Buxusschimmel bestrijden

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De buxus is een wintergroene struik die perfect is om de tuin te voorzien van een lage, bladhoudende haag. De prachtige plant wordt echter wel regelmatig bedreigt door buxusschimmel. Een vervelende ziekte die de buxus volledig kan laten afsterven. Gelukkig hoeft u niet hulpeloos toe te kijken hoe uw buxushaag vernietigd wordt. In dit artikel delen we handige tips om buxusschimmel te herkennen, te voorkomen en om buxusschimmel te bestrijden.

Wat is buxusschimmel?

Buxusschimmel is een schimmelziekte die de buxus aantast en uiteindelijk zelfs laat afsterven. Zonde, want zonder ziekte is de buxus een prachtig groene plant die makkelijk te onderhouden is. Wanneer een buxus is aangetast door buxusschimmel kleuren de bladeren bruin en de takken zwart.

Buxusschimmel herkennen

Om buxusschimmel te herkennen, is het goed om te weten dat er twee soorten buxusschimmel zijn. Beide met een eigen verschijningsvorm:

Cylindrocladium

Een buxus die is aangetast door cylindrocladium krijgt zwarte vlekken op het blad en zwarte strepen op de twijgen. Onbehandeld zullen de bladeren vervolgens massaal uitvallen.

Volutella

Is een buxus aangetast door volutella, dan zullen de bladeren bruin verkleuren en vervolgens verdorren. Deze verdorde bladeren blijven aan de buxus hangen. Aan de onderkant van de aangetaste bladeren zijn bleekroze schimmelsporen zichtbaar.

Voorkomen van buxusschimmel

Buxusschimmel is een schimmelziekte die zich snel verspreid. Sporen van de schimmel kunnen via afgevallen blad, wind, regen, kleding en tuingereedschap van de ene naar de andere tak of plant worden overgebracht. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u tuingereedschap na gebruik altijd goed ontsmet. Buxusschimmel houdt van een warme, vochtige omgeving. Geef een buxus daarom altijd water op de grond en sproei geen water over de plant.

Is er toch een plant besmet geraakt met buxusschimmel? Door snel te handelen kunt u voorkomen dat de schimmel zich verder verspreid. Verwijder aangetaste delen van de struik en haal afgevallen blad zoveel mogelijk weg. Zorg er daarbij voor dat de plantenresten niet op de composthoop belanden, maar doe deze in de GFT-bak.

In sommige gevallen ligt de oorzaak van buxusschimmel in de manier waarop de buxus gekweekt is. Hier kunt u, als fervent tuinierder, uiteraard niets aan doen. Wanneer een buxus bij het kweken onvoldoende ruimte heeft gekregen of is blootgesteld aan veel chemische middelen, kan de plant zich niet tegen ziekte wapenen.

Toch is ook een goede kweek geen garantie voor een gezonde plant. Wees daarom altijd alert tussen mei en september. In die periode is de buxusschimmel het meest actief.

Om uw buxusstruiken een zo groot mogelijke kans op gezonde weerstand te geven, raden we een aantal maatregelen aan waarmee u buxusschimmel kunt voorkomen:

  • Zorg voor een goede standplaats in gezonde grond. De struikjes hebben voldoende voeding en een kalkrijke grond nodig.
  • Plaats buxusstruiken niet te dicht op elkaar, zodat de planten kunnen drogen door zon en wind na een regenbui.
  • Bemest de grond rondom de buxus regelmatig. In maart kunt u organische mestkorrels onder de haag strooien en vanaf het voorjaar kunt u regelmatig bladvoeding geven.
  • Spuit preventief bestrijdingsmiddel tegen schimmels vanaf het vroege voorjaar. Doe dit regelmatig en spuit ook altijd direct na het snoeien.

Buxusschimmel bestrijden

Hoe meer buxusstruiken u in de tuin heeft, hoe groter uiteraard de kans dat er toch één of meerdere struiken besmet raken met buxusschimmel. Gelukkig is de plantenziekte, mits u er op tijd bij bent, wel te behandelen. Met de juiste maatregelen voorkomt u verdere verspreiding van de schimmel en maakt u uw planten weer gezond.

Begin voor het bestrijden van buxusschimmel met het snoeien van de besmette takken. Let er daarbij op dat deze takken niet in aanraking komen met gezonde planten. Gooi de takken direct na het snoeien in de GFT-bak of voer deze af in een plastic zak. Ook kleding en tuingereedschap moeten na het snoeien goed gewassen of ontsmet worden om verspreiding van de schimmel te voorkomen.

LET OP: Snoei de buxus nooit wanneer deze nat is en zorg ervoor dat schimmelsporen geen kans krijgen om de verse snoeiwonden te infecteren.

Spuit na het snoeien de buxus in met een bestrijdingsmiddel tegen buxusschimmel. Volg hierbij goed de aanweziging op die op de verpakking staan. Houd na het bespuiten de planten goed in de gaten en behandel de buxus tussen mei en september regelmatig om de plant gezond te houden. Door de buxusschimmel actief te behandelen heeft de buxus de mogelijkheid om zich snel en optimaal te herstellen.

Buxusschimmel bestrijden

© FrankVR - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen