Hoe hoog mag een schutting zijn?

16/12/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Voor de maximale hoogte van een schutting gelden er in Nederland een aantal regels waar u zich aan dient te houden om zonder vergunning een schutting te mogen plaatsen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe hoog een schutting mag zijn, en daarnaast bespreken we ook nog een aantal andere veelgestelde vragen rondom de hoogte van een schutting.

Maximale hoogte schutting

Voor de wettelijk vastgestelde maximale hoogte van een schutting gelden in Nederland de volgende regels:

  • Een schutting aan de achterkant of de zijkant van uw woning mag maximaal 2 meter hoog zijn.
  • Een schutting aan de voorkant van uw woning mag maximaal 1 meter hoog zijn.

Houdt u er echter wel rekening mee dat het mogelijk is dat uw gemeente andere of extra regels hanteert, en het is dus altijd raadzaam om dit eerst te controleren voordat u een nieuwe schutting gaat plaatsen. Deze regels zijn terug te vinden in het bestemmingsplan of in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), en dit kunt u navragen bij uw gemeente.

Hoe hoog mag een schutting zijn in de achtertuin?

Een schutting in de achtertuin of aan de zijkant van uw woning tussen de tuin van u en uw buren mag maximaal 2 meter hoog zijn. Wilt u toch een hogere schutting laten plaatsen? Dan dient u hiervoor een vergunning aan te vragen. Heeft u daar geen zin in? Dan kunt overwegen een haag of heg te plaatsen, hiervoor geldt namelijk geen maximale toegestane hoogte. Maar houdt er dan wel rekening mee dat een haag of heg dan niet te dicht op de erfgrens mag staan.

Hoe hoog mag een schutting zijn aan de voorkant of straatzijde?

Een schutting aan de voorkant van uw woning of aan de straatzijde mag maximaal 1 meter hoog zijn. Over het algemeen wordt het gedeelte van uw tuin tussen de gevel van uw woning en de straatzijde als uw voortuin beschouwd, maar ook hier is het verstandig om dit eerst even bij uw gemeente na te vragen voordat u de schutting plaatst.

Hoogte schutting hoekwoning

Bij een hoekwoning met een zijtuin aan de straatzijde gelden dezelfde regels als hierboven beschreven, de schutting mag dan maximaal 1 meter hoog zijn in de voortuin en zijtuin. Heeft u een hoekwoning zonder zijtuin? Dan is de situatie helaas niet zo eenvoudig en kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.

Een schutting laten plaatsen? Plaats uw klus

Kan er in overleg met de buren van de regels worden afgeweken?

Het is mogelijk om in overleg met de buren van de regels af te wijken. Het burenrecht is namelijk regelend recht, waarbij het is toegestaan om zelf onderling afspraken te maken die afwijken van de wet. De artikelen die in de wet zijn opgenomen bij regelend recht zijn juist van toepassing op situaties waarbij er geen afspraken zijn gemaakt tussen beide partijen.

Mocht u besluiten om in overleg met uw buren af te wijken van de wettelijk toegestane hoogte van een schutting, houdt u er dan wel rekening mee dat deze afspraken niet automatisch gelden voor nieuwe buren. Dit is alleen het geval wanneer er sprake is van verjaring, of wanneer de afspraken zijn vastgelegd in een notariële akte of in de koopovereenkomst van de nieuwe buren.

Mag de schutting van mijn buren hoger zijn dan mijn schutting?

Voor het bepalen van de maximaal toegestane hoogte van uw schutting hoeft er alleen gekeken te worden naar de wettelijk vastgestelde regels. Zolang uw schutting of de schutting van uw buren zich aan de wettelijke regels houdt mag deze dus hoger zijn dan de schutting van de buren.

Wat is de schuttinghoogte in een tuin met hoogteverschil?

Als u een tuin met hoogteverschillen heeft en uw schutting niet recht staat maar afloopt, dan dient u voor het bepalen van de hoogte te kijken naar de hoogte van het middendeel van de schutting. En hiervoor gelden dan precies dezelfde regels als voor andere schuttingen.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

© Stocksolutions - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus