Boomwortels verwijderen

Het uiterlijk van uw woning wordt mede bepaald door uw tuin. Stonden er ooit bomen in uw tuin? Grote kans dat er dan nog boomwortels in de grond zijn achtergebleven. Met boomwortels in de grond is het lastig om uw tuin te renoveren. Het is daarom belangrijk om eerst de boomwortels te verwijderen. Het kan ook zijn dat u een boom in de tuin heeft staan en deze wilt laten kappen. U kunt dan ook direct de boomwortels verwijderen.

Waarom boomwortels weghalen belangrijk is, of u dit zelf moet doen of toch beter over kan laten aan een vakbekwame partij en met welke kosten u te maken krijgt, leest u in dit artikel.

Waarom boomwortels verwijderen?

Na het vellen of kappen van een boom in uw tuin, blijven boomwortels achter. Dit is op zich niet heel erg, zeker niet wanneer u van plan bent op een later moment de wortels van de boom te verwijderen. Als u echter niets doet en de wortels laat zitten, kunnen er na verloop van tijd problemen optreden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Bestrating die omhoog komt
 • Rottingsproces
 • Beschimmeling van wortels

Bestrating die omhoog komt

Achtergebleven wortels in de grond kunnen op den duur uw bestrating omhoog duwen. Klinkers of tegels komen dan los te liggen, wat voor vervelende situaties kan zorgen. U struikelt over de losliggende tegels terwijl u net met een dampende kop koffie naar buiten loopt of spelende kinderen vallen erover. Met het verwijderen van de boomwortels voorkomt u nare valpartijen.

Rottingsproces

Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort. Heeft u gras gelegd op een stuk grond waar zich nog boomwortels in bevinden? Dan bestaat de kans dat er rottende plekken in het gras zichtbaar worden. Geen mooi gezicht, om nog maar te zwijgen van de vervelende geur van het rottingsproces. Reden te meer dus om de boomwortels te verwijderen.

Beschimmeling van wortels

Door de wortels van een boom niet te verwijderen, kan schimmel ontstaan. De boomwortels kunnen dus gaan beschimmelen als u deze in de grond laat zitten. Het vervelende hiervan is dat er dan giftige stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de groei van nieuwe bomen, struiken en/of planten behoorlijk hinderen. U kunt dus beter de boomwortels verwijderen.

Boomwortels laten verwijderen? Plaats uw klus

Zelf boomwortels verwijderen of uitbesteden?

Zelf boomwortels weghalen kan een behoorlijk zware klus zijn. Het is wellicht verstandiger hiervoor een professional in te schakelen. Uiteraard betaalt u hiervoor, maar dan weet u ook zeker dat het goed gebeurt en er geen stukken van de boomwortels in de grond achterblijven. Het heeft diverse voordelen om boomwortels weg te laten halen door een bekwaam bedrijf. Denk aan:

 • Het zware werk laat u aan een ander over.
 • U hoeft zelf geen materialen aan te schaffen, want de partij van uw keuze beschikt over de juiste materialen.
 • Uw tuin kunt u direct na het verwijderen van de boomwortels weer gebruiken.
 • Zware dingen hoeft u niet zelf af te voeren.
 • Uw tuin is snel verlost van hinderlijke boomwortels en/of stronken. U kunt zich weer veilig door uw tuin heen bewegen.
 • U kunt erop vertrouwen dat de klus snel, nauwkeurig en goed wordt geklaard.

Overweegt u om een professioneel bedrijf in te schakelen in plaats van zelf die vaak diepliggende sterke boomwortels te verwijderen? Vraag dan altijd eerst verschillende offertes aan, zodat u ziet hoeveel deze klus u kost en welke hovenier het beste voor u en uw tuin is. De juiste hovenier maakt uw tuin weer helemaal tiptop in orde na het verwijderen van de boomwortels.

Boomwortels verwijderen; wat zijn de kosten?

De kosten van boomwortels verwijderen verschillen uiteraard per geval. Verschillende factoren spelen een rol bij de bepaling van de prijs. Hoeveel u betaalt voor het weghalen van boomwortels hangt af van:

 • Lengte en dikte van de boomwortels
 • Verwijderingsmethode
 • Bereikbaarheid boomwortels

Lengte en dikte van de boomwortels

Dikke boomwortels zijn moeilijker te verwijderen dan dunne wortels. Ook diep vertakte boomwortels zijn lastiger weg te halen. Lange, dikke wortels van een boom zitten vaster in de grond. Hierdoor is de hovenier langer bezig met het weghalen van de boomwortels.

Verwijderingsmethode

Boomwortels verwijderen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door ze weg te frezen of door behandeling met zout. Iedere methode is van invloed op de prijs.

Bereikbaarheid van de boomwortels

Zijn de boomwortels gemakkelijk te bereiken vanaf de weg of vanaf een tuinpad? Wanneer dit het geval is, heeft de hovenier zijn materiaal snel ter plekke en kan hij sneller de boomwortels verwijderen, waardoor de kosten lager uitvallen.

Boomwortels laten verwijderen? Plaats uw klus

Boomwortels verwijderen

© HayDmitriy - depositphotos.com

Plaats een klus