Trips bestrijden

04/06/2022   |   07/06/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het is soms moeilijk voor te stellen hoe hele kleine insecten, die u met het blote oog nauwelijks ziet, zoveel schade kunnen aanrichten. Toch zijn trips een ware plaag voor tuin- en kamerplanten. De beestjes verspreiden zich vliegend al snel van plant tot plant en beschadigen de bladeren door er in te prikken voor voedsel. In dit artikel vertellen we meer over wat trips zijn, hoe u trips kunt voorkomen en hoe u een plaag van trips kunt bestrijden.

Wat zijn trips?

Trips zijn hele kleine beestjes die uw plant behoorlijk kunnen aantasten. De kleine insecten zijn met het blote oog nauwelijk zijn. Zonder vergrootglas lijkt het hele kleine streepjes of stipjes op de bladeren van uw plant. Maar hoewel de beestjes klein van formaat zijn, kunnen ze grote schade aanrichten. Dankzij hun vleugels vliegen ze gemakkelijk van plant naar plant. Hierdoor zijn ze één van de meest gevreesde plagen onder kwekers. Heeft uw plant trips? Dan herkent u dat aan de vreemde vlekken en strepen op de bladeren. Jonge bladeren van de plant kunnen bovendien misvormd zijn.

Trips herkennen

De kans is groot dat u trips pas signaleert als de schade aan de plant zichtbaar wordt. Zonder vergrootglas zijn de piepkleine insecten nauwelijks als beestjes te herkennen. Zeker niet wanneer u er voor het eerst mee geconfronteerd wordt. Er zijn verschillende soorten trips, maar over het algemeen genomen zijn het langwerpige, smalle insectjes van 1-2 mm groot. Trips kunnen zwart zijn, maar ook beige, bruin of meerkleurig. Met hun franjeachtige vleugeltjes kunnen ze vliegen, maar ze verplaatsen zich vooral zwevend op wind en luchtstromen. Ziet u kleine zwarte streepjes die zich voortbewegen over de bladeren van de plant? Dan is de kans groot dat u met trips te maken heeft.

Om zich te voeden prikken trips kleine gaatjes in de cellen van de plant, om de inhoud eruit te zuigen. Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekken op de bladeren met daarin vaak kleine donkergroene vlekjes, de uitwerpselen van de trips. Bladeren van de plant kunnen door trips ook verdrogen en jonge bladeren kunnen zelfs misvormd groeien.

Trips zijn actief bij temperaturen tussen de 12 en 30°C. Voor een onweersbui komen de beestjes soms massaal tevoorschijn. Trips worden daarom ook vaak onweersbeestjes of donderbeestjes genoemd.

Trips voorkomen

Omdat trips via de wind op uw planten terecht kunnen komen, is voorkomen best lastig. Ook via kleding, huisdieren en tuingereedschap kunnen trips van de ene naar de andere plant verplaatsen. Een paar tips om besmetting en verspreiding van trips te voorkomen:

  1. Controleer nieuwe planten en snijbloemen. Trips komen niet alleen buiten voor, maar ook in kassen en tuincentra. Wanneer u een besmette plant in huis haalt, zullen de trips al snel uw andere planten aantasten.
  2. Controleer wekelijks uw sierplanten, kamerplanten en/of kasplanten op trips.
  3. Zet besmette planten in quarantaine zodat u de plant kunt behandelen om de trips te bestrijden.
  4. Heeft u planten binnen of in een kas? Houd luchtvochtigheid in die ruimte dan zo hoog mogelijk.
  5. Plaats kweekzakjes tegen trips. De roofmijten uit deze zakjes speuren de planten af naar trips en kunnen een plaag in de kiem smoren.

Trips bestrijden

Om trips te bestrijden kunt u allereerst de aangetaste plant goed schoonmaken. Houd de plant onder de kraan of douche en spoel de trips weg. Daarna kunt u de plant behandelen met een mengsel van spiritus en groene zeep.

Trips bestrijden met (chemische) bestrijdingsmiddelen is helaas niet makkelijk. In de loop der jaren is trips immuun geworden voor veel bestrijdingsmiddelen. Omdat trips kunnen vliegen is het bovendien ook heel lastig om met een spray de hele kolonie te bestrijden. Behandeling met spiritus en groene zeep is wel effectief, maar het heeft even tijd nodig voor de plaag volledig voorbij is. Herhaal de behandeling daarom een paar keer per week tot alle trips weg zijn.

In een poging trips te bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddelen wordt ook vaak knoflook gebruikt. Door de plant regelmatig met een aftreksel van knoflook te bespuiten, hoopt men de trips te verjagen. Trips houden namelijk niet van de geur van knoflook. In de praktijk blijft echter dat de beestjes snel aan dit ongemak wennen. Trips bestrijden met knoflook is daarom niet heel effectief.

Omdat trips insecten zijn, kunt u de beestjes ook bestrijden met een natuurlijke vijand. In dit geval zijn dat roofmijten en roofwantsen. Roofmijten Neoseiulus cucumeris en Swirskii eten de eitjes en jonge larven van trips. De roofwants Orius eet volwassen trips en alle larvestadia van de trips. Trips bestrijden met roofwants is echter vooral effectief als u veel besmette planten bij elkaar heeft staan.

Trips bestrijden

© sweemingyoung - depositphotos.com