Rozen snoeien

28/11/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Rozen zijn een enorme aanwinst in uw tuin. Ze geuren heerlijk en hebben prachtige bloemen. Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk genieten van bloeiende rozen. Daarom is de verzorging en het op tijd snoeien van deze uitbundige bloeiers erg belangrijk. Wanneer moet u rozen snoeien? En hoe pakt u dit aan? Waar moet u op letten bij het snoeien van rozen? In dit artikel leest u informatie en handige tips over rozen snoeien.

Waarom rozen snoeien?

Veel mensen vinden het snoeien van rozen vaak een vervelend werkje, vanwege de hoeveelheid doornen die rozen bevatten. Echter, rozen komen uitstekend tot hun recht bij een goed onderhoud en het snoeien van rozen is daar een belangrijk onderdeel van.

Welke soorten rozen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten rozen. Omdat er zoveel soorten rozen bestaan, vragen veel mensen zich af of deze allemaal op hetzelfde moment gesnoeid moeten worden. Moet u juist rozen snoeien in het voorjaar of de zomer? Of kunt u beter wachten tot later in het jaar en de rozen snoeien in het najaar? Misschien is het toch beter rozen te snoeien na de bloei?

Tuinrozen zijn te verdelen in onder meer de volgende soorten:

 • Struikrozen
 • Klimrozen
 • Stamrozen
 • Treurrozen

Scheer niet alle rozen over dezelfde kam. Vrijwel alle soorten kunnen in maart en april worden gesnoeid, maar het snoeien van een klimroos kan het beste onmiddellijk na de bloei worden gedaan. Doorgaans bloeien klimrozen in juni-juli.

We kunnen het snoeien indelen in drie fases:

 • Voorjaarssnoei => rozen snoeien in het voorjaar
 • Zomersnoei => rozen snoeien in de zomer
 • Herfstsnoei => rozen snoeien in het najaar

Rozen snoeien in het voorjaar

In het voorjaar kunt u rozen snoeien omstreeks maart. Let er wel op dat het niet meer vriest en er ook geen strenge vorst meer wordt verwacht. Met deze snoei wordt de groei vanuit de basis van de plant gestimuleerd en het verjongen van de struik. Snoei zodanig dat de scheuten naar buiten kunnen uitgroeien.

Rozen snoeien in de zomer

In de zomer kunt u uitgebloeide rozen snoeien. Als uitgebloeide bloemen namelijk niet worden verwijderd, zal de plant al zijn energie gaan geven aan het vormen van topscheutjes. Door uitgebloeide rozen te snoeien, kan de plant zijn energie weer op een nieuwe scheut richten en wordt de herbloei gestimuleerd.

Rozen snoeien in het najaar

Door rozen te snoeien in de herfst beschermt u de struik tegen de winter. Deze snoei kunt u heel eenvoudig houden. Knip de rozenstruik tot op ongeveer kniehoogte, zodat deze minder gevoelig is voor herfststormen en tijdens de winterperiode niet gemakkelijk meer invriest en daardoor kan gaan rotten. Bij rozen snoeien in oktober of november spreken we ook wel van wintersnoei. U maakt de plant als het ware ‘winterklaar’. Rozen snoeien in de winter kan wel, maar snoei nooit als het vriest!

Hoe rozen snoeien?

Het is afhankelijk van de soort rozen, hoe u deze het beste kunt snoeien.

 • Struik- en trosrozen mag u kort terugsnoeien, tot op zo’n tien tot vijftien centimeter van de grond. Grote struikrozen snoeit u tot ongeveer vijftig centimeter boven de grond.
 • Rozen op stam snoeit u terug tot op circa tien centimeter boven de stam.
 • Van de treurroos is het afknippen van de grijze taken voldoende.
 • Bij bodembedekkende rozen hoeft u alleen de korte takken te snoeien.
 • Heeft u klimrozen? Snoei dan de zijtakken tot één of twee centimeter van de dikke hoofdtakken terug. Het snoeien van nieuwe klimrozen hoeft overigens pas na ongeveer twee tot drie jaar.

Het is echt niet zo lastig om een roos te snoeien. Rozen zijn sterke planten, ze zoeken altijd wel een mogelijkheid om uit te lopen. Mocht u dus iets te rigoureus zijn geweest met snoeien, dan is de kans vrij groot dat de plant zich weer herstelt.

Waarmee rozen snoeien?

Een gewone snoeischaar is het beste gereedschap om een roos mee te snoeien. Met een snoeischaar kunt u nauwkeurig de verschillende takken van een roos snoeien. Zorg er wel altijd voor dat de snoeischaar schoon is, zodat de plant geen ziektes kan oplopen. Ook is het onwijs belangrijk om een scherpe snoeischaar te gebruiken. Met een botte snoeischaar kan gemakkelijk schade aan de taken van een roos worden aangericht. Voor de wat dikkere takken kunt u gebruikmaken van een takkenschaar. Vergeet daarnaast niet sterke handschoenen aan te doen en zorg voor een goede werkjas met lange mouwen of schort om snijwonden van rozendoornen te voorkomen.

Regelmatig rozen snoeien is dus belangrijk als u er lange tijd plezier aan wilt beleven. Geef uw rozen het allerbeste. U krijgt er zoveel moois voor terug!

Rozen snoeien

© Gorilla - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus