Onkruid in gazon bestrijden

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Onkruid in het gras is een bekende ergernis van veel mensen met een gazon in de tuin. Ook al zien sommige soorten onkruid er nog best mooi uit, een egaal groene grasmat zonder onkruid zoals paardenbloemen, madeliefjes, boterbloemen en klavers blijft toch het mooist. In dit artikel leest u alles dat u moet weten om onkruid in het gazon te bestrijden en voorkomen.

Onkruid in gras bestrijden

Het bestrijden van onkruid in uw gazon kunt u op twee verschillende manieren aanpakken, het onkruid met de hand uit het gras verwijderen of gebruik maken van een bestrijdingsmiddel.

Onkruid handmatig uit het gras verwijderen

Handmatig verwijderen van onkruid uit uw gazon geeft over het algemeen het beste resultaat. Dit komt omdat u het onkruid met wortel en al uit het gras kunt trekken, waardoor het niet later alsnog weer op kan komen. Om deze klus wat makkelijker te maken kunt u gebruik maken van een speciale onkruidsteker, wat zeker handig is voor onkruid met diepe wortels zoals bijvoorbeeld paardenbloemen en verschillende soorten distels. Een nadeel van deze methode is dat er kale plekken in uw gazon kunnen ontstaan, maar dat is goed op te lossen door bij te zaaien.

Bestrijdingsmiddel tegen onkruid in gazon

Het met de hand verwijderen van onkruid uit uw gazon is een tijdrovende klus, en zeker wanneer er al veel onkruid in het gras zit is dit vaak onbegonnen werk. In dat geval kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon. Het nadeel van het gebruik van een bestrijdingsmiddel is dat er vaak meer wordt gedood dan alleen het onkruid. Het is dan ook aan te raden om enkele dagen na het gebruik van het bestrijdingsmiddel uw gazon van wat extra voeding te voorzien door het te bemesten. Of u kiest voor een middel wat zowel gazonmest als een onkruidverdelger bevat, waarmee u het gazon van voeding kunt voorzien en tegelijkertijd het onkruid bestrijdt.

Tenslotte moet u goed uitkijken met het gebruik van bestrijdingsmiddelen in een nieuw gazon met jong gras. Hiervoor dient u gebruik te maken van speciale middelen die geschikt zijn voor gras van minder dan 6 maanden oud. Wanneer u dat niet doet is de kans groot dat uw mooie nieuwe gazon schade oploopt.

Onkruid in gazon voorkomen

Het is nooit helemaal te voorkomen dat onkruid in uw gazon terecht komt, de wind en dieren zoals bijvoorbeeld vogels zorgen namelijk voor verspreiding van de onkruidzaden. Maar u kunt wel een aantal dingen doen om het opkomen van onkruid zoveel mogelijk te voorkomen. Het belangrijkste hierbij is dat u zorgt voor een sterk en gezond gazon dat zich goed kan verweren tegen onkruid, en dit doet u door uw gazon goed te onderhouden.

Enkele tips voor het voorkomen van onkruid in uw gazon:

  • Regelmatig grasmaaien is belangrijk om te voorkomen dat onkruid op kan komen. Let er echter wel op dat u het gras niet te kort maait, houd een minimale lengte van 4 centimeter aan. Dit zorgt voor een mooie dichte grasmat waarbij minder licht aan de grond komt, waardoor onkruid veel minder kans krijgt om op te komen.
  • Zorg ervoor dat uw gazon voldoende voeding krijgt. Dit kunt u doen door het gras drie keer per jaar te bemesten, in het voorjaar, de zomer en de herfst. Hierdoor zal het gras veel beter groeien en krijg onkruid minder kans.
  • Door uw gazon te verticuteren zullen oppervlakkig gewortelde onkruiden loskomen uit de grond. Bovendien zorgt verticuteren ervoor dat het gras weer meer lucht krijgt, waardoor het beter zal groeien.
  • Om goed te kunnen groeien heeft gras voldoende water nodig, in droge periodes in de zomer is het dus belangrijk om goed te sproeien om zo te voorkomen dat het gras uitdroogt en verzwakt. Maar geef ook weer niet te veel water, want in een vochtig gazon zult u juist weer snel last krijgen van mossen.
  • Houd de borders naast uw gazon ook vrij van onkruid, hiermee voorkomt u dat het onkruid zich van daaruit makkelijk kan verspreiden naar uw gazon.

Veel last van klaver of mos in uw gazon? Lees dan onze artikelen over Klaver in het gras of gazon en Mos in gras of gazon om er achter te komen hoe u dit het beste kunt bestrijden.

Hulp nodig met onkruid verwijderen? Offertes aanvragen

Onkruid in gazon bestrijden

© amyinlondon - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen