Heliotroop - Heliotropium

Heliotroop (Heliotropium) is een plantengeslacht uit de Boraginaceae familie. Voor dit geslacht van eenmalig bloeiende planten staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Heliotroop vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Heliotroop online bestellen

Heliotroop snoeien: wanneer & hoe

De heliotroop is een een- tot tweejarige struik, maar de plant wordt ook gekweekt als sierplant. Zo is het mogelijk om de heliotroop op uw balkon of terras te plaatsen. Andere namen die u voorbij kunt zien komen zijn Peruaanse heliotroop of tuin heliotroop. De plant heeft een prachtig uiterlijk en daarnaast geven de paarse bloemen een heerlijke vanille geur af. 

Het snoeien van de heliotroop is zeer eenvoudig. De plant hoeft eigenlijk alleen gesnoeid te worden wanneer deze te groot wordt. Het verschilt natuurlijk per persoon waar de voorkeur naar uitgaat en in wat voor tuin, terras of balkon de plant staat. 

Wanneer u de heliotroop wilt snoeien kunt u dit het beste doen rond eind februari. Snoei de takken dan ongeveer tot halverwege terug. Daarnaast is het aan te raden om de plant af en toe te toppen. Hierdoor stimuleert u de groei van de plant en zal de heliotroop beter vertakken en een mooiere bloei hebben. Tijdens de bloei trekt de heliotroop veel vlinders aan.

Heliotroop verzorging & onderhoud

De verzorging van de heliotroop is vrij eenvoudig. Het belangrijkste is dat de kluit zowel in de zomerperiode als in de winterperiode niet mag uitdrogen. Als de kluit uitdroogt is er een zeer aannemelijke kans dat de heliotroop beschadigd raakt. Tussen eind september tot maart, de rustperiode, is het voldoende om de plant slechts een klein beetje water te geven. Doordat de plant in zijn rustperiode zit verbruikt deze namelijk minder water. Hierdoor is er minder water nodig. 

Tijdens de groeiperiode, dit is vanaf maart, mag de plant wat meer water krijgen. Gedurende de zomerperiode is het soms zelfs nodig om de plant dagelijks te bewateren. Dit is echter afhankelijk van de standplaats van de heliotroop. 

Als u uw heliotroop wilt verpotten is de beste tijd hiervoor rond eind februari. Zo is het meteen te combineren met de snoeiperiode van de plant. Doordat de plant niet winterhard is, kunt u de heliotroop het beste, wanneer deze in een pot zit, tijdens de winterperiode naar binnen halen. De winterperiode begint rond eind oktober. Dit is wanneer de nachttemperatuur onder de 10 graden Celsius zakt. Meestal zal de plant dan al zijn bladeren verliezen. Deze groeien gewoon terug als de plant weer buiten geplaatst wordt. 

Belangrijk bij het overwinteren en weer buiten zetten van de plant is dat er absoluut geen nachtvorst meer mag optreden. Anders raakt uw plant alsnog beschadigd.

Heliotroop planten: wanneer & hoe

De heliotroop is een tuinplant, maar kan ook in een sierpot worden gezet. De plant is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden, omdat deze van een zonnige en warme plek houdt. De heliotroop kan gebruikt worden als borderplant en laat zich makkelijk combineren met andere planten, zolang de bodem altijd enigszins vochtig blijft. De kluit mag namelijk niet uitdrogen. 

De ideale bodem voor de heliotroop is een leem- of kleihoudende grond. De grond moet wel voldoende do

Heliotroop stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van de heliotroop kan het beste gedaan worden door in het najaar een stek te nemen van een topscheut. Zet vervolgens deze stek in de stekgrond op een warme en lichte plek. Om de ontwikkeling van wortels te bevorderen zou u gebruik kunnen maken van stekpoeder. Dit vermindert tegelijkertijd ook de kans op schimmels. 

Wilt u liever gebruik maken van zaden? Dan is dit ook mogelijk. Het zaaien kan het beste gedaan worden vanaf maart. In deze maand is de bodemtemperatuur het beste. Koop de zaden bij een goede kweker om de slagingskans te vergroten dat de zaden goed ontkiemen.

Heliotroop ziekten

De heliotroop houdt van een warme en zonnige plek. Wanneer de plant te veel in de tocht staat kan deze gevoelig worden voor witte vlieg. Dit zijn larven die zich verpoppen tot kleine witte vliegjes. Deze zijn goed met het blote oog te zien, hierdoor spoort u de eventuele ziekte hopelijk snel op.

De kleine vliegjes bevinden zich vooral bovenop het blad van jonge bladeren. Dit is echter goed te bestrijden door bestrijdingsmiddel te kopen bij het tuincentrum. 

Heliotroop kopen

Koop Heliotroop bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Heliotroop soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Heliotroop vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen