Tuin egaliseren

Een mooie tuin is een lust voor het oog. De basis van een mooie tuin begint bij het egaliseren hiervan. Soms is het nodig om de grond te egaliseren. Hiermee voorkomt u eventuele problemen in de toekomst. Gaat u uw tuin egaliseren en bent u op zoek naar meer informatie? In dit artikel geven we tuin egaliseren tips, vertellen we waaruit de kosten zijn opgebouwd en wat het belang van egaliseren is. Een goed begin is immers het halve werk.

Waarom uw tuin egaliseren?

Er zijn verschillende redenen om met uw tuin aan de slag te gaan, maar de meest voorkomende redenen om een tuin te egaliseren zijn:

  • Een nieuwe tuin aanleggen
  • De tuin renoveren
  • De tuin bestraten
  • Het aanleggen van een gazon
  • Het voorkomen van verzakkingen

Een nieuwe tuin aanleggen

Wanneer u een compleet nieuwe tuin gaat aanleggen, is het verstandig om te starten met een mooie, vlakke ondergrond. De grond egaliseren voorkomt namelijk verzakkingen in de toekomst. Uw nieuw aangelegde tuin blijft hierdoor langer mooi en in perfecte staat.

De tuin renoveren

Is een nieuwe tuin niet nodig, maar is uw huidige tuin wel toe aan een opknapbeurt? De tuin egaliseren helpt bij het opknappen van de tuin. Zeker wanneer u gebruikte bestrating terugplaatst. Uw tuin ziet er met een vlakke ondergrond een stuk mooier en strakker uit.

De tuin bestraten

Gaat u uw tuin opnieuw bestraten of wilt u een terras aanleggen? Dan is een vlakke ondergrond echt een must. U wilt immers niet dat de bestrating snel weer verzakt. Goed de grond egaliseren zorgt ervoor dat uw terras er prachtig bij blijft liggen.

Het aanleggen van een gazon

Gaat u graszoden leggen? Door de grond onder het gras te egaliseren, blijft uw nieuwe gazon langer vlak en recht. Gazon egaliseren hoeft minder nauwkeurig dan bij tegels, maar het is wel beter om te doen.

Het voorkomen van verzakkingen

Eigenlijk komt bij elke reden al terug dat verzakkingen voorkomen de belangrijkste reden is voor het egaliseren van de tuin. Niemand wil dat zijn/haar grond in de toekomst wegzakt.

Tuin laten egaliseren? Plaats uw klus

Tuin egaliseren; wat zijn de kosten?

De exacte kosten voor het egaliseren van uw tuin zijn lastig te bepalen. Wilt u uw tuin egaliseren, dan hangt de prijs van een aantal factoren af. Hoe groot is de oppervlakte van de grond die geëgaliseerd dient te worden? Is het voor een terras of wilt u het gras egaliseren om een gazon aan te leggen? Gaat u zelf de grond egaliseren of huurt u hier een professional voor in? Pas als het hele plaatje compleet is, kan er een inschatting gemaakt worden van de kosten voor het egaliseren. U weet nu in ieder geval wel een beetje hoe de prijs om uw tuin te egaliseren tot stand komt.

Tuin egaliseren tips

Uw tuin egaliseren is een behoorlijke klus, maar wel een belangrijke klus. We geven u daarom enkele tips hoe u dit project het beste aan kunt pakken.

  1. Tuin leegmaken en markeren
  2. Hoogte bepalen en gelijktrekken
  3. Aarde toevoegen en verspreiden
  4. Controleren en aanstampen
  5. Besproeien en laten rusten

1. Tuin leegmaken en markeren

Voordat u de grond kunt egaliseren, dient u de tuin leeg te maken, of in ieder geval het stuk tuin dat u vlak gaat maken. Voorwerpen, planten, tuinaccessoires, bladeren, alles moet eruit. Daarna kunt u de grond afzetten om duidelijk aan te geven hoeveel grond u gaat bewerken.

2. Hoogte bepalen en gelijktrekken

U moet overal dezelfde hoogte hanteren om de grond gelijk en strak te trekken. Begin altijd bij het hoogste punt. Geef de hoogte aan door een draad te spannen tussen de voorwerpen waarmee u de grond heeft gemarkeerd. Zorg ervoor dat u deze hoogte overal hanteert.

3. Aarde toevoegen en verspreiden

Voordat u de tuin gaat egaliseren voegt u aarde toe. Welke aarde u gebruikt, is afhankelijk van de reden waarom u de grond egaliseert. Voor gazon egaliseren gebruikt u vaak andere aarde dan voor een terras. Na het toevoegen van de aarde, wordt de grond verspreid. Zorg dat alle grond op gelijke hoogte wordt verspreid en gebruik hiervoor een hark.

4. Controleren en aanstampen

Controleer voor het aanstampen van de grond nog eenmaal of de hoogtes overal gelijk zijn. Stamp de grond vervolgens met een schep stevig aan. Voor een grote oppervlakte kunt u ook een wals of roller gebruiken.

5. Besproeien en laten rusten

Na het aanstampen besproeit u de grond af en toe als het weinig regent. De grond mag niet uitdrogen. En u laat de grond twee dagen helemaal met rust.

Ziet u het niet zitten om zelf uw tuin te egaliseren? Huurt u dan een hovenier in.

Tuin laten egaliseren? Plaats uw klus

Tuin egaliseren

© BespaliyA - depositphotos.com

Plaats een klus