Margriet - Leucanthemum

Margriet (Leucanthemum) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 8 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Margriet vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Margriet online bestellen

Margriet snoeien: wanneer & hoe

De margriet is een vrolijke, bekende en veelzijdige plant met witte bloemblaadjes en een geel hart. Het is een gemakkelijke plant die na een snoeibeurt opnieuw kan gaan bloeien. U kunt het beste na de eerste bloei de margriet snoeien, zodat u in de nazomer nog extra lang van deze plant kunt genieten. In de herfst zullen de bovenste takjes gaan verdorren. Zodra dit gebeurt, snoeit u de margriet tot iets boven de grond terug. Hierdoor is de leucanthemum beschermd tegen vorst in de winter en kan deze in het voorjaar weer mooi uitlopen. Voor het snoeien van de margriet gebruikt u een scherpe en schone snoeischaar.

Margriet verzorging & onderhoud

Het verzorgen van de margriet is vrij eenvoudig. De margriet is gemakkelijk te onderhouden, als plant in de tuin maar ook op het balkon en terras in een bloempot of plantenbak. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar en in de zomermaanden dagelijks water te geven. Geef de leucanthemum in een keer een flinke scheut in plaats van elke keer een beetje. Zorg er wel voor dat de grond waterdoorlatend is. Bij een margriet in pot dient u goed op te letten dat de plant niet uitdroogt. Ook is het aan te raden een pot met een drainage gat te gebruiken of de bodem met hydrokorrels te bedekken, zodat de wortels niet in het water blijven staan. Heeft de leucanthemum het moeilijk, dan kunt u wat extra voeding geven. Uitgebloeide bloemen kunt u tussentijds verwijderen.

De margriet is redelijk winterhard, maar verliest tijdens de wintermaanden wel zijn blad. De plant gaat dus kaal de winter in. Sommige soorten kunnen niet zo goed tegen kou en dient u hiertegen te beschermen. Margriet in pot kunt u verplaatsen naar een warmere plek of deze met een folie afdekken. Bij een margriet in de grond, kunt u de verdorde stelen en bladeren laten liggen. Deze zorgen voor een natuurlijke isolatie van de bodem. U kunt daarnaast een extra laag van compost of houtsnippers aanbrengen. Met de geringe verzorging die de margriet nodig heeft, zal de plant in het voorjaar weer mooi opbloeien.

Margriet planten: wanneer & hoe

De ideale tijd om een margriet te planten is in mei. Het gevaar voor nachtvorst is dan zeer klein. Kies als standplaats voor de margriet een plekje in de halfschaduw of zon en zorg dat de bodem goed voedselrijk is. De plant zal dan het beste tot zijn recht komen. Gaat u meerdere margrieten planten? Plant deze dan op een afstand van circa dertig centimeter van elkaar. Na het planten van de margriet drukt u de grond stevig aan en geeft u ruim voldoende water om de wortelontwikkeling te bevorderen.

U kunt de margriet ook als zaadje planten. De zaadjes kunt u beste vanaf eind april in de tuin zaaien. Bedek ze met een dun laagje potgrond en geef ruim voldoende water. Zorg ook na het zaaien dat de grond rond de leucanthemum goed nat blijft. Om te ontkiemen, hebben de zaden continu vocht nodig.

Margriet stekken & vermeerderen

U kunt gemakkelijk een margriet stekken. Doe dit bij voorkeur na de bloeiperiode. U neemt dan een aantal jonge scheuten van de leucanthemum en zet deze in een potje. Zorg dat de stekjes voldoende ruimte hebben om te groeien en bescherm ze goed tegen kou. Plaats het potje in een lichte ruimte en geef de stekjes regelmatig water. Om de groei van de wortels te stimuleren, kunt u gebruikmaken van stekpoeder. Zodra de stekjes groot genoeg zijn, kunt u de margrieten verplaatsen naar een pot of plek in uw tuin.

Een andere manier om de margriet te vermeerderen is door de plant in het voor- of najaar te scheuren. De jonge plantdelen kunt u dan herplanten in uw tuin. U heeft dan nog een aantal jaren plezier van deze mooie plant.

Margriet ziekten

Met een goede verzorging heeft u een sterke plant aan de margriet. Zorg ervoor dat de plant niet te nat is op het blad, omdat deze dan door schimmel aangetast kan worden. Bladvlekkenziekte is hier een voorbeeld van. Deze schimmel verschijnt in de vorm van bruinachtige tot zwarte vlekken op het blad. Ook meeldauw komt veel voor bij de leucanthemum. Deze schimmel geeft een wit tot grijsachtig oppervlak. Bladluizen, slakken en bladvlooien kunnen soms ook de plant aantasten. Check daarom geregeld de bladeren en bloemen tijdens het verzorgen van de margriet.

Margriet kopen

Koop Margriet bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Margriet soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Margriet vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen