Boomstronk verwijderen

14/03/2020   |   17/01/2023   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een boomstronk in uw tuin is een vervelend probleem wanneer u bijvoorbeeld een nieuw gazon of terras wilt aanleggen of een nieuwe schutting wilt plaatsen. Voordat u dat kunt doen moet u dus eerst de boomstronk verwijderen. In dit artikel bespreken we hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Boomstronk uitgraven

Het verwijderen van een boomstronk door deze uit te graven is een zware en tijdrovende klus, omdat een boomstronk en het wortelgestel vaak nog een enorme omvang hebben. U zult eerst een diepe geul rondom de boomstronk moeten graven zodat de onderkant van de stronk bloot komt te liggen. De volgende stap is het doorzagen van alle wortels, en als u daarmee klaar bent kunt u de boomstronk verwijderen. Voor de stronk van een kleine boom is dit nog wel te doen, maar voor stronken van middelgrote of grote bomen is dit onbegonnen werk.

Boomstronk laten verwijderen? Plaats uw klus

Boomstronk verwijderen met stobbenfrees

De snelste en meest effectieve methode voor het verwijderen van een boomstronk is door gebruik te maken van een stobbenfrees. Deze machine heeft een snel ronddraaiend freeswiel waarmee de boomstronk en de wortels worden verpulvert tot houtsnippers die daarna makkelijk zijn weg te halen of kunnen verteren in de grond.

Met een stobbenfrees kunt u een boomstronk en wortels tot op 50 centimeter diepte verwijderen, maar dat zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. De juiste diepte is afhankelijk van wat u na het verwijderen van de stronk wilt gaan doen:

  • Gazon aanleggen: 25 tot 30 centimeter
  • Nieuwe bestrating: 20 tot 30 centimeter
  • Beplanting aanbrengen: 30 centimeter
  • Schutting plaatsen: 40 tot 50 centimeter
  • Nieuwe boom planten: 50 centimeter

U kunt er voor kiezen om zelf een stobbenfrees te huren voor het verwijderen van een boomstronk, maar een stobbenfrees is een zware en gevaarlijke machine die de nodige ervaring vereist voor de juiste bediening. De meeste mensen kiezen er dus voor om dit uit te besteden aan een professional zoals een boomverzorger of hovenier. Die beschikken namelijk over de juiste ervaring, en daar komt nog eens bij dat de kosten voor het uitbesteden vaak niet eens hoger zijn dan voor het huren van een stobbenfrees.

Boomstronk verwijderen kosten

De kosten voor het verwijderen van een boomstronk hangen voornamelijk af van de grootte van de stronk. Dit kan uiteenlopen van zo’n 50 tot 150 euro voor kleine boomstronken tot enkele honderden euro’s voor grote stronken.

Verder is het zo dat het uitgraven van een boomstronk meer zal kosten dan het verwijderen van een boomstronk met een stobbenfrees. Dit komt omdat in het uitgraven veel meer tijd gaat zitten, en dit zult u dan dus ook terugzien in de prijs. Maar voor het verwijderen van boomstronken op locaties waar een stobbenfrees niet kan komen is uitgraven de enige optie.

Tenslotte is het zo dat de prijs voor het verwijderen van een boomstronk meestal iets lager ligt wanneer u dit gelijktijdig met het kappen van de boom laat doen. Vaak kan dit namelijk door dezelfde specialist gedaan worden, en dat scheelt dan weer in bijvoorbeeld voorrijkosten.

Boomstronk laten verwijderen? Plaats uw klus

Boomstronk verwijderen

© Alinamd - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus