Tuin leeghalen

Uw woning is een kostbaar bezit. Behalve een mooi huis wilt u natuurlijk ook dat de tuin er netjes bijligt. Een tuin zonder verzakkingen of scheef gelegde tegels. Soms is het nodig de tuin opnieuw aan te leggen. In dit artikel geven we u tips over het leeghalen van uw tuin en leest u waaruit de kosten van een tuin leeghalen bestaan. U kunt dan zelf een inschatting maken of u zelf de klus klaart of dat een vakman uw tuin mag leeghalen.

Een tuin leeghalen; wat houdt het in?

Wilt u een nieuwe tuin laten aanleggen of uw huidige tuin opknappen? De tuin leeghalen is dan een eerste begin. Veel recreatieklussers en/of -tuiniers verkijken zich op deze klus. Er komt heel wat bij kijken. Niet voor niets kiezen veel mensen ervoor om een vakman voor het leeghalen en afvoeren in te schakelen.

Een tuin leeghalen gaat namelijk verder dan alleen het wegsteken van een grasveld en het verwijderen van de oude tuinmeubelen. Vaak moet de tuin worden afgegraven. Hoe diep dit moet gebeuren hangt af van wat u met de tuin wilt doen en hoe u deze gaat inrichten. Wilt u een of meerdere bomen in de tuin planten, dan moet dit gedeelte dieper uitgegraven worden dan het gedeelte waar het terras geplaatst wordt.

Alles uit de tuin afvoeren?

Voordat u de tuin gaat leeghalen en afvoeren, is het verstandig eerst goed rond te kijken. Welke delen uit de oude tuin moeten verwijderd worden en welke kunnen blijven? Soms is het namelijk niet nodig om alles uit uw tuin af te voeren. Ligt er bijvoorbeeld een mooi natuurstenen pad? Wellicht is het niet nodig om nieuwe stenen aan te schaffen. U kunt de natuurstenen dan hergebruiken. De tuin leeghalen betekent dus niet dat u alles af moet voeren.

Wat zijn de kosten van een tuin leeghalen?

Zoals gezegd kunt u zelf uw tuin leeghalen, maar kunt u er ook voor kiezen alles of een gedeelte hiervan uit te besteden. De prijzen variëren van bedrijf tot bedrijf. De prijs voor het leeghalen en afvoeren van een tuin is vaak opgebouwd aan de hand van een aantal factoren, zoals:

  • De grootte van de tuin. Een kleine tuin leeghalen is uiteraard stukken goedkoper dan een grote tuin leeghalen en afvoeren. De afmeting van uw tuin is zodoende leidend voor de prijs die u betaalt. Meestal wordt per vierkante meter gerekend. Let wel op dat voor de diepte vaak een ander tarief geldt.
  • De inrichting van de tuin. Wilt u veel bomen en struiken in uw tuin, dan moet er meer werk worden verricht. Denk aan het dieper afgraven. U betaalt dan meer voor het leeghalen van de tuin. Bij enkel bestrating hoeft minder diep afgegraven te worden. Wilt u de tuin direct laten bestraten, dan kost dit meer. De mensen die uw tuin leeghalen en afvoeren kunnen echter wel gelijk verder met de werkzaamheden als u de stenen voor het straatwerk regelt.
  • Hoe meer u zelf doet, hoe minder een tuin leeghalen u gaat kosten. Wellicht beschikt u over een aanhanger? U kunt dan zelf tuinafval afvoeren. Terwijl de hovenier bezig is met het afgraven, rijdt u enkele keren heen en weer naar de gemeentewerf.

Kort samengevat betaalt u de hovenier per uur of vierkante meter, betaalt u voor het verwijderen van bestrating, gras, struiken, bomen, stronken en het verwijderen van boomwortels en eventueel een vijver. Het afgraven en ophogen van de grond behoren ook tot het kostenplaatje. Exact kunnen we u dus niet vertellen wat een tuin leeghalen u gaat kosten, maar u bepaalt zelf wel een beetje de uiteindelijke prijs aan de hand van de keuzes die u maakt.

Tuin leeghalen tips

Ben u er nog niet uit of u zelf de tuin leeghaalt of hiervoor iemand inschakelt? Hier volgen nog enkele tips:

  • Schat in hoeveel tijd het kost om uw tuin leeg te halen. Een klein tuintje kost niet zoveel moeite en kunt u wellicht zelf. Een grote tuin met een vijver en bomen kost veel tijd en werk.
  • Hoeveel afval komt er uit uw tuin en moet er afgevoerd worden? Inventariseer welke materialen u nodig heeft. Heeft u deze zelf, kunt u deze lenen of moet u alles aanschaffen?
  • Check of u oude materialen uit de tuin nog kunt hergebruiken. We hadden het al over het natuurstenen pad, maar ook een boom of heester kunt u naar een andere plek verplanten. Of bestaande bestrating op een andere manier leggen.
  • Toch vakmensen inschakelen die uw tuin leeghalen? Vraag offertes aan en bespaar op de kosten!

Tuin laten leeghalen? Plaats uw klus

Tuin leeghalen

© Tadeas - depositphotos.com

Plaats een klus