Grond afvoeren

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Vaak blijft er na werkzaamheden in de tuin grond of zand over waar u vanaf wilt. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het afvoeren van grond en zand.

Zelf tuingrond afvoeren of uitbesteden?

Wanneer u de werkzaamheden in de tuin heeft laten uitvoeren door een professional zoals een hovenier, dan zullen zij het afvoeren van overtollig grond en zand voor u verzorgen. Maar wanneer u de werkzaamheden zelf heeft uitgevoerd, dan dient u dit zelf te regelen.

U kunt er voor kiezen om zelf de grond af te voeren door dit naar de milieustraat in uw gemeente te brengen of een container of bigbag te huren. Voor een kleine hoeveelheid tuingrond is dit prima zelf te doen, maar voor grotere hoeveelheden grond en zand wordt het al snel lastig. In dat geval is het zeker het overwegen waard om de grond te laten afvoeren door een gespecialiseerd bedrijf, die beschikken namelijk over het juiste materieel om de zware klus snel en goed voor u te klaren.

Hulp nodig met grond afvoeren? Offertes aanvragen

Grond afvoeren kosten en prijs

Het is lastig om een prijs voor het afvoeren van grond en zand te noemen, omdat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van een aantal verschillende factoren. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende zaken waar u rekening mee dient te houden wat betreft de prijs.

Hoeveelheid grond

De belangrijkste factor voor de uiteindelijke kosten is de hoeveelheid grond of zand die u af wilt voeren. Zo betaalt u een vaste prijs per kubieke meter in de milieustraat, maar daarnaast zal de hoeveelheid grond en zand ook van invloed zijn op de tijd die een vakman nodig heeft en welk materieel er ingezet moet worden.

Soort grond

Ook de soort grond is van invloed op de prijs. Het afvoeren van schone tuinaarde en zwart zand is het goedkoopst. Maar wilt u vervuilde of verontreinigde grond afvoeren, dan zult u rekening moeten houden met een extra toeslag van zo’n tien tot dertig euro per kuub. Tenslotte worden er vaak ook extra kosten in rekening gebracht wanneer de tuingrond of het zand ander afval bevat, zoals bijvoorbeeld veel wortels of gras, ander groenafval of puin.

Materieel

Ook het soort materieel dat wordt gebruikt voor het afvoeren van grond en tuinaarde heeft een effect op de uiteindelijk prijs. Zo kunnen kleine beetjes tuingrond nog worden afgevoerd met een kruiwagen, maar voor grotere hoeveelheden grond en zand is het vaak effectiever om een minigraver of graafmachine in te zetten. Daarnaast wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een bigbag of container om de tuingrond in af te voeren, en ook die zult u dus moeten huren. De prijs voor het huren van een container varieert tussen de 300 en 700 euro, waarbij de inhoudsmaten uiteenlopen van 3m3 tot 15m3.

Afvalcontainer nodig om grond af te voeren? Container huren

Bereikbaarheid van de locatie

Tenslotte is ook de bereikbaarheid van de locatie waar de grond of het zand ligt van belang voor de uiteindelijke kosten. Op moeilijk bereikbare locaties kan het zijn dat de tuingrond bijvoorbeeld door de woning moet worden afgevoerd met behulp van een kruiwagen, waardoor er meer tijd in gaat zitten en het dus ook meer zal gaan kosten. Ook kan het zo zijn dat de inzet van een kraan noodzakelijk is, om bijvoorbeeld bigbags te plaatsen in een achtertuin of andere locatie die lastig te bereiken is.

Bespaartips voor het afvoeren van grond

We sluiten dit artikel af met enkele tips om te besparen op de kosten voor het afvoeren van tuingrond en zand.

Grond hergebruiken

In plaats van grond of zand af te voeren kunt u er ook voor kiezen om de grond te hergebruiken, bijvoorbeeld voor het ophogen van de tuin. Heeft u de grond hier zelf niet voor nodig? Vraag dan eens rond bij buren, familieleden of vrienden, misschien kunnen zij de grond nog goed gebruiken. Tenslotte kunt u er ook nog voor kiezen om de grond aan te bieden op een site zoals Marktplaats of in Facebook groepen voor tweedehands materialen. Vaak is er via deze weg nog wel iemand te vinden die de grond graag wil hebben, en heeft u een mooie manier gevonden om gratis grond af te voeren.

Gezamenlijk grond afvoeren

Een andere optie om te besparen op de kosten voor het afvoeren van tuingrond is om dit samen met anderen te doen. Woont u bijvoorbeeld in een nieuwbouwwijk? De kans is dan groot dat uw buren ook aan de slag zullen gaan met hun tuin, dat is dan een ideale gelegenheid om het afvoeren van grond gezamenlijk te laten uitvoeren en zo de kosten te delen. Bovendien kunt u waarschijnlijk ook een gunstiger tarief bedingen, aangezien het om een grotere klus gaat en het bedrijf waaraan u de opdracht gunt dus efficiënter kan werken.

Hulp nodig met grond afvoeren? Offertes aanvragen

Grond afvoeren

© manfredrichter - pixabay.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen