Onkruid bestrijden met azijn?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Onkruid en mos tussen tegels, in het grind en op andere plaatsen in de tuin is een grote ergernis van veel mensen. Een veelgehoord advies is om azijn te gebruiken voor de bestrijding hiervan, het is namelijk goedkoop en makkelijk verkrijgbaar en lijkt hierdoor dus een ideale oplossing voor het probleem. Maar is onkruid bestrijden met azijn wel zo’n goed idee? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Azijn tegen onkruid

Wanneer u onkruid besproeit met azijn zal het inderdaad snel geel worden en verleppen. Het is echter zo dat het azijn de wortels niet zal doden, waardoor het onkruid ook snel weer terug zal groeien, zeker onkruid met sterke wortels zoals paardenbloemen en brandnetels.

Onkruid verdelgen met azijn heeft dus geen preventieve werking, u zult dit regelmatig moeten herhalen omdat het onkruid terug zal blijven komen. Wanneer u het echter vaak genoeg herhaalt zal het onkruid op een gegeven moment niet meer opkomen, maar de reden hiervoor is dat u tegen die tijd de bodem zo sterk verontreinigd heeft met al het azijn dat er helemaal niks meer zal groeien.

Onkruid verwijderen met azijn is slecht voor het milieu

Het heel erg zure azijn is dus schadelijk voor het milieu, ook wanneer u het maar in kleine hoeveelheden gebruikt. Allerlei nuttige dieren zoals bijvoorbeeld bijen en andere insecten hebben er last van, evenals bomen, planten en struiken.

Bovendien vermengt het azijn zich met het oppervlaktewater en wordt zo ook opgenomen in het grondwater. Langs deze weg verspreid het azijn zich over een veel grotere oppervlakte en verontreinigt dan dus veel meer dan alleen de locatie waar u het heeft gebruikt.

Azijn tegen onkruid is verboden

Onkruid bestrijden met azijn is zelfs verboden in Nederland. Volgens het RIVM is het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals azijn, chloor en zout schadelijk voor het milieu en daarom verbieden ze dus het gebruik van deze middelen voor het verdelgen van onkruid.

Hoe dan wel onkruid bestrijden?

Uit bovenstaande blijkt dat het gebruik van azijn tegen onkruid geen goed idee is, maar wat kunt u dan wel doen om onkruid te bestrijden?

Het onkruid met de hand verwijderen blijft toch de beste en meest milieuvriendelijke aanpak. En wanneer u dit regelmatig doet of steeds een klein stukje van uw tuin aanpakt hoeft dit ook niet heel veel werk te zijn.

Wilt u toch met een bestrijdingsmiddel werken? Kies dan in ieder geval voor een biologisch middel. Maar houdt er dan wel rekening mee dat dit er alleen voor zorgt dat het onkruid dood gaat, u zult de plantenresten alsnog met de hand moeten verwijderen.

Daarnaast kunt u ook nog wat maatregelen nemen om het opkomen van onkruid te voorkomen.

Zo kunt u kiezen voor bodembedekkende planten of andere bodembedekking zoals houtsnippers of boomschors in uw tuin, waardoor het onkruid veel minder kans krijgt om op te komen.

Ook kunt u tussen de tegels en stenen in uw tuin speciaal voegmortel tegen onkruid gebruiken, waardoor het ook daar veel minder kans heeft om op te komen.

Tenslotte is het een goed idee om bestrating in uw tuin regelmatig bij te vegen, waardoor er geen zand, grond of plantenresten aanwezig zijn die als voedingsbodem voor het onkruid kunnen dienen.

Hulp nodig met onkruid bestrijden? Offertes aanvragen

Onkruid bestrijden met azijn

© oocoskun - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen