Gras verwijderen

07/03/2020   |   Leestijd: 3 min.   |   Categorie: algemeen

Wilt u een oud gazon vervangen? Of wilt u misschien iets heel anders doen met uw tuin? Wat de reden ook is, de eerste stap is het oude gras verwijderen. Dit is geen hele moeilijke klus, maar het dient wel goed te gebeuren om problemen in de toekomst te voorkomen. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over het verwijderen van gras.

Oud gazon verwijderen

Bij het verwijderen van een oud gazon is het belangrijk dat u al het gras, de wortels en eventueel aanwezig onkruid grondig verwijderd. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat het later alsnog weer opkomt. En het zou natuurlijk zonde zijn wanneer er oud gras of onkruid opkomt door een nieuw aangelegd gazon.

Voor het verwijderen van gras heeft u twee opties, het gras handmatig verwijderen met een schop of gebruik maken van een graszodensnijder.

Gras met de hand verwijderen

Gras met een schop verwijderen is zwaar werk, en dus eigenlijk alleen een optie wanneer het om een niet al te groot gazon gaat. U moet namelijk met de schop de oude grasmat stukje voor stukje los steken, en daarbij dient u ervoor te zorgen dat u alle wortels kapot steekt. Daar komt bij dat gras een behoorlijk diep wortelgestel kan hebben, en u kunt zich dus vast wel voorstellen dat dit een zware klus is.

Gras verwijderen met een graszodensnijder

Een graszodensnijder is een machine die op een grasmaaier lijkt en waarmee u over het oude gazon kunt rijden. De zodensnijder snijdt de oude grasmat af, waarna u deze op kunt rollen als graszoden. Mocht het oude gazon nog in goede conditie zijn, dan kunt u er op deze manier misschien nog wel iemand anders blij mee maken, dat scheelt u weer wat werk omdat u dan de graszoden niet zelf hoeft af te voeren.

Nadat u de bovenste graslaag heeft verwijderd met de graszodensnijder is de volgende stap het verwijderen van de wortellaag eronder. Hiervoor kunt u gebruik maken van een grondfrees, daarmee kunt u de wortels fijn hakken en zijn ze daarna eenvoudig op te scheppen.

Een graszodensnijder en grondfrees kunt u huren bij doe-het-zelf zaken of tuincentra, zodat u de klus zelf uit kunt voeren. Maar u kunt er ook voor kiezen om het werk uit te besteden aan een grasspecialist of hovenier, die beschikken zelf over het juiste materiaal om de klus snel voor u te klaren.

Oude graszoden afvoeren

U kunt de oude graszoden afvoeren door deze met een aanhanger naar de lokale milieustraat te brengen. Maar wanneer het om een grote hoeveelheid gras gaat of u zelf niet over een aanhanger beschikt, is het vaak beter om een speciale afvalcontainer voor het afvoeren van grond en gras te huren. Deze wordt bij u thuis geplaatst, en wanneer u al het oude gras erin heeft zitten wordt de container ook weer opgehaald. Zorg er echter wel voor dat er alleen grond en gras in de container gaat en geen ander afval zoals takken, dikke wortels of puin, want dan zult u een extra toeslag moeten betalen.

Hulp nodig met gras verwijderen? Plaats uw klus

Gras verwijderen

© brebca - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus