Tuintegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen

26/03/2019   |   14/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Groene aanslag op uw tuintegels is natuurlijk geen mooi gezicht, en bovendien zorgt het er ook voor dat de tegels erg glad worden na een regenbui. Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw terras of tuinpad regelmatig te reinigen, en in dit artikel bespreken we het verwijderen van groene aanslag en het schoonmaken van tuintegels. Maar eerst beginnen we met een korte uitleg over wat groene aanslag nu precies is.

Wat is groene aanslag

Groene aanslag bestaat uit mos en algen, en deze groeien vooral goed op natte, vochtige en schaduwrijke plaatsen. Groene aanslag kan het gehele jaar door ontstaan, maar zeker in periodes met veel regen en weinig zon zoals de herfst en de winter is de kans op het ontstaan van groene aanslag groot. Bovendien komt groene aanslag niet alleen voor op tuintegels en andere bestrating, maar ook hout, tuinmeubels, vuilcontainers en andere objecten in de tuin kunnen last krijgen van groene aanslag.

Tuintegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen

U kunt kiezen uit veel verschillende manieren voor het schoonmaken van tuintegels en het verwijderen van groene aanslag, maar niet alle manieren zijn geschikt voor alle soorten tuintegels en bestrating. En in het ergste geval kunt u met de verkeerde manier uw tuintegels, terras of andere bestrating onherstelbaar beschadigen.

Heet water

Bij kleine hoeveelheden of beginnende groene aanslag is het waarschijnlijk voldoende om uw tuintegels schoon te maken met heet water. Algen sterven namelijk af bij een temperatuur boven de 65 graden, dus als u goed heet water gebruikt zijn andere schoonmaak- of reinigingsmiddelen in principe niet nodig.

Wanneer u naast algen ook veel last heeft van mos dan is stoom misschien een goed alternatief, de hoge temperatuur van de stoom zorgt ervoor dat de wortels van het mos afsterven en u na een tijdje eenvoudig het mos kunt verwijderen. Maar voordat u hiermee begint is het verstandig een professional te raadplegen, omdat niet alle materialen goed bestand zijn tegen stoomreiniging.

Hogedrukreiniger

In de meeste gevallen is het schoonmaken van tuintegels en andere bestrating met een hogedrukreiniger of hogedrukspuit niet aan te bevelen. De kans is groot dat de krachtige waterstraal de tegels beschadigt, waardoor ze grover worden en mos en algen zich in de toekomst nog beter kunnen hechten en groene aanslag na verloop van tijd dus steeds sneller terug zal komen. Bovendien kunt u met een hogedrukreiniger wanneer u niet oppast ook de voegen tussen de tegels beschadigen.

Wanneer u ondanks dit alles alsnog besluit om uw tuintegels te reinigen met een hogedrukspuit, zorg er dan in ieder geval voor dat u de spuit niet te dicht op de tegels houdt en dat u de hogedrukreiniger ook niet op de krachtigste stand zet.

Speciale reinigingsmiddelen tegen groene aanslag

Bij bouwmarkten en tuincentra kunt u verschillende soorten speciale reinigingsmiddelen voor het schoonmaken van tuintegels kopen. Het beste kunt u kiezen voor een biologisch middel zodat u geen schade toebrengt aan beplanting in uw tuin en het milieu.

Daarnaast moet u er ook op letten dat u geen zuurhoudend middel gebruikt, want de agressieve zuren in dergelijke middelen kunnen onherstelbare schade aan uw tuintegels of andere bestrating veroorzaken.

Tenslotte is het belangrijk om van tevoren eerst even de gebruiksaanwijzing goed door te nemen om te zien of het middel geschikt is voor uw soort tuintegels, en zelfs dan doet u er goed aan om het eerst op een klein stukje uit te testen om er zeker van te zijn dat er geen verkleuring of schade ontstaat.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Er is ook heel wat advies in omloop over het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen, zoals het schoonmaken van tuintegels met schoonmaakazijn, chloor of zout. Het is echter niet aan te raden om agressieve middelen zoals chloor of azijn te gebruiken, want de kans is groot dat ze uw tuintegels beschadigen, laten verkleuren of vlekken achterlaten. Bovendien zijn dit soort middelen ook erg slecht voor de beplanting in uw tuin.

Een andere veelgenoemde optie voor het schoonmaken van tuintegels is groene zeep. Wanneer het gaat om niet al te grote hoeveelheden groene aanslag kan dit een effectieve methode zijn, maar ook hier moet u mee uitkijken. Groene zeep bestaat namelijk uit olie en vet, en dit kan vervelende vlekken achterlaten op bepaalde soorten bestrating.

Groene aanslag voorkomen

Om groene aanslag op uw tuintegels te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen water blijft staan, want zoals gezegd groeien algen en mos goed in een schaduwrijke en vochtige omgeving. Zorg er dus voor dat het water goed weg kan lopen, door bijvoorbeeld bij het aanleggen van bestrating zoals een terras of tuinpad te zorgen dat dit ligt afloopt. En wanneer u veel last heeft van wateroverlast in uw tuin kunt u overwegen om drainage aan te laten leggen.

Ook kunt u er voor zorgen dat er voldoende zonlicht op uw tuintegels valt. Dit zorgt ervoor dat algen en mos minder goed groeien, en bovendien zal dit er ook voor zorgen dat alles weer sneller opdroogt na een regenbui. Uiteraard heeft u geen invloed op de hoeveelheid zon in een jaar, maar u kunt er wel voor zorgen dat er zoveel mogelijk zon op uw terras of tuintegels valt door bijvoorbeeld tuinmeubels in de schaduw te zetten als u ze niet gebruikt of door heggen en bomen te snoeien zodat deze het zonlicht niet blokkeren.

Hulp nodig met het schoonmaken van tuintegels? Plaats uw klus

Tuintegels schoonmaken: groene aanslag verwijderen

© limbi007 - depositphotos.com