Gazon onderhoud

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Zorgvuldig en regelmatig onderhoud aan uw gazon is van groot belang om uw tuin in topconditie te houden. U wilt toch ook van het vroege voorjaar tot in het late najaar genieten van een mooi gazon? Gazon onderhoud is dan onmisbaar, want zonder onderhoud verandert uw groene gras al snel in een grasveld met gele plekken dat mogelijk ook nog vol komt te staan met mos of onkruid. Hoe u kunt genieten van een langdurig mooi gazon, leest u in dit artikel.

Waaruit bestaat goed grasonderhoud?

Zodra de eerste zonnestralen de winter verdrijven, wilt u natuurlijk direct genieten van uw tuin. Gazononderhoud in het voorjaar zorgt ervoor dat u een sterk, mooi en dicht gazon creëert. Veel taken voor het onderhouden van gras keren wekelijks en/of maandelijks terug. Het kost wat tijd, maar dan houdt uw tuin wel de uitstraling die u wenst. De kerntaken voor gazon onderhoud zijn:

 • Sproeien
 • Maaien
 • Verticuteren
 • Bemesten
 • Bijzaaien
 • Kalk strooien

Sproeien

Om goed te kunnen groeien en om uitdroging te voorkomen, heeft uw gazon water nodig. Vooral in droge en warme tijden is het belangrijk dat uw gras voldoende water krijgt. Heeft u nieuw gras gezaaid of graszoden gelegd? Dan is het zeker van belang om regelmatig te sproeien. Let wel op het vochtgehalte van het gras, want te veel water is ook niet goed.

Maaien

Regelmatig het gras maaien is niet alleen noodzakelijk om uw gazon een mooie uitstraling te geven, het stimuleert eveneens de grassen om nieuwe uitlopers aan te maken. Ook voorkomt u met maaien de vorming van onkruid in uw gazon. Maai minimaal eenmaal per week uw gras en in het voorjaar bij voorkeur tweemaal per week.

Verticuteren

Er kan een harde viltlaag op uw gazon ontstaan door onkruid, mos en maaien. Hierdoor kan uw gras minder goed ‘ademen’ en groeien. Verticuteren hoort bij goed grasonderhoud. Door te verticuteren verwijdert u deze viltlaag. U haalt dus het mos en de dode grassen weg. Het najaar is het beste moment om uw gazon te verticuteren. U kunt dit in het voorjaar herhalen.

Hulp nodig met gazon onderhoud? Offertes aanvragen

Gazon bemesten

Gras heeft geregeld extra voeding nodig. Na iedere maaibeurt verdwijnen belangrijke voedingsstoffen uit de grond. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Door regelmatig uw gazon te bemesten, blijft het gras goed groeien en houdt uw gazon zijn mooie, diepgroene kleur. Bemest minimaal drie keer per jaar uw gras, in het voorjaar, de zomer en in het najaar.

Bijzaaien

Het kan gebeuren dat er kale plekken verschijnen in uw gazon, bijvoorbeeld nadat u heeft geverticuteerd. Deze kale plekken kunt u eenvoudig herstellen door gras bij te zaaien. Het mooiste resultaat krijgt u als u zaait met dezelfde grassoort die u ook bij de aanleg van uw gazon heeft gebruikt.

Kalk strooien

U kunt nog zo goed uw gras onderhouden, maar als de zuurgraad van de grond is verzuurd, dan kan uw gazon geen voedingsstoffen meer opnemen en zal de conditie verslechteren. Om de grond minder zuur te maken, kunt u kalk strooien. Voor het beste resultaat wordt aangeraden dit minimaal tweemaal per jaar te doen, bij voorkeur aan het begin van het jaar (februari/maart) en in het najaar (oktober/november). Om de zuurgraad te bepalen, kunt u een ph-bodemtest gebruiken. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de grond.

Tips voor gazononderhoud

U kunt het onderhoud van uw gazon natuurlijk uitbesteden. Maar, vindt u het leuk om te tuinieren en heeft u ook tijd? Wij geven u enkele tips om het u makkelijker te maken uw gazon goed te onderhouden.

 • Maak een planning, zodat u weet in welke weken/maanden u wat moet doen.
 • Maai het gras niet te kort. Gras dat wat langer wordt gelaten, groeit langzamer, heeft minder voeding en water nodig en kan tegen een stootje.
 • Gebruik goed gereedschap. Een goede hark en scherpe messen aan de verticuteermachine en grasmaaier maken het werk een stuk makkelijker. Zorg er ook voor dat het gereedschap schoon is. Dit voorkomt dat er ziektes de bodem ingewerkt worden.
 • Staan er dingen op uw gazon? Wellicht een trampoline of een badje voor uw kinderen? Verplaats deze dan regelmatig, zodat ze niet te lang op dezelfde plek staan en uw gras beschadigen.
 • Heeft u een kat of een hond? Zorg er dan voor dat ze voor het doen van hun behoefte geen gebruik kunnen maken van uw gazon.
 • Heeft u last van ongedierte? Wacht dan niet te lang met de bestrijding hiervan. Ditzelfde geldt voor onkruid. Bij regulier gazon onderhoud beperkt het onkruid zich tot een minimum. Probeer daarom zo vroeg mogelijk onkruid te verwijderen.

Gazon onderhoud

© Romaset - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen