Klaver in gras & gazon

15/07/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Iedere tuinliefhebber houdt van een mooi, strak en groen gazon. En dan is daar ineens klaver in uw gras. Klavers breiden zich snel uit en overwoekeren uw fraaie grasveld. U kunt een aantal dingen doen om klaver en ander onkruid tegen te gaan, zodat uw gazon optimaal kan groeien en bloeien. Wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat klavers het verzwakte gras niet verdringen, leest u in dit artikel.

Waarom komt klaver in uw gazon?

Klaver is een onkruid en wanneer klaver in uw gras verschijnt, is dit een teken dat er voor het gras een gebrek aan voedingsstoffen is. Er komt voor het gras met name niet voldoende stikstof vrij om goed te groeien. Onkruidplanten die met minder stikstof wel kunnen groeien, nemen het over zodra de grond armer wordt. Klavers zijn daar erg goed in, omdat zij in staat zijn om stikstof uit de lucht op te nemen. Klaver kan daarnaast, in tegenstelling tot gras, ook prima tegen een gebrek aan vocht.

Welke soorten klaver zijn er?

We kennen allemaal het klavertje vier. Dit symbool voor geluk wordt echter een doorn in het oog als het de overhand krijgt in uw mooie gazon. Oorspronkelijk heeft de klaver drie bladeren. Bij het klavertje vier groeit per ongeluk een extra blaadje. Klaver is werkelijk overal te vinden. In graslanden, bermen, aan de waterkant, in akkers en dus ook in uw gazon. Het plantje is er in veel soorten en kleuren, maar de witte en rode klaver zijn de meest algemene onkruidplanten. Rode klaver staat rechtop en witte klaver is een kruiper. Laatstgenoemde kan uw hele gazon doorkruipen als u deze klaverplant zijn gang laat gaan.

Hoe kunt u klaver in uw gazon bestrijden?

Klaver groeit zoals gezegd het beste bij een ‘ongezond’ gazon. Wanneer u niet genoeg aan gazon onderhoud doet, zal klaver steeds meer gaan domineren. Klaver is erg sterk en moeilijk uit te bannen vanwege zijn hardnekkige wortels. Het plantje kan alweer opnieuw gaan groeien, ook al blijft er maar een klein gedeelte van de klaver achter in de bodem. Zelfs een vorstperiode in de winter overleeft de klaver gemakkelijk. Tijd voor actie dus, want u kunt iets doen tegen klaver in het gras.

Een gezonde bodem zorgt ervoor dat uw gras optimaal groeit. En waar gras groeit, groeit geen klaver. Dit is wat u kunt doen om klaver in uw gazon te bestrijden:

1) Zorg voor gezonde voeding in de bodem

Een gezond gazon heeft veel voeding nodig. Steeds als u maait, moet uw gras weer opnieuw aangroeien. Dit kost veel energie. Bovendien verdwijnen gezonde voedingsstoffen na iedere maaibeurt. Regelmatig uw gazon bemesten is daarom van groot belang. Op die manier houdt u de bodem gezond en krijgt klaver in het gazon weinig kans.

2) Geef uw gazon voldoende water

Water geven is uiteraard onmisbaar als u een gazon heeft. Zonder water groeit uw gras niet goed en verandert uw mooie groene grasmat in een vale, gele oppervlakte. Klaver daarentegen kan prima zonder bewatering. U hoeft echt niet iedere dag te sproeien, maar zorg er wel voor dat uw gazon niet uitdroogt. Zeker bij zonnige, droge periodes.

3) Maai regelmatig uw gazon

Wilt u uw gras gezond houden en klaver in het gras bestrijden? Zorg dan voor een goed maairitme. Maai regelmatig uw gazon, minimaal eenmaal per week. U kunt beter een keer te veel gras maaien, dan te lang wachten. Maai het gras niet te kort. U kunt het korte maaisel laten liggen op uw grasmat. Dit verhoogt en verrijkt de concurrentiekracht van gras tegenover de groei van onkruid. Het voorkomt ook klavergroei. Laat echter geen lang maaisel op uw grasmat liggen, omdat dit kan zorgen voor verdichting van de bodem.

4) Verticuteer uw gras

Door het gazon te verticuteren snijdt u mos en andere soorten onkruid weg. U kunt klaver verwijderen uit uw gazon door met de verticulator of hark over de plek met klaver heen te gaan. Regelmatig verticuteren zorgt ervoor dat het gras beter gaat groeien. De harde viltlaag die door het mos ontstaat, wordt hiermee vervangen door een luchtig toplaag. Gras is gek op een luchtige bodem en kan weer optimaal groeien.

5) Zaai nieuw gras

Verticuteren van het gazon is heel belangrijk, maar na deze handeling kan het gebeuren dat er soms kale plekken in uw gras ontstaan. U kunt deze kale plekken opnieuw inzaaien met graszaad, zodat er weer jong gras kan gaan groeien. Doet u dit niet, dan zal onkruid deze kale plek overnemen en voordat u het weet, woekert er nog meer klaver in uw gras.

Klaver in gras en gazon

© Voyagerix - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus