine tuin

Het kappen van een grote boom is een uitdaging. Zeker wanneer deze grote boom zich op een lastige plek in de (kleine) tuin bevindt. De hovenier of tuinman zal voorzichtig te werk moeten gaan om ervoor te zorgen dat de boom geen schade aanricht. Het kappen van een grote boom in een kleine tuin kost gemiddeld € 775.

Verdeling kosten boom kappen

Boom laten kappen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van bomen kappen?

Wanneer u een boom laat kappen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1:De manier waarop de boom gekapt wordt

Er zijn verschillende manieren waarop een vakspecialist een boom kan kappen. Welke methode de beste is, wordt onder andere bepaald door de standplaats van de boom:

Klimmen

Bij de klimtechniek klimt de tuinman in de boom om deze van bovenaf te demonteren. De takken laat hij daarbij voorzichtig aan een touw naar beneden zakken. Deze methode wordt veel gebruikt bij bomen waarbij niet voldoende ruimte is om de boom te laten vallen. Klimmen is voordeliger dan werken met een hoogwerker.

Vellen

De snelste en eenvoudigste methode van kappen is vellen. Bij vellen wordt de boom in één keer bij de grond afgezaagd. Hierbij is wel voldoende ruimte nodig om de boom te laten vallen.

Hoogwerker

Als vellen en klimmen beiden niet mogelijk is, kan men gebruikmaken van een hoogwerker om een boom te kappen. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk wanneer een boom te onveilig is om in te klimmen en er ook niet genoeg ruimte is om de boom te laten vallen. Naast de kosten van een hovenier, betaal je bij deze methode ook de kosten voor het huren van een hoogwerker. Een boom kappen met een hoogwerker is dus de duurste methode van bomen kappen.

Keuze 2: Hoe groot is de boom?

Grote en oudere bomen zijn duurder om te verwijderen dan een kleine jonge boom. Hoe dikker en groter een boom is, hoe meer werk het kappen is. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen. Het kappen van een kleine boom kost gemiddeld € 375. Voor het kappen van een middelgrote boom betaalt u zo’n € 600 en een grote dikke boom kost al gauw
€ 775.

Keuze 3: Afval (laten) afvoeren of hergebruiken

Een omgekapte boom levert heel wat tuinafval op. Dit kunt u laten verwijderen door de hovenier die de boom gekapt heeft. Bespaart u liever kosten of wilt u het hout van de boom hergebruiken? Voer het hout dan zelf af, laat het dan versnipperen voor een tuinpad of zaag het in mooie houtblokken voor de open haard.

Keuze 4: Wel of geen boomstronk verwijderen

Het kappen van een boom is één ding. Het verwijderen van de boomstronk zijn extra optionele werkzaamheden. Als u de standplaats van de boom een nieuwe functie wil geven, zoals een gazon of terras, dan is het verwijderen van de boomstronk noodzakelijk. Een hovenier verwijdert de boomstronk met een stobbenfrees of graaft deze handmatig uit. De kosten voor het verwijderen van de boomstronk zijn gemiddeld € 100 - € 350.

Boom laten kappen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten bomen kappen

Heeft u een vraag over de kosten van boom kappen in uw tuin? Dan kunt u voor persoonlijk advies altijd contact opnemen met een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over de kosten van bomen kappen.

Heb ik een vergunning nodig om een boom te kappen?

Of u een vergunning nodig heeft om een boom te kappen, hangt af van de stamomtrek van de boom. Meet de boom op 1,30 meter hoger. Is de stamomtrek wijder dan 80 centimeter? Dan heeft u een kapvergunning nodig voor het (laten) kappen van de boom. Een kapvergunning voor een boom kost gemiddeld € 88,60.

Mag ik een boom (laten) kappen in het broedseizoen?

In de Nederlandse wet staan geen regels over het kappen van bomen in het broedseizoen. Sommige gemeenten houden hier echter wel rekening mee tijdens het verschaffen van een kapvergunning. Het kan zijn dat u enkel een vergunning krijgt om de boom te kappen van augustus - februari.

Wat wél in de wet staat, is dat men vogels tijdens het nestelen en broeden niet mag storen. Zit er tijdens het broedseizoen een nest in de boom? Dan mag de boom niet gekapt worden.

Wat kost het om een boom te laten kappen?

De gemiddelde prijs van een boom laten kappen is € 375 voor een kleine boom tot € 825 voor een grote boom. Naast de omvang van de boom heeft ook de standplaats invloed op de prijs.

Boom laten kappen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Boom kappen

© kalinovsky - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen