Gras maaien

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

In het voorjaar begint het gras weer te groeien en is het dus ook weer tijd om de grasmaaier uit de schuur te halen om het gras te maaien. In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie over grasmaaien voor u op een rijtje gezet, zodat u straks ook kunt genieten van een mooi dicht en strak gazon in uw eigen tuin.

Waarom grasmaaien

Gras heeft zonlicht nodig om goed te kunnen groeien, maar wanneer het gras in uw gazon te lang is komt het licht niet tot de bodem. Hierdoor krijgen nieuwe en fijne grassprieten minder kans om goed te groeien, en krijgt u een dunne grasmat. Door regelmatig het gras te maaien krijgen jonge grassprieten ook voldoende zonlicht, waardoor u uiteindelijk een mooi dicht gazon krijgt. Daarnaast zorgt regelmatig grasmaaien er ook voor dat mos en onkruid veel minder kans krijgen om op te komen, wat natuurlijk een mooi bijkomend voordeel is.

Wanneer gras maaien

Het groeiseizoen van gras loopt van maart tot oktober, dus in deze periode zult u het gras moeten maaien. Maar hoe vaak moet u het gras dan maaien in deze periode? Voor het beste resultaat bepaalt u de frequentie van het maaien op basis van de groeisnelheid van het gras. Hierbij spelen een aantal factoren een rol, maar verreweg de belangrijkste is de bodemtemperatuur.

Gras begint te groeien bij een bodemtemperatuur vanaf ongeveer 6-8 °C en groeit het snelst bij een bodemtemperatuur die rond de 15 °C ligt. Bij hogere temperaturen neemt de groeisnelheid weer af, en bij een bodemtemperatuur boven de 25 °C stop het zelfs helemaal met groeien. Op basis hiervan kunt u uitgaan van de volgende richtlijnen voor het grasmaaien:

  • In het vroege voorjaar, de maanden maart en april, is eenmaal per 10 tot 14 dagen grasmaaien voldoende.
  • In de periode mei-juni zal het gras het snelste groeien, maai het gras dan het liefst tweemaal per week.
  • In de zomermaanden juli en augustus kunt u volstaan met eenmaal per week gras maaien.
  • In de maand september krijgt het gras een tweede groeispurt, ook dan is het een goed idee om tweemaal per week het gras te maaien.
  • In het najaar, ongeveer vanaf oktober, kunt u weer volstaan met wekelijks grasmaaien. Blijft dit doen tot het gras stopt met groeien.
  • Gras maaien in de winter is niet nodig, in de periode tussen november en februari laat u het gazon met rust.

Wilt u het liever simpel houden? Maai het gras dan eens per twee weken in het vroege voorjaar en daarna wekelijks in de periode van mei tot en met oktober.

Maaihoogte

Het is van belang om het gras van uw gazon niet te kort te maaien. Doet u dit wel, dan loopt u het risico dat het gras uitdroogt en snel slijt. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan en is het gras ook veel minder goed bestand tegen onkruid en mos. Over het algemeen kunt u een maaihoogte tussen de 3 en 4 centimeter aanhouden, al verschilt het wel per grassoort. Zo kunnen siergras en schaduwgras bijvoorbeeld tot 2 centimeter gemaaid worden, terwijl je bij speelgras beter voor iets langer gras van 4 centimeter kunt gaan.

Wel is het belangrijk dat u nooit meer dan een derde van de lengte per keer maait, om te voorkomen dat er teveel voedingsstoffen ineens verdwijnen. Is het gras te lang geworden? Maai het dan vaker in plaats van korter. Tenslotte is het ook van belang om het gras niet altijd in dezelfde richting te maaien, om te voorkomen dat het plat gaat liggen. Wissel de maairichting af per maaibeurt.

Hulp nodig met gras maaien? Offertes aanvragen

Eerste keer gras maaien

Voor een nieuw gazon wacht u met de eerste keer grasmaaien tot het gras ongeveer 10 centimeter hoog is. Daarna maait u het gazon in meerdere keren naar de gewenste hoogte, waarbij u nooit meer dan een derde van de lengte ineens maait. Bij de eerste keer gras maaien van een nieuw gazon stelt u de grasmaaier in op een hoogte van ongeveer 7 centimeter, de tweede keer op ongeveer 5 centimeter en dan bij de derde maaibeurt op de gewenste hoogte.

Nat gras maaien

U kunt beter geen nat gras maaien, het vormt dan namelijk grote plakkaten die uw grasmaaier kunnen verstoppen en resten op uw gazon achterlaten. Bovendien wordt nat gras ook minder mooi afgesneden. Voor het beste resultaat kunt dus beter wachten tot het gras weer is opgedroogd.

Gras maaien in de zon

Om te voorkomen dat het gras in uw gazon uitdroogt kunt u het in de zomer beter niet in de volle zon maaien. Bovendien is het in warme periodes waarin het gazon heel droog is ook verstandig om het gras iets minder kort te maaien, zodat het beter bestand is tegen deze weersomstandigheden.

Gras maaien

© fototvv - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen