Kosten bomen planten

Kosten bomen planten
Gemiddelde kosten bomen planten
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 75 € 180 € 900 € 225 - € 400

Bomen in de tuin zorgen niet alleen voor extra schaduw, maar geven de tuin ook meer sfeer. Wanneer u een fruitboom plaatst, zorgt de boom zelfs voor voedsel. Heeft u een mooie boom op het oog om uw tuin mee te verrijken? Lees dan verder en ontdek de mogelijkheden en de kosten van bomen planten.

Wat kost bomen planten?

De kosten van bomen planten lopen nogal uiteen. Er zijn veel verschillende soorten bomen, in diverse maten. Bovendien is iedere ondergrond anders en ook transport speelt een rol bij het bepalen van de prijs. In veel gevallen worden er ook meer dan één boom geplaatst. In onderstaande tabel ziet u verschillende werkzaamheden en de bijbehorende gemiddelde kosten.

Kosten bomen planten
Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 55 - € 75
Beukenboom planten € 30 - € 170
Eikenboom planten € 25 - € 80
Sierappel planten € 30 - € 85
Kastanjeboom planten € 45 - € 80
Esdoorn planten € 35 - € 85
Transport boom € 25 - € 200

Bomen laten planten? Offertes aanvragen

Het perfecte moment om bomen te planten

Door bomen te planten op het perfecte moment, vergroot u de kans dat ze succesvol zullen wortelen en groeien. Zonde als dit door ongunstige omstandigheden niet lukt. U kunt daarom het beste een hovenier of tuinman inhuren om de bomen te planten. Hij weet precies op welk moment een bepaald soort boom het beste geplant kan worden en hoe dit moet gebeuren. Over het algemeen kunnen bomen het beste in de herfst of het vroege voorjaar geplant worden. Houd daarbij een aantal aandachtspunten in het achterhoofd:

  • Plant een boom niet wanneer er sneeuw ligt of de grond erg bevroren is.
  • Zorg dat de grond niet te droog of te nat is.
  • Plant een boom niet te diep, daar is de grond te vochtig.
  • Plaats twee boompalen bij de net geplante boom. Tussen deze twee palen kan de boom niet onnodig schudden en blijven de wortels goed op hun plek.
  • Maak voor het planten van de boom de grond goed los.

Voorbeelden kosten bomen planten

Het kan lastig zijn om goed in te schatten wat bomen planten kost in uw situatie. Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld om hier een beter beeld van te schetsen.

Eikenbomen planten

Heeft u in de tuin plek voor een paar mooie bomen? U kunt kiezen voor een enkele grote eikenboom in het midden van uw tuin of bijvoorbeeld voor een rijtje kleinere eikenbomen aan de rand van uw tuin. Het laten planten van een eikenboom kost gemiddeld € 25 - € 80 per boom. De kosten van de boom zelf zijn afhankelijk van het soort en formaat.

Fruitbomen in eigen tuin

Wat is het heerlijk om groente en fruit uit eigen tuin te eten. Of om te zien hoe vogels en andere dieren daarvan genieten. Fruitbomen vragen door het jaar heen wat meer onderhoud, maar zijn een ware aanwinst voor uw tuin. Het laten planten van een sierappel kost gemiddeld € 30 - 85 per boom. De kosten van de boom zelf zijn afhankelijk van het soort en formaat.

Verdeling kosten bomen planten

Bomen laten planten? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van bomen planten?

Wanneer u bomen plant, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Boomsoorten

Verschillende soorten bomen hebben verschillende prijskaartjes. Maar ook binnen een boomsoort varieert de prijs. Dat heeft te maken met de leeftijd van de boom. Hoe ouder een boom is, hoe hoger de kosten. Om kosten te besparen kunt u dus ook kiezen voor een jonge boom. Daarbij moet u echter wel meer geduld hebben tot deze volwassen is.

Keuze 2: Hoeveelheid bomen

Wilt u één boom laten planten, een paar bomen of een hele rij? Een boom verandert de uitstraling van uw tuin en geeft schaduw. Het is goed om daarover na te denken voordat u besluit hoeveel bomen u wilt planten. Koopt u jonge bomen? Houd dan ook rekening met de uiteindelijke afmeting wanneer de boom volwassen is. Iedere boom heeft zowel in de grond als boven de grond voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien.

Keuze 3: Planten onder de boom

Wanneer u geniet van een groene tuin, is de kans groot dat u onder de nieuwe boom ook planten wilt laten groeien. Niet iedere plant is daarvoor geschikt. Kies daarom planten die goed gedijen op donkere, droge plekken. Voor de boom in kwestie maakt het niet uit of er wel of geen planten rondom komen. Wat wel belangrijk is, is dat de grond rond de boom uit aarde bestaat. Tegels en grind raden we af.

Bomen laten planten? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten bomen planten

Heeft u vragen over de kosten van bomen planten of over de werkzaamheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een lokale hovenier of tuinman. Wij beantwoorden hieronder enkele veelgestelde vragen.

Zijn er regels voor bomen planten?

In principe bent u vrij om één of meerdere bomen in de tuin te planten. De algemene regel is dat u de boom niet binnen twee meter van de erfafscheiding mag plaatsen. De exacte regels verschillen per gemeente. Het is raadzaam dit vooraf na te vragen.

We raden u aan bij het planten van bomen zeker ook rekening te houden met de buren. De wortels van uw boom kunnen onbedoeld veel schade aanrichten op het erf van de buren. Wanneer de wortels van uw boom op het erf van uw buren komen, mogen zij deze zonder toestemming verwijderen. Een boom kan ook op andere manier overlast bij de buren veroorzaken. Bijvoorbeeld door veel afvallend blad of door schaduw. Overhangende takken op het erf van de buren moet u verwijderen. Doet u dit niet? Dan mogen de buren zelf een snoeischaar ter hand nemen.

Wat kost bomen planten?

De gemiddelde kosten om bomen te planten liggen tussen de € 225 en € 400. De exacte kosten hangen vooral af van de boomsoort en de leeftijd van de boom.

Hoe transporteer ik een boom?

In de meeste gevallen past een boom niet in de laadruimte van de auto. U kunt daarom het beste een aanhangwagen gebruiken. Zorg dat de boom niet uitsteekt en dat deze niet los kan raken. Door een afdekzeil over de aanhanger te spannen weet u zeker dat de boom goed op zijn plek blijft liggen. Bovendien beschermt u de boom daarmee tegen zon en wind. Een boom die uit de volle grond komt, kunt u alleen in de rustperiode vervoeren. Dat is als bijna alle bladeren eraf zijn en de sapstromen zijn gestopt. U kunt het transport en planten van uw nieuwe boom uiteraard ook overlaten aan een hovenier of tuinman.

Alle prijsgidsen

Bomen laten planten? Offertes aanvragen

Kosten bomen planten

© pyzata - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen