Gras en gazon verticuteren

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Om van een mooi strak en groen gazon te kunnen genieten dient u het goed te onderhouden, en daar hoort ook het verticuteren van het gras bij. Misschien heeft u al wel eens van verticuteren gehoord, maar wat is het nu eigenlijk precies? Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over verticuteren om uw gazon in topconditie te houden.

Wat is verticuteren?

In ieder gazon of grasveld ontstaat van nature een viltlaag die bestaat uit mos, stukjes gras die achterblijven na het maaien en plantenresten van bijvoorbeeld onkruid. Deze viltlaag beschermt het gras tegen hitte en het verlies van water, maar wanneer de viltlaag dikker wordt dan een centimeter zal deze er voor zorgen dat zuurstof, mest- en voedingsstoffen en water niet meer goed in de bodem kunnen doordringen. Hierdoor zal het gras verstikken en verzuren, waardoor er gele en bruine vlekken ontstaan en het gras uiteindelijk zelfs kan afsterven.

Door het gras te verticuteren verwijdert u de oude viltlaag en het mos, zodat er weer voldoende zuurstof, water en voedingsstoffen in de grasmat kunnen doordringen en het gras weer goed kan groeien. Bovendien worden bij het verticuteren ook de wortels van het mos doorgesneden, waardoor er niet gelijk weer nieuw mos zal opkomen.

Hoe vaak en wanneer verticuteren?

Gras verticuteren doet u een of twee keer per jaar. De eerste keer is in het voorjaar in april of begin mei. Dit is vlak voordat het gras begint met groeien, waardoor het zich weer snel kan herstellen van het verticuteren. Daarnaast kunt u er afhankelijk van de conditie van uw gazon voor kiezen om ook in het najaar nog een keer te verticuteren, om de viltlaag en het mos dat in de zomer weer is aangegroeid te verwijderen en het gras goed voor te bereiden op de winter. Dit is zeker aan te raden wanneer de bodem in uw tuin bestaat uit klei of veengrond, deze grond is namelijk een stuk zuurder waardoor mossen erg snel groeien.

Hoe verticuteren?

U kunt er voor kiezen om uw gazon handmatig te verticuteren met een verticuteerhark, maar dit is erg zwaar werk en eigenlijk alleen een optie voor kleine stukjes gras. In de meeste gevallen is het beter om gebruik te maken van een verticuteermachine, dit maakt het werk een stuk gemakkelijker. U kunt zelf een verticuteermachine aanschaffen, maar omdat het verticuteren van uw gazon maar eens of tweemaal per jaar hoeft te gebeuren kunt u er ook voor kiezen om een verticuteermachine te huren of het verticuteren uit te besteden aan een hovenier.

Voor het beste resultaat is het verstandig om uw gazon twee keer te verticuteren, eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte. Hierdoor wordt de hele grasmat goed bewerkt en verwijdert u het meeste mos uit het gras, zodat de bodem weer goed verlucht raakt. En na het verticuteren kunt u met een hark het afval verwijderen.

Als u klaar bent met het verticuteren zal uw gazon er niet heel fraai uitzien, maar hier hoeft u niet van te schrikken. Doordat er weer voldoende licht, water en lucht tot de bodem kan doordringen zal het gras weer snel gaan groeien, en u kunt dit proces versnellen door uw gazon te bemesten en kale plekken bij te zaaien.

Gazon laten verticuteren? Offertes aanvragen

Gazon en gras verticuteren met een verticuteermachine.

© pryzmat - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen