Hortensia snoeien

16/09/2019   |   14/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen
Hortensia snoeien

De hortensia is een sterke en makkelijke plant die maar weinig onderhoud vergt en prachtig bloeit. Maar moet u uw hortensia snoeien? En zo ja, wanneer en hoe dan? In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het snoeien van hortensia’s.

Welke hortensia heeft u?

Om de juiste snoeiwijze voor uw hortensia te bepalen is het belangrijk om te weten welke soort hortensia u heeft. Hortensia’s zijn voor het snoeien namelijk onder te verdelen in twee verschillende groepen, hortensia’s die bloeien op eenjarig hout en hortensia’s die bloeien op overjarig hout van minimaal twee jaar oud, en de juiste manier van snoeien verschilt tussen beide groepen.

Enkele voorbeelden van hortensia soorten die bloeien op eenjarig hout zijn:

  • Hortensia Annabelle & Hortensia Strong Annabelle (Hydrangea arborescens)
  • Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
  • Hortensia Forever & Ever (de enige Hydrangea macrophylla die op nieuw hout bloeit)

En een aantal voorbeelden van hortensia’s die bloeien op overjarig hout zijn:

Aan het einde van dit artikel staan foto’s van een aantal veel voorkomende soorten hortensia’s die u kunt gebruiken om te bepalen welke soort hortensia u zelf heeft, en bij elke soort hortensia staat aangegeven of deze bloeit op eenjarig of overjarig hout. Maar als uw hortensia er niet tussen staat of wanneer u niet zeker bent van uw zaak, vraag het dan eerst na bij een professional zoals een hovenier, tuinman of in een tuincentrum. Het zou zonde zijn om uw hortensia verkeerd te snoeien en dit jaar geen bloemen in de plant te krijgen.

Hortensia snoeien: wanneer en hoe?

De beste tijd om een hortensia te snoeien is aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar. Kies wel voor een periode zonder vorst, zodat de snoeiwonden goed kunnen herstellen. Verder is het ook een goed idee om de uitgebloeide bloemen de hele winter aan de plant te laten zitten, deze bieden dan namelijk extra bescherming tegen nachtvorst.

Bloeiers op eenjarig hout

Hortensia’s die bloeien op nieuw hout zoals bijvoorbeeld de hortensia Annabelle en de pluimhortensia zijn erg makkelijk te snoeien, want na het snoeien in het voorjaar zullen ze weer uitlopen met nieuwe knoppen. U kunt deze hortensia’s dus zonder problemen flink terugsnoeien in het door u gewenste model. Wilt u bijvoorbeeld een mooie compacte plant? Knip de hortensia dan tot zo’n 15 à 30 centimeter boven de grond af. Wilt u de plant nog wat groter laten groeien? Knip dan alleen de bloemen eraf.

Bloeiers op oud hout

Hortensia’s die bloeien op oud hout, zoals de boerenhortensia, de eikenbladhortensia en de klimhortensia, hoeven in feite helemaal niet gesnoeid te worden. Deze hortensia’s snoeit u eigenlijk alleen wanneer de plant te groot of te breed is geworden. Het enige wat u bij deze hortensia’s moet doen is de uitgebloeide bloemen verwijderen, door deze af te knippen vlak boven de nieuwe knoppen.

Om deze soorten hortensia’s in goede conditie te houden is het wel een goed idee om ze te verjongen. Bij iedere snoeibeurt knipt u dan een aantal van de oudere takken tot aan de grond af, zodat er daarna weer nieuwe takken kunnen ontstaan. Deze nieuwe takken zullen het eerste jaar niet bloeien, maar in de jaren daarna zullen ze wel weer bloeien.

Is uw hortensia te groot of te breed geworden en wilt u deze flink verkleinen? Dan kunt u er voor kiezen om het eerste jaar de helft van de takken af te knippen en in het tweede jaar de andere helft. Op deze manier heeft u in beide jaren nog bloemen in de hortensia. Ook kunt u de hele plant ineens terugsnoeien, maar dan heeft u in het eerste jaar dus geen bloemen in de hortensia.

Tenslotte, zorg er altijd voor dat u een scherpe snoeischaar gebruikt. Hierdoor krijgt u nette snoeiwonden waar de plant minder onder lijdt en sneller van zal herstellen.

Soorten hortensia’s herkennen

Hieronder volgen afbeeldingen van enkele veelvoorkomende soorten hortensia’s die u kunt gebruiken om te bepalen welk soort hortensia u zelf heeft.

Hortensia Annabelle - Hydrangea arborescens

Bloeit op nieuw hout in bolvormige schermen van kleine bloemetjes die meestal wit van kleur zijn.

Hortensia Annabelle

© herreid - depositphotos.com

Pluimhortensia - Hydrangea paniculata

Bloeit op nieuw hout in schermen in de vorm van een pluim of kegel op stevige stelen. De bloemen zijn wit, groen, roze of rood van kleur, al zijn er ook soorten met meerdere kleuren of die verkleuren tijdens het seizoen.

Pluimhortensia

© JacLou DL - pixabay.com

Boerenhortensia - Hydrangea macrophylla

Bloeit op oud hout in bolvormige schermen met bloemen in verschillende kleuren tussen wit, roze en blauw.

Boerenhortensia

© Hans Braxmeier - pixabay.com

Eikenbladhortensia - Hydrangea quercifolia

Het blad van deze hortensia lijkt op dat van een eikenboom. Bloeit op oud hout, met de bloemen los van elkaar in de vorm van een kegel.

Eikenbladhortensia

© normanack - flickr.com

Fluweel hortensia - Hydrangea aspera

Bloeit op oud hout met lichtpaarse schermbloemen en daaromheen witte bloemetjes. De plant heeft behaarde bladeren en komt vaak voor als een losse grote struik.

Fluweelhortensia

© Kenraiz - commons.wikimedia.org

Klimhortensia - Hydrangea petiolaris

Bloeit op oud hout met witte bloemschermen. Klimplant die via zijn hechtwortels langs veel verschillende oppervlakken op kan groeien.

Klimhortensia

© David J. Stang - commons.wikimedia.org