Onderhoudsvrije tuin

21/10/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

In het goed onderhouden van een tuin gaat vaak veel tijd zitten. Wanneer u zelf niet graag in de tuin werkt of hier simpelweg de tijd niet voor heeft, maar wel graag wilt kunnen genieten van uw eigen tuin, dan is een onderhoudsvrije tuin wellicht een goede optie voor u.

Onderhoudsvrije tuin of onderhoudsvriendelijke tuin?

Iedere tuin heeft onderhoud nodig, dus een onderhoudsvrije tuin bestaat eigenlijk niet. Het is daarom beter om te spreken van een onderhoudsvriendelijke tuin. U kunt de hoeveelheid onderhoud in uw tuin beperken door de juiste keuzes te maken bij het inrichten van uw tuin, en in dit artikel geven we u een aantal tips, ideeën en voorbeelden voor het aanleggen van een onderhoudsarme tuin.

Bestrating

Vaak wordt er gedacht dat een makkelijk te onderhouden tuin gerealiseerd kan worden door deze zoveel mogelijk te bestraten. Maar in de meeste gevallen is dit helemaal niet waar, omdat veel soorten bestrating juist behoorlijk wat onderhoud vergen. Denk hierbij aan zaken zoals het verwijderen van onkruid tussen tegels en de voegen van de stenen, het verwijderen van groene aanslag en bladruimen.

Voor een onderhoudsvriendelijke tuin kunt u het beste kiezen voor grote tegels die gevoegd kunnen worden met voegmiddel, hiermee voorkomt u dat er onkruid tussen de tegels kan groeien. Daarnaast zijn keramische tegels of harde steensoorten zoals graniet of basalt het overwegen waard. Deze tuintegels zijn wel duurder in de aanschaf, maar door de hardheid worden ze veel minder snel vies en krijgen ze geen last van algen en groene aanslag, waardoor er dus veel minder onderhoud nodig is.

Gazon

Een mooi groen en strak gazon vergt veel onderhoud, denk hierbij aan gras maaien, sproeien, verticuteren en bemesten, en hierdoor past het dus eigenlijk niet goed in een onderhoudsvriendelijke tuin. Maar als u toch graag een gazon in uw tuin heeft is kunstgras een prima alternatief, het ziet er tegenwoordig net zo goed uit als echt gras maar het vergt bijna geen onderhoud. Bovendien heeft u met kunstgras ook het hele jaar door een groen gazon. Wel is het zo dat kunstgras in de aanschaf een stuk duurder is, maar op termijn bespaart u ook op kosten zoals de aankoop van een grasmaaier, onderhoudsproducten, bemesting en water voor het sproeien.

Onderhoudsvriendelijke tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Beplanting

Veel mensen denken dat een groene tuin met veel planten zorgt voor veel onderhoud, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Door te kiezen voor de juiste beplanting kun je ook een onderhoudsvriendelijke groene tuin creëren. Enkele voorbeelden van beplanting die goed past in een onderhoudsarme tuin zijn siergrassen, bamboe, langzaam groeiende hagen zoals taxus en makkelijk te onderhouden vaste planten zoals margrieten, geraniums en lavendel.

Daarnaast is het ook verstandig om niet te veel verschillende soorten beplanting in uw tuin te plaatsen. Iedere plantensoort heeft namelijk zijn eigen specifieke onderhoud nodig. Door de beplanting in uw tuin te beperken tot maar enkele verschillende soorten die ongeveer hetzelfde aan onderhoud nodig hebben, houdt u het onderhoud overzichtelijk en heeft u er ook veel minder werk aan. Mocht u hier zelf geen verstand van hebben, dan kunt u altijd een hovenier of tuinman om tuinadvies vragen.

Bodembedekkers

Met bodembedekkers kunt u het groeien van onkruid in uw tuin voorkomen. U zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor planten zoals klimop, kattenkruid, maagdenpalm of vrouwenmantel, hiermee voegt u gelijk wat extra groen aan uw tuin toe en ze hebben maar weinig verzorging nodig. Daarnaast zou u ook kunnen kiezen voor materialen zoals grind, schors of schelpen als bodembedekking, hier heeft u helemaal geen omkijken meer naar.

Tuinafscheiding

Tuinafscheidingen zoals een schutting, tuinhek, hekwerk, muurtje of schanskorf hebben maar weinig onderhoud nodig en passen dus goed in een onderhoudsvrije tuin, terwijl u een natuurlijke tuinafscheiding zoals een haag of heg echter enkele keren per jaar zult moeten snoeien. Maar wilt u toch een groene tuinafscheiding in uw tuin? Dan is een hedera haag een goed alternatief, deze hoeft u namelijk niet ieder jaar te snoeien.

Zaken om te vermijden in een onderhoudsarme tuin

We sluiten dit artikel af met een aantal zaken die u beter kunt vermijden voor een gemakkelijk te onderhouden tuin. Denk hierbij aan zaken zoals een vijver, planten in potten, vorm snoeien, leibomen, grote bomen en struiken, planten die niet winterhard zijn en planten die maar een jaar mee gaan.

Onderhoudsvriendelijke tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Onderhoudsvrije tuin

© krooogle - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus