Zwembad laten aanleggen in de tuin

13/06/2019   |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Een eigen zwembad in de tuin is ideaal om na een lange werkdag lekker te kunnen ontspannen of om af te koelen op warme dagen. Zwembaden voor in de tuin zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten, en in dit artikel volgt een overzicht van wat er zoal mogelijk is als u overweegt om een zwembad te laten aanleggen.

Opbouw zwembad

Voor mensen met een klein budget is een opbouwzwembad een interessante optie, het is namelijk de goedkoopste mogelijkheid voor een zwembad in uw tuin. Bovendien zijn ze eenvoudig op te zetten en hoeft er niet gegraven te worden in uw tuin, en na gebruik in de zomerperiode kunt u het zwembad eventueel ook weer uit elkaar halen en opbergen.

Kunststof opbouwzwembad

Een opbouwzwembad van kunststof kan heel makkelijk opgezet worden. De bekendste merken van kunststof opbouw zwembaden zijn Intex en Bestway. Voor kleinere formaten kunt u kiezen voor een opblaasbaar zwembad, maar de grotere zwembaden hebben een metalen frame vanwege de hogere waterdruk. Tenslotte zijn kunststof zwembaden ook eenvoudig uit elkaar te halen en op te bergen.

Opbouw zwembad van hout

Een houten opbouw zwembad is duurder dan de kunststof variant, maar ze hebben wel een luxere uitstraling en zijn ook steviger. Bovendien zijn houten opbouw zwembaden in veel verschillende vormen verkrijgbaar en kunt u ervoor kiezen om het zwembad vrijstaand te plaatsen of deels in te laten graven. Tenslotte is het zo dat een houten opbouw zwembad wel op een vlakke en stabiele ondergrond geplaatst moet worden, dat is dus iets om rekening mee te houden indien u overweegt een zwembad van dit type te kopen.

Inbouw zwembad

Een inbouw zwembad in uw tuin is de ultieme vorm van luxe. Toegegeven, ze zijn een stuk duurder dan de opbouw zwembaden die we hiervoor besproken hebben, en ook het aanleggen van een inbouw zwembad is flink wat meer werk, maar het eindresultaat is zeker de moeite waard.

Een groot voordeel van een inbouw zwembad is dat het lang meegaat en ook erg stevig is. U hoeft niet bang te zijn dat het zwembad lek raakt of dat het door gaat buigen, wat nog wel eens kan gebeuren bij opbouw zwembaden. Bovendien zijn inbouw zwembaden ook in grotere afmetingen te verkrijgen en kunnen ze dieper worden gemaakt dan een opbouw zwembad.

Inbouw zwembaden zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar, maar ze kunnen grofweg onderverdeeld worden in twee groepen, namelijk monoblock zwembaden en bouwkundige zwembaden.

Monoblock zwembad

Een monoblock zwembad wordt in een fabriek gemaakt en daarna in één stuk bij u thuis geplaatst. Na het plaatsen van het monoblock zwembad in de put op de locatie in uw tuin waar het zwembad wordt aangelegd hoeft deze alleen nog maar aangesloten en afgewerkt te worden.

Het grote voordeel van een monoblock zwembad ten opzichte van een bouwkundig zwembad is dat het aanleggen relatief snel kan gebeuren, en bovendien zijn monoblock zwembaden over het algemeen ook goedkoper. Tenslotte heeft u ook een ruime keuze uit verschillende soorten materialen, vormen en afwerkingen, maar het is niet mogelijk om een monoblock zwembad op maat te laten maken zoals dat wel kan voor een bouwkundig zwembad.

Bouwkundig zwembad

Een bouwkundig zwembad wordt helemaal op maat voor u gemaakt, en u kunt het dus zo gek maken als u zelf wilt. Alle gewenste vormen en formaten zijn mogelijk, en daarnaast kunt ook kiezen uit allerlei verschillende afwerkingen. Zo kunt u de wanden en bodem van het zwembad bijvoorbeeld laten afwerken met kunststof folie, polyester of tegels, of u kiest er voor om ze te laten polieren, waarbij het beton helemaal glad geschuurd wordt en verder niet afgewerkt hoeft te worden. Maar dit alles komt natuurlijk wel met een flink prijskaartje, en ook zal de aanleg van een bouwkundig zwembad veel tijd in beslag nemen.

Zwembad laten aanleggen? Plaats uw klus
 

Zwembad accessoires

Naast het aanleggen van het zwembad zelf is het verstandig om van tevoren ook na te denken over enkele zwembad accessoires. Deze brengen natuurlijk wel extra kosten met zich mee, maar ze kunnen het zwemmen wel aangenamer maken en het onderhoud vergemakkelijken.

Zwembadverwarming

U kunt ervoor kiezen om zwembadverwarming te installeren, waardoor u altijd kunt genieten van water met een aangename temperatuur. Het grote voordeel van zwembadverwarming is dan ook dat u het zwembad niet alleen in de zomer kunt gebruiken, maar ook in andere seizoenen wanneer het kouder is. Er zijn veel verschillende soorten zwembadverwarming beschikbaar, zoals warmtepompen, warmtewisselaars en zonnecollectoren, ieder met zijn eigen voor- en nadelen.

Zwembadafdekking

U kunt zwembadafdekking laten installeren in de vorm van een rolluik. De voordelen hiervan zijn dat het water minder snel af zal koelen, het veiliger is wanneer er kinderen of huisdieren bij het zwembad komen, er geen vuil zoals bladeren in het zwembad terecht kan komen en dat er minder snel algen zullen vormen doordat de hoeveelheid lichtinval beperkt wordt. Ook hier kunt u weer kiezen uit veel verschillende opties, zoals het soort rolluik, het type materiaal, en de keuze tussen een inbouw of opbouw systeem.

Overige zwembad accessoires

Enkele andere zwembad accessoires die u kunt overwegen zijn een ladder of trap om makkelijk in en uit het zwembad te kunnen komen, verlichting voor de sfeer en de mogelijkheid om ook in het donker te kunnen zwemmen, of misschien zelfs een glijbaan of duikplank voor de kinderen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om een terras of vlonder bij uw zwembad aan te laten leggen, zodat u een mooie zitplaats bij het zwembad kunt creëren.

Kosten zwembad aanleggen

Veel mensen vragen wat het kost om een zwembad in de tuin aan te laten leggen, maar die vraag is helaas niet eenvoudig te beantwoorden. De kosten zijn sterk afhankelijk van het soort zwembad, de afmetingen, materiaalkeuze en afwerking, en kunnen uiteenlopen van nog geen honderd euro voor een simpel opblaasbaar zwembad tot tienduizenden euro's of meer voor een op maat gemaakt bouwkundig zwembad.

Om u toch een idee te kunnen geven van de kosten en prijzen voor het aanleggen van een zwembad in de tuin hebben we hieronder een tabel voor u gemaakt waarin u een indicatie kunt zien van de prijs van verschillende typen zwembaden.

Wat kost een zwembad in de tuin?
Type zwembad Prijs
Kunststof opbouw zwembad € 100 - € 1.000
Houten opbouw zwembad € 1.800 - € 10.000
Monoblock zwembad € 8.000 - € 30.000
Bouwkundig zwembad € 20.000 - € 50.000

Zwembad laten aanleggen? Plaats uw klus
 

Zwembad aanleggen in de tuin

© STRANNIK9211 - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus