Gazon herstellen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Uw gazon krijgt het hele jaar door veel te verduren. Droge en warme zomers, koude winters, spelende kinderen. Maar ook bodeminsecten en onkruid kunnen uw gras aantasten. Hoe kunt u een slecht gazon herstellen en is het nog mogelijk om dor gras te herstellen? In dit artikel helpen wij u met het vinden van antwoorden op vragen over een slecht gazon.

Waarom uw gazon herstellen?

Om verschillende redenen kan het nodig zijn om een slecht gazon te herstellen. Denk aan:

 • Onkruid
 • Mos
 • Kale plekken
 • Verzakking
 • Gazonziekten

Kleine ongemakken, zoals onkruid en mos kunnen vaak opgelost worden door op tijd te bemesten, verticuteren en water te geven. Toch komt er een keer een moment dat het uitvoeren van normaal onderhoud helaas niet meer toereikend is voor het herstellen van uw gazon. Renoveren is dan de oplossing.

Waardoor ontstaan kale plekken in het gazon?

Kale plekken in het gazon ontstaan meestal plaatselijk. Vaak ligt de rest van de grasmat er nog mooi bij. Het is dan nodig om alleen deze kale plekken in het gazon te herstellen. Oorzaken van kale plekken zijn:

 • Verticuteren => het is goed om jaarlijks uw mooie gazon te verticuteren, maar iedere keer als u dit doet, ontstaan er kleine plekjes die op den duur kaal worden.
 • Intensieve betreding => bijvoorbeeld door kinderen en op bepaalde veel belopen paadjes. Maar het kan ook gebeuren dat er een kale plek tevoorschijn komt als het zwemseizoen in uw tuin voorbij is. U dient dan het gras te herstellen nadat u het zwembad heeft weggehaald.
 • Molshopen en huisdieren die op het gras hun behoeften doen.
 • Een verzwakt gazon door onvoldoende voeding of juist door te veel bemesting.
 • Winterschade door sneeuw en vorst. Gras herstellen na de winter komt vaak voor. Zeker tijdens een strenge winter heeft uw grasmat flink wat te verduren.

Het is verstandig om snel in te grijpen als uw gazon is verzwakt. Kale plekken worden anders snel door mos en onkruid ingenomen.

Wanneer een slecht gazon herstellen?

Het beste moment om gele plekken in het gazon te herstellen of om dor gras te herstellen, is in het voor- of najaar. Dit heeft alles te maken met de bodemtemperatuur. In deze periodes is de bodemtemperatuur nog hoog genoeg voor de bewerking van het gras en om graszaad te laten ontkiemen. En om het gras weer te laten groeien, is er bovendien ook voldoende vocht beschikbaar. Een geel gazon herstellen of verbrand gras herstellen? Uw gazon herstellen doet u dus bij voorkeur in het voor- of najaar.

Gazon laten herstellen? Offertes aanvragen

Gazon herstellen; wat heeft u nodig?

Om een beschadigd gazon te herstellen, heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Aan materialen heeft u onder meer graszaad, kalk en meststoffen nodig. En aan gereedschappen een grasmaaier, verticuteermachine, strooiwagen (optioneel) en sproeier.

Stappenplan gazon herstellen

Gras herstellen na de winter of gewoon een zeer slecht gazon herstellen? Als u de volgende stappen volgt, ziet uw gazon er straks weer stralend en strak uit.

 1. Verticuteren
 2. Zaaien
 3. Bemesten
 4. Sproeien
 5. Kalk strooien
 6. Grasmaaien

1. Verticuteren

Mos is een soort viltlaag dat over het gras ligt. Deze laag is funest voor de gezondheid van uw gazon. U verwijdert deze laag door het gras te verticuteren. U geeft hiermee uw gazon niet alleen weer de ruimte om te ademen en voedingsstoffen op te nemen, ook kan hierdoor het graszaad beter ontkiemen.

2. Zaaien

Zoals eerder in het artikel al is vermeld, ontstaan er kale plekken in het gras als u verticuteert. Deze kale plekken in het gazon kunt u herstellen door bij te zaaien met graszaad. Belangrijk is wel dat u eerst de ondergrond bewerkt.

3. Bemesten

Uw gazon heeft naast water en zuurstof ook voeding nodig. Gazonmest verbetert de bodem en zorgt ervoor dat het gras weer gaat groeien. Bemest uw gazon in het voorjaar om het gras te herstellen na de winter.

4. Sproeien

Het is belangrijk om uw gazon direct na het bemesten te besproeien. De meststoffen dienen opgelost te zijn voordat de zon op het gazon gaat schijnen. Bepaalde meststoffen kunnen namelijk voor verbranding zorgen. Verbrand gras herstellen is dan uw volgende probleem. U kunt dit dus eenvoudig voorkomen door gelijk te sproeien. Pas echter op dat er geen waterpoel ontstaat.

5. Kalk strooien

De juiste zuurgraad is erg belangrijk voor een mooi gazon. Check daarom altijd de pH-waarde van de bodem. Bij een te lage waarde strooit u kalk op het gazon. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen en het verbetert de bodemconditie.

6. Grasmaaien

Wacht totdat het nieuwe gras ongeveer tien centimeter hoog is voordat u het gazon een maaibeurt geeft. Maai niet meer dan een derde van de grassprieten per keer. Houdt u van kortgeknipt gras? Maai dan na enkele dagen nogmaals een derde van de lengte van de grassprieten af.

Tot slot, heeft u last van mollen en gaat u uw slechte gazon herstellen? Voor een langdurig en beter resultaat is het beter om dan eerst de mollen te vangen.

Gazon laten herstellen? Offertes aanvragen

Gazon herstellen

© paulmaguire - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen