Adelaarsvaren

Adelaarsvaren is een vaste plant uit de Hypolepidaceae familie en het geslacht Pteridium en er staat 1 soort Adelaarsvaren in onze plantengids.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Adelaarsvaren online bestellen

Adelaarsvaren snoeien: wanneer & hoe

De Adelaarsvaren behoort tot de familie Aspidiaceae. Deze familie staat bekend om de lange bladeren in een mooie groene kleur. Om de Adelaarsvaren mooi te houden kunt u het beste lelijke en dode bladeren verwijderen net na de winterperiode. Met de oude bladeren hoeft u niets te doen, deze dienen als beschermlaag tegen de wintervorst. 

Het is een winterharde varen, maar in de winter sterft de plant af. Knip de Adelaarsvaren in het voorjaar helemaal terug, dan zult u zien dat de plant weer helemaal opnieuw gaat uitlopen en er nieuwe groene bladeren gaan groeien. 

Ook kunt u het beste alle plantenresten achter laten. Hierdoor zal de humuslaag die de plant heeft opgebouwd, intact blijven. Bovendien krijgt de plant op deze manier voldoende voedingsstoffen binnen. Wanneer de winterperiode voorbij is, zullen er frisse nieuwe bladeren groeien in de mooie kleur groen. 

Adelaarsvaren verzorging & onderhoud

De Adelaarsvaren is een vaste plant die wel 150 centimeter hoog kan worden. Om deze reden kan de Adelaarsvaren het beste geplant worden in een grotere tuin. Dit komt ook doordat de plant een snelle spreidende groei bevat. De Adelaarsvaren groeit snel en heeft voldoende ruimte nodig om deze groei mooi te houden. 

Combineer deze plant met andere groene planten in de tuin om een natuurlijk effect te creëren. Normaal gesproken zul je de Adelaarsvaren veel in de bossen tegenkomen, tussen het andere groen. 

De Adelaarsvaren blijft de gehele winterperiode groen. Dit zorgt ervoor dat de plant een mooie uitstraling blijft behouden tijdens de winterperiode. De Adelaarsvaren kan zelfs een temperatuur tot -30 graden Celsius verdragen. U hoeft de plant in de wintermaanden dus niet extra in te pakken, deze plant kan de temperatuur in Nederland gemakkelijk aan. 

Adelaarsvaren planten: wanneer & hoe

De Adelaarsvaren is erg geschikt voor tuinen die volwassen bomen en heesters bevatten, dit kunnen er meerdere zijn. Plant de Adelaarsvaren in een humusrijke bodem en op een plek waar halfschaduw is. Zorg ervoor dat er weinig boomwortels in de buurt zijn. Wanneer u de Adelaarsvaren plant op een zonnige plek, kan dit voor problemen zorgen. Vooral zonlicht op het blad is niet wenselijk en daar kan de Adelaarsvaren niet tegen.

Gefilterd licht is niet schadelijk, dit kunt u mogelijk maken door de Adelaarsvaren in de schaduw van bomen of heesters te planten. Let hier wel op dat de Adelaarsvaren niet te dicht op de bomen en heesters staan omdat dan de boomwortels weer in de weg zitten voor de groei. 

U kunt de Adelaarsvaren makkelijk plaatsen met ‘bosrandplanten’ in een vochthoudende bodem. De Adelaarsvaren is een fijne plant omdat het niet woekert en laat zich goed mengen met andere planten.

Adelaarsvaren stekken & vermeerderen

De Adelaarsvaren zijn primitieve planten waardoor ze ook merkwaardig zijn. De voortplanting vindt plaats via sporen. Ze krijgen geen bloemen en brengen ook geen zaden voort. Er moet dus een bevruchting plaatsvinden. 

In Nederland gebeurt dit op twee verschillende manieren. U kunt de sporen vinden in sporenhoopjes in het zogenoemde sporendragend orgaan van de plant. De kleur zal bruin of groen zijn. Als er een spoor de bodem bereikt ontstaat er een kleine plant. Deze kleine planten zijn maar een halve centimeter groot en moeten dan nog bevrucht worden. De sporen zijn in de periode van juli en augustus rijp. 

Ook mieren dragen bij aan de voortplanting van de Adelaarsvaren. Ze kunnen namelijk gelokt worden door de klieren van de plant. De klieren scheiden namelijk weer nectar uit. De mieren verspreiden de sporen mee. 

Adelaarsvaren ziekten

De Adelaarsvaren is een plant die erg resistent is tegen ziekten. Er komen daarom weinig ziektes bij deze plant voor. Mocht de plant toch ergens vatbaar voor zijn, is dat voor spintmijten of dwergcicaden. Spint is vooral actief bij warm en droog weer of komt actief in oude potgrond. Dwergcicaden voedt zich met sappen uit de plant. Maar voor beide ziektes hoort de Adelaarsvaren erg resistent te zijn en zal dit niet vaak voorkomen. 

Adelaarsvaren kopen

Koop Adelaarsvaren bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Adelaarsvaren soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Adelaarsvaren en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Pteridium aquilinum Vaste plant - Groen Halfschaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen