Klimop verwijderen

16/05/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De klimop is een makkelijke plant die heel snel groeit, en is hierdoor bijvoorbeeld ideaal als bodembedekker in uw tuin. Maar de klimop kan ook op plaatsen groeien waar u deze misschien liever niet heeft, zoals tegen muren of gevels van huizen, op schuren, onder dakpannen, tegen een schutting of in bomen. In die gevallen wilt u de klimop waarschijnlijk verwijderen, maar dit kan een lastige en zware klus zijn als u het niet goed aanpakt. Om u daarbij te helpen hebben we in dit artikel alles wat u moet weten over klimop verwijderen voor u op een rijtje gezet.

Klimop verwijderen van muur of gevel

Wanneer u klimop wilt verwijderen van de gevel van uw woning is uw eerste ingeving misschien om de plant gewoon van de muur te trekken. Maar dit kost veel tijd en moeite wanneer de plant nog in leven is, omdat deze dan nog erg sterk is en de hechtwortels goed aan de muur vast zitten.

Wat u beter kunt doen is eerst de wortels van de klimop die in de grond zitten verwijderen. Hiermee zorgt u ervoor dat de klimop afsterft en uitdroogt, de hechting van de wortels aan de muur wordt zo veel minder sterk waardoor u de klimop veel gemakkelijker kunt verwijderen.

Hierbij is het wel van belang dat u alle wortels uit de grond verwijdert, want wanneer er wortels achterblijven zal de klimop snel weer opkomen. Daarnaast is het ook raadzaam om een gedeelte van de klimop aan de onderkant te verwijderen met een snoeischaar, zodat de klimop geen contact meer heeft met de grond en niet alsnog weer op kan komen.

Na het verwijderen van de wortels kan het nog wel een tijdje duren voordat de klimop afsterft, omdat de plant over reserves beschikt om ook na het verwijderen van de wortels nog een tijdje in leven te blijven. Maar na verloop van tijd zal de klimop verdorren en verliezen de hechtwortels hun kracht, en dan kunt u de klimop verwijderen door deze van de muur of gevel af te trekken.

Hechtwortels klimop verwijderen

Nadat u de klimop van de muur of gevel heeft afgetrokken bent u helaas nog niet klaar, omdat er nog resten van de hechtwortels achterblijven. Dat ziet er natuurlijk niet erg mooi uit, dus u zult ook deze resten nog moeten verwijderen.

Het verwijderen van de hechtwortels en andere resten van klimop gaat niet heel gemakkelijk. De beste aanpak hiervoor is om dit met de hand met een harde borstel of speciale onkruidborstel te doen. Maar wanneer het gaat om een groot oppervlak of de resten en hechtwortels erg vast zitten is dit niet altijd een optie.

Een andere mogelijkheid is om een hogedrukreiniger te gebruiken voor het verwijderen van de hechtwortels en andere resten van de klimop. Dit is heel effectief, maar u moet wel goed uitkijken dat u de muur niet beschadigd en de voegen eruit spuit. Een alternatief is om de muur te laten stralen, dit is een dure oplossing en ook moet de muur daarna weer gevoegd worden, maar dit geeft uiteindelijk wel het mooiste resultaat.

Klimop van schutting verwijderen

Het verwijderen van klimop van een schutting kunt u op dezelfde wijze aanpakken als hierboven beschreven voor een muur of gevel. Het verschil zit hem in het weghalen van de hechtwortels en andere resten na het verwijderen van de klimop. Wanneer u een schutting gaat schoonmaken met een harde borstel of hogedrukreiniger is de kans groot dat u de schutting beschadigt of krassen achterlaat. Ga hierbij dus voorzichtig te werk, en soms is het zelfs beter om de hechtwortels gewoon te laten zitten, zeker op plekken die toch niet goed zichtbaar zijn.

Klimop van boom verwijderen

Veel mensen denken dat klimop slecht is voor een boom, maar de meeste bomen hebben hier helemaal geen last van. Dit komt omdat klimop, in tegenstelling tot sommige andere klimplanten, de boom alleen gebruikt om tegenop te klimmen en geen voedingsstoffen onttrekt aan de boom om in leven te blijven.

Maar als u de klimop op de boom niet mooi vindt of deze de boom flink overwoekert, dan kunt u de klimop uiteraard van de boom verwijderen. Hiervoor kunt u dezelfde aanpak gebruiken zoals hierboven beschreven voor een muur, sla alleen het schoonmaken en weghalen van de hechtwortels en andere resten over. Hiermee voorkomt u dat u de boom beschadigt.

Bekijk uitgebreide informatie over klimop in onze plantengids: Klimop

Hulp nodig met klimop verwijderen? Plaats uw klus

Klimop verwijderen

© muz arslan - pixabay.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus