Trampoline ingraven

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Een trampoline ingraven heeft een aantal voordelen. Zo ziet het er bijvoorbeeld mooier uit omdat de trampoline veel minder opvalt in uw tuin. Ook is het veiliger omdat kinderen minder diep naast de trampoline kunnen vallen. En tenslotte is de trampoline veel toegankelijker, waardoor kinderen er gemakkelijker op en af stappen en deze dus veel meer in hun spel zullen betrekken. In dit artikel leest u alles dat u moet weten wanneer u zelf overweegt om een trampoline in te graven.

Welke trampolines kun je ingraven?

Wanneer u een trampoline wilt ingraven kunt u het beste kiezen voor een inground trampoline of flatground trampoline. Deze trampoline modellen zijn gemakkelijk in te graven omdat ze hier speciaal voor zijn gemaakt. Dat wil niet zeggen dat u een gewone trampoline niet kunt ingraven, ook dat is mogelijk, maar daar gaat wel wat meer tijd en moeite in zitten.

U kunt dus elk type trampoline ingraven, het maakt niet uit of het gaat om een inground model of niet. Ook de vorm van de trampoline maakt niet uit, u kunt zowel ronde als rechthoekige trampolines ingraven. Maar houdt er wel rekening mee dat een ingegraven trampoline rechtstreeks in contact staat met de vochtige grond, waardoor roest de levensduur van uw trampoline flink kan beperken. Het is daarom verstandig om een goede kwaliteit trampoline te kopen van een van de betere merken zoals BERG, Etan, Salta of Exit, waarbij het frame en de veren roestwerend zijn en de trampoline dus veel langer mee zal gaan.

Zelf inground trampoline ingraven

Hieronder volgt een stappenplan dat u kunt volgen wanneer u een flatground of inground trampoline heeft gekocht en deze zelf wilt gaan ingraven.

Plaats bepalen

De eerste stap is het bepalen van de plaats in uw tuin waar u de trampoline wilt hebben. Kies een locatie waar er genoeg ruimte is voor de trampoline. Let er ook op dat de trampoline niet te dicht bij een muur, hek, schutting, boom of andere object komt te staan. Houd hierbij ook rekening met een valzone, zorg voor een vrije ruimte van zo’n 1,5 meter rondom de trampoline heen waar iemand terecht kan komen mocht het onverhoopts mis gaan. Idealiter heeft deze valzone ook een zachte ondergrond zoals gras, rubberen tegels of kunstgras, zodat iemand die valt niet zo hard neerkomt. Mocht u niet genoeg ruimte hebben voor een valzone rondom de trampoline, dan kunt u een veiligheidsnet voor de trampoline kopen, wat voorkomt dat iemand van de trampoline af kan vallen.

Kuil graven

Wanneer u de plaats in uw tuin voor de trampoline heeft bepaald is de volgende stap het graven van de kuil. De grootte en diepte van de kuil is afhankelijk van het formaat van uw trampoline, en de precieze afmetingen kunt u vinden in de handleiding van uw trampoline. Maar voor de meeste modellen kunt u er vanuit gaan dat de diepte voor het ingraven van de trampoline al snel zo’n 65 centimeter zal zijn, en voor grotere modellen kan dit oplopen tot 90 of zelfs wel 100 centimeter diep.

U kunt zich vast wel voorstellen dat het graven van de kuil veel en zwaar werk is, zeker als u dit met een schop en kruiwagen gaat doen. Het is dan ook zeker het overwegen waard om hiervoor materieel zoals een minikraan te huren of het ingraven uit te besteden aan bijvoorbeeld een grondwerker of hovenier.

Trampoline plaatsen

Na het graven van de kuil is de laatste stap het plaatsen van de trampoline. Volg voor het monteren van de trampoline de stappen in de handleiding, en daarna plaatst u de trampoline boven de kuil. Wanneer de trampoline goed vast op zijn plaats staat is deze klaar voor gebruik.

Een trampoline laten ingraven? Offertes aanvragen

Gewone trampoline ingraven

Het stappenplan voor het ingraven van een gewone trampoline is grotendeels gelijk aan het ingraven van een inground of flatground trampoline. Na het bepalen van de plaats in uw tuin graaft u een kuil in de vorm van een kom, maar daarnaast graaft u ook nog enkele sleuven waar de poten van de trampoline in geplaatst worden. Het is een goed idee om de bodem van deze sleuven te verstevigen met bijvoorbeeld bakstenen of tegels, zodat u zeker weet dat de trampoline stevig op zijn poten staat. Na het monteren en plaatsen van de trampoline kunt u de sleuven weer vullen met grond, zodat de trampoline goed vast staat.

Trampoline ingraven tips

Tenslotte nog een aantal tips en aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer u zelf een trampoline gaat ingraven:

  • Door worteldoek in de kuil te plaatsen kunt u de groei van onkruid onder de trampoline voorkomen.
  • Hou rekening met de waterafvoer. Afhankelijk van het grondwaterpeil in uw omgeving kan het zo zijn dat er tijdens het graven van de kuil water blijft staan of dat regenwater maar langzaam weg loopt. Is dit bij u het geval? Dan is het verstandig om drainage aan te leggen, om te zorgen dat overtollig water goed wordt afgevoerd.
  • Weet in welke soort grond u gaat graven. Gaat het om zandgrond of om zware kleigrond? Het uitgraven van kleigrond is zwaar werk, en dan is de kuil met de hand uitgraven waarschijnlijk geen goede optie. Bovendien houden sommige soorten grond veel vocht vast, wat de trampoline aan kan tasten en de levensduur aanzienlijk kan verkorten.
  • Zorg ervoor dat er tussen de rand van de trampoline en de ondergrond ongeveer 20 cm aan ruimte overblijft, dit is nodig voor de luchtverplaatsing tijdens het springen.

Trampoline laten ingraven

Het ingraven van een trampoline is een grote en zware klus. Wanneer u hier zelf geen tijd voor heeft of dit om een andere reden zelf niet kunt doen, is het ook mogelijk om dit uit te besteden aan een vakman zoals een hovenier of grondwerker. Zij beschikken over materieel zoals bijvoorbeeld een minikraan waarmee ze de de trampoline snel en goed voor u kunnen ingraven. Bovendien kunnen ze vaak ook gelijk de vrijgekomen grond afvoeren.

Kosten trampoline ingraven

De kosten voor het ingraven van een trampoline zijn afhankelijk van de grootte van de trampoline en de soort ondergrond. Het is daarom lastig om hier een vaste prijs voor te noemen, maar houdt u er rekening mee dat dit al snel zo’n 500 tot 750 euro zal gaan kosten. Het is namelijk een klus waar flink wat uren in gaan zitten, waardoor de kosten snel oplopen. U kunt dus flink wat geld besparen als u ervoor kiest om de trampoline zelf in te graven.

Een trampoline laten ingraven? Offertes aanvragen

Trampoline ingraven

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen